Hem Vinvärlden På bordet: Välkomponerad lammfärslimpa och 2011 Chateau Musar

På bordet: Välkomponerad lammfärslimpa och 2011 Chateau Musar

av Livets Goda
Till Chateau Musar ser vi en vincharmig köttfärslimpa som byggs på lammfärs och där oregano förstärker smakbryggan till vinet.
Det här är en enkel rätt att göra och den håller dessutom ett par dagar i kylen så den är perfekt både för helglyx och vardagstrafiken hemma under veckorna. Gör en eller två limpor så har du mat hela veckan ut.
Cedertoner med tobak, tillsammans med russin, dadlar och fikon, som efterhand tonar ner sig och vinet sätter sig snyggt i glaset och pusslet faller på plats och den rustika inledningen övergår till en mer växtlig näring. Vissa smårökiga inslag med en sval känsla som i sin tur ger känslan av just höga höjder.
 
Vi konstaterar att vi gillar det och att det är ett bra vin i en bra årgång. Bra intensitet, fokuserat och koncentrerat, men samtidigt de berömda andningshålen i vinet som gör att det luftas.
 
Det här är riktigt gott och det har en sötma som skriker efter mat. Dekantera!
 
TILL MATEN
Köttfärslimpa kanske inte klingar högst hos vissa, men här finns all anledning att tänka om. Denna smakrika köttfärslimpa med crunch lockar förnämligt fram bärsötman i vinet, samtidigt som den libanesiska stoltheten bjuder upp med rakt motstånd på bästa vis. Chilin skänker en fin kryddmix och de nötiga inslagen lierar sig ypperligt med vinet och det hela blir till en matchning som skulle passa på vilken restaurang som helst.
 
Överraska ditt sällskap med libanesiskt vin och ”fattigmanslimpa”, det kommer bli en måltid de pratar länge om…
 

RECEPTET: “Välkomponerad lammfärslimpa med knaperstekt oregano”

För 4 personer

3 st vitlöksklyftor, tunt skivade
1 st gullök, fint hackad
0,5 dl torkad oregano
 
600 g lammfärs
400 g nötfärs
100 g förkokt couscous
1 dl grovt hackad bladpersilja
1 tsk chilli flakes
70 g pumpafrön, grovt hackade
80 g solrosfrön (varav hälften till topping)
1 dl olivolja
2 msk bra balsamico
 
Ett knippe färsk oregano
 
Rosépeppar
Färdig hummus
 
Salt
Svartpeppar
Olivolja

 

  
Gör så här
Sätt ugnen på 180 grader. Börja med att bryna ihop vitlök, gullök och oregano ett par minuter i en stekpanna. Ställ åt sidan.
 
Gör färsdegen genom att blanda couscous med lamm- och nötfärs, addera bladpersilja, chilli flakes, pumpafrön och solrosfrön (hälften). Vänd ner lök- och oreganoröran som du nyss fräste upp tillsammans med olivolja, salt och peppar och blanda allt ordentligt. Smaka av om det behövs mer salt.
Pressa ner färsen i en ugnssäker limpaform och pensla ett tunt lager med balsamico överst och ringla över lite olivolja. Baka i ugnen ca 30 minuter. Ta ut och pensla med balsamico en gång till och garnera med resterande mängd solrosfrön. Öka till 200 grader och kör ytterligare 10 minuter gärna grillfunktion om du har.
 
Garnering
Som garnering knapersteker du färsk oregano i lite olivolja. Det tar ett par minuter, låt rinna av på en bit papper.
 
Servering
Skär ca 2 cm tjocka skivor av lammfärslimpan, servera med hummus och garnera med dina frasiga oreganochips och ett lätt regn av nymalen rosépeppar.
image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING