Hem Vinvärlden Lägescheck – 1999 & 2002 Comtes de Champagne

Lägescheck – 1999 & 2002 Comtes de Champagne

av Livets Goda


Comtes de Champagne gör en ytterst sällan besviken och vid de få tillfällen det sker så är det snarare på grund av en ”off-bottle” än producenten eller årgången. Inte minst så har vi hyllat den strålande nollsjuan som annars lätt glöms bort nu när det jagas idel på pappret stora årgångar. 2007:an läser du för övrigt om >>> HÄR.

Årgång 2002 behöver vid det här laget knappast någon presentation. Vid sidan om 2008 så är det året som har störst potential under millenniets första decennium. Förra årtusendets sista årgång däremot har hamnat lite i skymundan. Inte för att 1999 var ett dåligt år, även om vädret var nyckfullt till en start, utan mer för att många har haft uppfattningen att det var viner som inte skulle sparas allt för länge. Druvorna var överlag i hälsosamt skick och skörden förhållandevis stor. Kanske var det vinernas känsla av lägre syra och lite större kropp som gjorde att de snabbare konsumerades, lite av den sits som 2009 kanske riskerar hamna i nu?

Vi korkar upp 1999 & 2002 för lite njutning och en lägescheck. 1999:an får inleda och den gör oss inte besvikna. Vinet är på väg in i nästa mognadsfas men ännu är det en generös och omfamnande bouquet med mogen gul stenfrukt, rostade nyanser från den del av vinet som ser ek och en läckert nötig känsla toppad med smöriga toner. Med luft kikar mandlarna även fram och det är en finessrik och komplex nos. Smaken likaså. Här finns spetskvaliteten med skärpt syra, nötiga och örtiga nyanser samt en ganska rik kropp med en hel del maritima inslag. Känslan här och nu är att vi fångat vinet i en ganska perfekt drickfas även om det på inga sätt är på väg neråt.

Intrycket: 95/100 LGP

2002:an då. Det tar typ en nanosekund för att återigen fatta varför året är så hyllat. Men kanske än mer när man har ett så pass bra vin som 1999:an bredvid i glaset. Djupet i näsan är fenomenalt och fruktigheten är underbart stram samtidiigt som slösande i sitt anslag. Faten integrerar stiligt och skänker en sensuell, nästan burgundisk grand cru-touch över det hela. Nötigheten är där men briochetonerna har ännu inte börjat kika fram. Ungt! Smaken greppar gommen omgående och kopplar ett grepp med härlig intensitet och täthet samt en struktur med vansinnigt skärpt och precis syra. Långt, rent och bara överjävligt stort. Inleder nu sitt sjuttonde år och äger du denna så är det bara att gratulera. Än mer om du har flera och kan följa vinet under ett antal år framöver.

Intrycket: 97/100 LGP

2007:an som just nu säljs kostar 1200 kronor och du finner vinet >>> HÄR.

Teckna en prenumeration på Livets Goda eller Whisky & Bourbon!

En prenumeration på Livets Goda (tryckt) innefattar 9 utgåvor och kostar 375 kr och mostvarande på Whisky & Bourbon kostar 175 kr (4 utgåvor). Prenumerationer tecknar ni smidigt här på vår prenumerationssida >> 

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING