Lagg Corriecravie Edition, Sherry Cask Finish 2024, 55%

av Anders Enquist

Lagg öppnade portarna 2019 och är systerdestilleriet till Arran/Lochranza med huvudfokus på rökig whisky. Whiskyn har döpts efter byn Corriecravie som är en by strax nordväst om byn Lagg, där man i gamla tider lönnproducerade den heliga spriten på ön.

Lagg Distillery licensierades redan 1825 och var verksamt fram till 1837, då all tillverkning på Arran förbjöds. Det skulle dröja ända till 1993 innan Harold Currie åter såg till att Arran fick ett destilleri, vilket också blev en fantastisk succé med en stadigt ökande efterfrågan, vilket sedermera skapade frågeställningen om att bygga ut eller bygga ett nytt destilleri. Beslutet föll på att starta ett helt nytt destilleri och att ta det gamla destillerinamnet Lagg till heders igen, efter 180 år. 2017 startade byggnationen av Lagg Distillery.

Corriecravie Edition var med 2023-buteljeringen en ny whisky från destilleriet, som i korthet ska spegla hur en whisky skulle se ut om den destillerats och fångat upp Arran-öns terroir förr i tiden men i nuvarande tappning. Dubbeldestillering och sedan lagring i ex bourbonfat, innan finish under sex månader i Oloroso sherry hogsheads med ursprung från producenten Miguel Martin i Jerez. Vi provar den nya buteljeringen, med lanseringsdatum sjätte december, som destillerades 12 november 2020 och buteljerades 2024.

Lagg Corriecravie Edition, Sherry Cask Finish 2024, 55%

Lowlands / Skottland / Lagg Distillery / 700 / 41754 / 679 kr / 94
Andra utgåvan av denna årgångs benämnda whisky som har döpts efter byn Corriecravie som ligger strax nordväst om Lagg, där man i gamla tider lönnproducerade den heliga spriten på ön.
Det är en whisky som verkligen inte tramsar runt med oss. Det är omedelbar igångsättning med fina hästkrafter under huven och torvrök i avgasröret. Men, alla krafter jobbar med utsökt finmotorik och en stor förklaring till det är lagringen som först sker i ex bourbonfat och sedan avslutas sex månader i Oloroso sherry hogsheads med ursprung från producenten Miguel Martin i Jerez. Det ger komplexitet i både driv, torvrök, fatkryddighet och fruktighet, där vi i det sistnämnda känner av mörk choklad och vaniljpräglade, lätt karamelliserade körsbär, fikon och ungsbakade äpplen. Det är begåvat, och vi älskar buteljen!