Låga skördar och höga råvarukostnader slår hårt mot svenska lantbrukare och livsmedelsproducenter

Livets Goda 6 Dec, 2018
Övrigt Lantmännen och Livsmedelsföretagen bjöd in till pressträff på Lantmännens huvudkontor igår den 5 december. Under mötet diskuterades läget för det svenska lantbruket efter sommarens torka, livsmedelsproducenternas kraftigt ökade råvarukostnader och behovet av att alla aktörer i livsmedelskedjan tar sitt ansvar.


Pressträff Li Lantmännen 

Lantmännen har tidigare konstaterat att sommarens värme och torka ledde till de sämsta svenska spannmålsskördarna sedan slutet av 50-talet. När Lantmännen och Livsmedelsföretagen tillsammans kallade till pressträff igår var budskapet tydligt: svenska lantbrukare och livsmedelsproducenter behöver marknadens stöd, matpriserna måste höjas för att hantera effekterna av torkan.

I samband med pressträffen släppte Livsmedelsföretagen sitt konjunkturbrev för årets tredje kvartal, en rapport som baseras på enkätfrågor till Livsmedelsföretagens medlemsföretag. Enligt rapporten har skördebortfallet lett till att livsmedelsindustrins inköpskostnader har stigit med tio procent. Konsumentpriserna på svenskproducerad mat behöver därför öka − med i snitt fem procent − för att förhindra att svenska företag tvingas lägga ner sin verksamhet.

– Om livsmedelsproducenternas samlade kostnadsökningar skulle föras över till konsumenterna via dagligvaruhandeln innebär det en ökning av konsumentpriserna med dryga fem procent, för att producenterna ska få täckning för sina ökade råvarukostnader. Fem procent är en snittsiffra; för kött-, mejeri-, spannmåls-, frukt- och bärprodukter behövs ännu större prishöjningar för att täcka kostnadsökningarna, säger Carl Eckerdal, chefekonom på Livsmedelsföretagen.

Lantbrukarna är en av de grupper som påverkats allra mest av det senaste årets extrema väder. Som en konsekvens av den värsta torkan i modern tid har Sveriges lantbrukare drabbats både av höjda kostnader på insatsvaror − framförallt foder, och av stora inkomstbortfall, på grund av minskade skördar. Det tuffa läget i det svenska lantbruket har en direkt påverkan på livsmedelsbranschen och Sveriges självförsörjning.

– Det är av yttersta vikt att skapa rätt förutsättningar för svenska lantbrukare och livsmedelsproducenter, för att möjliggöra en ökad livsmedelsförsörjning baserad på svenskproducerade råvaror och göra livsmedelssektorn till en svensk kärnsektor. Vi utgår från att dagligvaruhandeln tar sitt ansvar och visar stor förståelse för behovet av prisjusteringar baserat på kraftigt stigande råvarukostnader, säger Per Arfvidsson, vice vd på Lantmännen.

Läs Livsmedelsföretagens pressmeddelande och ladda ner konjunkturbrevet på https://www.livsmedelsforetagen.se/matpriserna-maste-hojas-med-minst-5-procent-for-att-hantera-sommarens-torka/ 


Gratis guide: Boxtoppen bjuder dig på en omfattande genomgång av lådviner!

Övrigt Boxtoppen.se har gjort en genomgång av hela 125 lådviner ur…
15 Jul, 2019

Erik Nilsson, Jönköping, tar silver i Jameson Barrelmen’s Homecoming 2019

Whisky och Bourbon Jameson Barrelmen’s Homecoming är en global Jameson Whiskey-tävling som ordnas…
15 Jul, 2019

Brygghuset Finn bjuder in till Ölfestival

Whisky och Bourbon Den tredje augusti bjuder Brygghuset Finn in till en exklusiv…
15 Jul, 2019

Systembolaget lanserar i begränsad upplaga två viner från Ferraton Père et Fils

Vin Den 16 augusti erbjuder Vinovativa två viner från Rhôneproducenten Ferraton…
15 Jul, 2019

Red Stripe i samarbete med hiphop kollektiv för årets Red Stripe Music Tour

Whisky och Bourbon Red Stripe – den kultförklarade ölen från Jamaica med sin…
15 Jul, 2019

Vem dricker svenskarna helst öl med i sommar? GW såklart!

Whisky och Bourbon Leif GW Persson, Sveriges mest folkliga kriminolog tillika uppskattade medieprofil…
12 Jul, 2019

Domaine du Vieux Lazaret Châteauneuf-du-Pape, nu på magnumflaska

Vin 20-års jubilerande Domaine du Vieux Lazaret Châteauneuf-du-Pape, Sveriges mest sålda…
10 Jul, 2019

Årets lansering av Dogheria är här

Vin Poderi dal Nespoli firar iår 90 år och Lively Wines…
10 Jul, 2019

Sveriges bästa bartender utsedd

Whisky och Bourbon I förra veckan vann Josephine Sondlo den eftertraktade titeln ”Sveriges…
9 Jul, 2019

Thilda & Jerome representerar Sverige i S. Pellegrino Young Chef

Mat och Restaurang Nu är det avgjort, två svenskar går vidare till regionsfinalen…
9 Jul, 2019

Unikt samarbete mellan trendiga Teeling Irish Whiskey och Rum Plantation

Whisky och Bourbon Craftdestilleriet Teeling Whiskey är extremt kreativa när det gäller fatlagringar…
9 Jul, 2019

SodaStream lanserar to-go-flaskan My Only Bottle

Övrigt Debatten om plastens oroväckande inverkan på miljön är ständigt aktuell…
8 Jul, 2019

Var femte svensk vet inte vad bäst före betyder

Mat och Restaurang En av fem svenskar kan inte skilja på bäst före-dag…
8 Jul, 2019

Nästa års Michelin-stjärnor delas ut i Trondheim

Mat och Restaurang För första gången ska Michelin-guiden presenteras i Norge. Nästa år…
5 Jul, 2019

”Jakten på en perfekt Gin & Tonic” utsedd till världens bästa ginbok

Whisky och Bourbon Den svenska boken ”Jakten på en perfekt Gin & Tonic”…
4 Jul, 2019

McHalloum-ish? McDonald’s lanserar en nordisk variant av den populära osten

Mat och Restaurang McDonald’s letar ständigt efter möjligheter att kunna bredda sin meny…
4 Jul, 2019

Maskiner och människor testade knäckebröd – fick samma resultat

Övrigt Ett nytt forskningsprojekt har visat att en mekanisk prövning utförd…
4 Jul, 2019

Grilla kyckling med Årets Kock-finalist

Mat och Restaurang Under sommaren kommer våra åtta finalister i Årets Kock 2019…
4 Jul, 2019

Bila genom franska vingårdar

Övrigt Det är populärt att bila igenom Frankrikes landsbygd och vingårdar.…
3 Jul, 2019

Här är årets finalister i Sveriges Bästa Gin & Tonic

Whisky och Bourbon Nu är det klart vilka GT-makare som går vidare till…
2 Jul, 2019
Artikelarkivet