Laga mat på stekhäll – 5 förslag

av Livets Goda

Stekt ägg med krispig bacon eller en smarrig falukorvskebabrulle? Här tipsar Bluegaz om fem underbara maträtter du kan laga på stekhällen.

1. Falukorvskebabrulle
Detta smarriga recept på stekt falukorvskebab är en svensk variant på kebabrulle.

Börja med att preppa kebabsås och kryddblandning till falukorven enligt recept. Hyvla sedan falukorv på längden med en osthyvel. Lägg i en bunke och blanda med olivolja och kryddmixen. Låt stå och dra sig. Under tiden steker du stekpannebröd på medelhög värme tills du fått fin färg på bägge sidor. Ta av brödet och lägg under handduk. Stek därefter falukorv, skivad paprika och aubergine tills du fått en fin yta.

Montera falukorvskebabrullen med brödet, såsen, falukorven och grönsakerna.

 

2. Hash browns
Dessa krispiga potatisplättar är en populär frukosträtt i USA som är perfekt att göra på stekhällen!

Skala 4 potatisar och riv dem grovt. Finhacka lök och lägg i en skål tillsammans med potatisen. Blanda ned salt, peppar och andra kryddor efter smak. Rör om.

Dela potatisen i 8 lika stora delar och forma till platta kakor. Tillsätt olja eller smör på den upphettade stekhällen och lägg på plättarna. Stek på medelhög värme i ca 4-5 minuter på varje sida eller tills de är gyllenebruna och krispiga. Flytta över plättarna till ett papper och låt överflödig olja rinna av.

Servera hash brownsen varma tillsammans med stekt ägg, bacon och grönsaker.

 

3. Stekt pannbiff
Detta mumsiga recept på stekt pannbiff med lök är en av våra absoluta favoriter!

Börja med att blanda samman färsen i en bunke enligt recept. Låt färsen stå i ca 10 minuter. Rulla sedan ut och forma till biffar. Tillsätt en stor klick smör på den uppvärmda stekhällen och låt smälta. Lägg på biffarna och stek på medelhög värme. Stek även lite strimlad gul lök vid sidan om. När biffarna fått en fin gyllenebrun färg, sätt in dem i ugnen på 180° i ca 15-20 minuter.

Servera pannbiffarna med den stekta löken, kokt potatis, gräddsås, smörgåsgurka och lingonsylt.

 

4. Stekt ägg och bacon
Denna frukostfavorit blir underbar på stekhällen!

Börja med att steka baconskivorna på den uppvärmda stekhällen i ca 3-5 minuter per sida eller tills du uppnår önskad krispighet. Placera baconet på papper vid sidan och låt överflödigt fett rinna av. Knäck äggen försiktigt över stekhällen. Om du vill ha stekt ägg med rinnande gula, stek dem på medelhög värme tills äggvitan är fast men gulan fortfarande är mjuk. Om du vill ha hårdare gula, stek längre. Salta och peppra efter smak. När äggen är klara, lyft av dem försiktigt med hjälp av en stekspade.

Servera med baconskivorna.

 

5. Kycklingwok med nudlar
I detta wokrecept förenas saftig kyckling med nudlar och grönsaker i en härligt färglad wok.

Koka nudlar med buljong enligt anvisningar. Häll av nudlarna och häll därefter i sesamolja och rör om. Blanda samman ingredienserna till woksåsen enligt recept och låt stå. Förbered kycklingen och grönsakerna. Värm upp stekhällen och tillsätt lite olja. Börja med att steka kyckling med ca 2 msk woksås tills den är genomstekt. Lägg på tärnad paprika, delad minimimajs, strimlad rödlök och delad broccoli tillsammans med ca 3 msk sås. Stek i ca 5 minuter. Häll sedan på nudlarna och resten av såsen. Blanda ihop och låt woka i ca 3-5 minuter till!

Avsluta med chili och korander.

 

Missa inte andra tips på stekhällsrecept.