Hem Vinvärlden Lagra rosé? Tavel från 2013 till 2017

Lagra rosé? Tavel från 2013 till 2017

av Livets Goda

Om man ska tillåta generaliseringar så är de europeiska rosévinerna oftast torrare och mindre fruktorienterade än övriga. Det är också bland européerna du hittar ett fåtal rosé som även klarar av viss lagring. I och med att du tar bort de lagringsvänliga tanninerna så försvinner hållbarheten i en rosé. Att jäsa vid kalla temperaturer bidrar också. Även om syran i en rosé kan uppfattas som hög, antingen på grund av skördetillfället eller för att man blockerar en så kallad malolaktisk omvandling, så är detta ingen garant för hållbarhet.

Ett rosévins lagringsduglighet beror oftast på aningen längre urlakning eller att vinet spenderar tid på fat. Vid bägge tillfällen kan du få en skjuts av tanniner. Men även vissa druvor som exempelvis sydfranska Bandols stolthet, mourvèdre, kan bidra till det där lilla extra som gör att vinerna inte klappar samman efter en säsong.

Tavel – en kommun med 100% fokus på rosé

Tavel i södra Rhônedalen får bara producera en vinstil – rosé. Med närmre 1,000 hektar odlingar, ungefär halva ytan av kommunen, så är det ett område med många olika uttryck men det som kanske mest kännetecknar Tavel är att vinerna kan lagras. Druvorna är flera där grenache och cinsault är de viktigaste men det används även mourvèdre, syrah, bourboulenc, clairette rose, clairette blanche, picpoul, carignan och den ytterst ovanliga calitor.

Tavel har ett, jämfört med många andra roséregioner, lågt skördeuttag vilket delvis beror på reglering men också för att jordmånen inte i alla lägen uppmuntrar till ymniga uttag. Och så har man såklart gamla rankor som sänker antalet klasar på rankorna. Alkoholhalten är också den satt till ett minimum för att uppmuntra bättre druvkvalitet.

Tavel är ofta torra i sin stil, mörkare i färgen (här tillåts inte någon lökskalsfärgad rosé) och flera av dem har även ett visst tanninbett. Även om de flesta rosé från appellationen dricks unga så är ändå Tavel ett vin som kan lagras – och en hel del av förklaringen ligger i druvbuketten där det mixas blå och gröna sorter.

I Frankrike är det endast Champagne som får blanda ett rött vin med ett vitt för att skapa rosé men det finns inget hinder mot att, innan jäsningen, pressa olika druvsortsfärger tillsammans. I Tavel kan detta innebära fler timmar med skalen jämfört med många andra som idag minimerat detta i och med att andelen gröna druvor kan höjas utan att vinet blir alltför mörkt. Fast ibland blir det fallet och då kan aktivt kol användas för att dra ner på färgen. Och med skalen kommer de finkorniga tanninerna vilka kan ge Tavel det där lilla extra som gör att vinerna smakar bra även några år efter skörd.

Les Vignerons de Tavel

Den enskilt största aktören i Tavel är kooperativet Les Vignerons de Tavel som står för närmre hälften av produktionen. Deras viner är sedan flera år representerade i Sverige och Livets Goda passade på att prova firmans ekologiska Les Lauzeraies som faktiskt är en specialbuteljering för vårt land. Och orsaken är enkel – kooperativet arbetar utifrån ett hållbarhetsperspektiv genom hela ledet men har även ekologiska odlingar. Just den svenska marknaden får en blend som bygger enkom på vin från de ekologiska markerna som överlag främst kommer från de kalkrika vingårdarna i Tavel. Appellationen i övrigt består av samma stenar som man finner i Châteauneuf-du-Pape, här finns skiffer och sandrik jordmån. Samtliga ger olika uttryck.

Nedan finner du redaktionens provning av Les Lauzeraies från en kvintett årgångar, 2013-2017 där den yngsta är tillgänglig just nu på Systembolaget (artikel 2724, 119 kr).

2017 Les Lauzeraies Ännu ungdomlig i sin karaktär med färska hallon, jordgubbar, vinbär och apelsinskal i doften. En varm jordighet kikar fram med luftning. Ännu lite bångstyrig i smaken som är rik, solmogen men ändå med struktur, syra och längd. Känns som det finns stoppning för några års lagring. Lär vara riktigt bra under detta år.

2016 Les Lauzeraies Blommig bouquet med solmogna röda bär, mentol, örter och stenkross. Generös smak med bra intensitet, syra, jordgubbar, körsbär och imponerande längd. Solmoget men knastertorrt. Finns mer att hämta här.

2015 Les Lauzeraies Örtig bouquet med lite lätt brända nyanser, jordgubbssaft, hallon och blodapelsin. Ganska kraftfull sak med nästan spritsig syra, hallon, torkade jordgubbar, blommighet och modellera. Kvardröjande smak.

2014 Les Lauzeraies Fullt mogen och utvecklad bouquet med lite murriga drag, jordighet, hallon, fudge och lakrits. Lättare årgång med medel syra, torkade apelsinskal, örter, jordgubbar och skolkrita i smaken. Svagaste kortet i uppställningen men likväl bra.

2013 Les Lauzeraies Utvecklad, stenmineralig bouquet med syrliga jordgubbar, örter, blodapelsin och ett jordigt inslag. Saftig smak med fin syrlighet, utvecklade toner med torkade jordgubbar och hallon, balans och längd i avslutet. Riktigt njutbar.

RELATERAD LÄSNING