Låga skördar och höga råvarukostnader slår hårt mot svenska lantbrukare och livsmedelsproducenter

Livets Goda 6 Dec, 2018
Övrigt Lantmännen och Livsmedelsföretagen bjöd in till pressträff på Lantmännens huvudkontor igår den 5 december. Under mötet diskuterades läget för det svenska lantbruket efter sommarens torka, livsmedelsproducenternas kraftigt ökade råvarukostnader och behovet av att alla aktörer i livsmedelskedjan tar sitt ansvar.


Pressträff Li Lantmännen 

Lantmännen har tidigare konstaterat att sommarens värme och torka ledde till de sämsta svenska spannmålsskördarna sedan slutet av 50-talet. När Lantmännen och Livsmedelsföretagen tillsammans kallade till pressträff igår var budskapet tydligt: svenska lantbrukare och livsmedelsproducenter behöver marknadens stöd, matpriserna måste höjas för att hantera effekterna av torkan.

I samband med pressträffen släppte Livsmedelsföretagen sitt konjunkturbrev för årets tredje kvartal, en rapport som baseras på enkätfrågor till Livsmedelsföretagens medlemsföretag. Enligt rapporten har skördebortfallet lett till att livsmedelsindustrins inköpskostnader har stigit med tio procent. Konsumentpriserna på svenskproducerad mat behöver därför öka − med i snitt fem procent − för att förhindra att svenska företag tvingas lägga ner sin verksamhet.

– Om livsmedelsproducenternas samlade kostnadsökningar skulle föras över till konsumenterna via dagligvaruhandeln innebär det en ökning av konsumentpriserna med dryga fem procent, för att producenterna ska få täckning för sina ökade råvarukostnader. Fem procent är en snittsiffra; för kött-, mejeri-, spannmåls-, frukt- och bärprodukter behövs ännu större prishöjningar för att täcka kostnadsökningarna, säger Carl Eckerdal, chefekonom på Livsmedelsföretagen.

Lantbrukarna är en av de grupper som påverkats allra mest av det senaste årets extrema väder. Som en konsekvens av den värsta torkan i modern tid har Sveriges lantbrukare drabbats både av höjda kostnader på insatsvaror − framförallt foder, och av stora inkomstbortfall, på grund av minskade skördar. Det tuffa läget i det svenska lantbruket har en direkt påverkan på livsmedelsbranschen och Sveriges självförsörjning.

– Det är av yttersta vikt att skapa rätt förutsättningar för svenska lantbrukare och livsmedelsproducenter, för att möjliggöra en ökad livsmedelsförsörjning baserad på svenskproducerade råvaror och göra livsmedelssektorn till en svensk kärnsektor. Vi utgår från att dagligvaruhandeln tar sitt ansvar och visar stor förståelse för behovet av prisjusteringar baserat på kraftigt stigande råvarukostnader, säger Per Arfvidsson, vice vd på Lantmännen.

Läs Livsmedelsföretagens pressmeddelande och ladda ner konjunkturbrevet på https://www.livsmedelsforetagen.se/matpriserna-maste-hojas-med-minst-5-procent-for-att-hantera-sommarens-torka/ 


Zacapa NUET - en solo dining-upplevelse

Mat och Restaurang I en tid när vi delar på allt, till och…
21 Feb, 2019

Löfbergs dubbelt nominerade till PR-pris

Övrigt Idag presenterades de nominerade till Nordic Digital PR Awards 2018.…
21 Feb, 2019

Receptinspiration - Lyxig chipsbricka

Mat och Restaurang Importören Nigab bjuder här på ett enkelt och lyxigt snacks…
21 Feb, 2019

Fyra drinkrecept till Margaritans dag

Whisky och Bourbon Nu på fredag den 22 februari uppmärksammas Margaritans dag världen…
21 Feb, 2019

Unika viner från La Spinetta i Winefinders lager

Vin Noshörningen är tillbaka. Nu har Winefinder fyllt på butiken med…
21 Feb, 2019

Ny rapport om alkoholens hälsomässiga och sociala effekter på äldre

Övrigt En ny rapport från IOGT-NTO i samarbete med Svenska Läkaresällskapet,…
21 Feb, 2019

Green & Black´s lanserar 10 ekologiska chokladkakor

Övrigt Smak och kvalitet står i fokus när Green & Black’s…
20 Feb, 2019

Mat.se öppnar veganbutik

Mat och Restaurang Mat.se har sedan starten 2012 haft siktet inställt på hållbar…
21 Feb, 2019

Mastri Vernacoli Lagrein DOC Trentino 2018 i det fasta sortimentet från den första mars

Vin Den första mars lanseras Mastri Vernacoli Lagrein DOC Trentino årgång…
20 Feb, 2019

Drinkinspiration med Sorgin - François Lurtons delikata gin

Whisky och Bourbon Med sin gedigna erfarenhet av druvan sauvignon blanc har François…
20 Feb, 2019

Efter fem års nedgång i svensk sjömatskonsumtion – trenden bruten

Mat och Restaurang De svenska hushållens konsumtion av sjömat har sjunkit varje år…
20 Feb, 2019

Château Laville Bordeaux Supérieur från årgången 2015 hos Winefinder

Vin Direkt från Bordeaux kommer denna generösa Bordeaux Superiéur från årgången…
20 Feb, 2019

Ekologiska växtbaserade drycker från Kung Markatta

Övrigt Nu tar varumärket Kung Markatta steget in bland de växtbaserade…
19 Feb, 2019

SSP tecknar avtal med Spendrups

Whisky och Bourbon Kampen om ett av Restaurangsveriges största och mest prestigefyllda avtal…
19 Feb, 2019

Stadhuskällarens souschef vidare i Årets unga kock 2019

Mat och Restaurang Anton Levin, souschef i Stadshuskällarens kök är en av de…
19 Feb, 2019

Blanda proffsiga cocktails hemma - D.E.W. Drinks: tre drinkar med bara tre ingredienser

Whisky och Bourbon Det kan vara svårt att hitta en god cocktail som…
19 Feb, 2019

Nu börjar Coop leverera mat med Volvos nya el-lastbil

Övrigt I dag överlämnar Volvo den nya el-lastbilen Volvo FL Electric…
19 Feb, 2019

Foursquare – långt ifrån fyrkantig

Whisky och Bourbon Foursquare Distillery ligger på Barbados, denna Västindiens östligaste utpost som…
19 Feb, 2019

Sveriges godaste ostar prisades under Ostfestivalen

Mat och Restaurang För sjätte året i rad arrangerades festivalen som samlar gräddan…
19 Feb, 2019

11% av världens befolkning har inte tillgång till rent vatten

Övrigt De fattigaste i världen går i timmar för att hämta…
19 Feb, 2019
Artikelarkivet