Hem Vinvärlden Lagring av vin – Vem har sagt att det behöver vara svårt?

Lagring av vin – Vem har sagt att det behöver vara svårt?

av Livets Goda

Vinlagring är för många förknippat med en mörk källare med en miljö i en exakt och korrekt luftfuktighet och temperatur. Dessa regler tenderar att skrämma vinsamlare där ute, men så omständigt behöver det inte vara. Idag finns det enkla lösningar för att förvara och lagra vid på ett optimalt sätt – utan att innebära större krav för vinsamlaren.

Som läsare hos Livets Goda, får du just nu 10% rabatt på vinkylar och vinlagringsskåp från Vinkylen.se Använd rabattkoden livetsgoda10 för att ta del av ditt erbjudande till och med 5 juli 2020. Erbjudandet kan ej kombineras med andra erbjudanden.

FEM GYLLENE REGLER FÖR VINFÖRVARING
För att bibehålla en god mognadsprocess för vinet är det viktigt att miljön har en konstant temperatur och är fritt från ljus och vibrationer. Lagrar du vinet i en vinkyl eller i ett vinlagringsskåp är det bra att välja trähyllor som absorberar vibrationerna samt en solid eller UV-skyddad glasdörr. Med åren blir flaskkorken ofta sämre och kan släppa in luft i vinflaskan, därför är det viktigt att behålla en luftfuktighet över 50%. Tänk även på att hålla vinkylen eller vinlagringsskåpet rent och fritt från lukt, vilket du enklast kan göra med hjälp av ett kolfilter för bra cirkulation.

LAGRINGS- ELLER SERVERINGSTEMPERATUR?
Det är bra att kunna skilja på lagrings och serveringstemperatur. Om du vill lagra ditt vin under en längre tid och söker på ett bra alternativ till en vinkällare – bör du satsa på ett vinlagringsskåp. Vinlagringsskåp är uppbyggda för att skapa samma miljö
för vinet som finns i en vinkällare och håller en konstant temperatur på 12 grader. Vill du istället lagra ditt vin kortvarigt, låt säga 1-1,5 år, är en vinkyl ett perfekt alternativ.

En vinkyl bibehåller en korrekt serveringstemperatur, vilket ger vinet rätt förutsättningar för att kunna avnjutas på ett optimalt sätt. Vare sig man är en stor vinfantast eller bara vill förvara sitt vin på ett proffsigt sätt, har man nu alla värdefulla tips man behöver för att sitt vin ska kunna frodas i den ultimata miljön – lycka till!

Vinkylen.se hittar man vinkylar och vinlagringsskåp av välkända varumärken och i hög kvalité.

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING