Hem NyheterNyhet Mat & Restaurang Lämna julbordet med en bra magkänsla

Lämna julbordet med en bra magkänsla

av Livets Goda

Lämna julbordet med en bra magkänsla: Runt jul är det tradition att samlas för att njuta av läckerheter, men är det över huvud taget möjligt att lämna julbordet med en bra känsla i magen? En av Sveriges mest framstående forskare inom gastroenterologi har tagit fram tre råd för dig som är bjuden på julbord, samt till dig som är värd under julen.

Lämna julbordet med en bra magkänsla

Lämna julbordet med en bra magkänsla

Magrapporten®, Sveriges största undersökning om maghälsa som genomförts av Kantar Sifo på uppdrag av Valio, visar att de som har magproblem upplever att besvären påverkar livskvalitén i större utsträckning i vissa situationer. Bland annat under resa (66%), på restaurang (33%), samt under fester och middagar (32%). Situationer som hör julhelgerna till. Fler än bara de med återkommande magproblem kan säkert känna igen sig i ett obehag kopplat till en mage i obalans under högtidens firanden. Är det över huvud taget möjligt att lämna julbordet med en bra känsla i magen? Professor Robert Brummer har tagit fram tre enkla tips för en lugnare magkänsla. Han har varit delaktig i framtagandet av Valios studie Magrapporten® som i ett decennium undersökt svenskarnas maghälsa. Robert arbetar som läkare och har en bred forskningsbakgrund inom samspelet mellan nutrition, tarmflora, mag-tarmkanal och hjärnan.

”Julen är en tid för att samlas och njuta av mat. Att få magproblem efter julbordet är vanligt. Mina tre tips är enkla, men de gör skillnad för att få en gladare mage i stunden. Att ha en enkel taktik för ditt ätande när du går till bords kan vara en god idé för att slippa besväras av magproblem i lika stor utsträckning.” säger professor Robert Brummer.

Bjuden på julbord? Lämna julbordet med en bra magkänsla

Tre tips – Så äter du för att må bra i magen – även efter julbordet!

 1. Ät som vanligt innan julbordet.
  Det är inte ovanligt att hoppa över måltider, samt att äta mindre än vanligt inför ett julbord för att ”orka äta mer”, eller för att spara på kalorier. Det är inte en taktik att rekommendera. Dels kommer du att chocka magen om den är helt tom när du frossar i dig alla rätter på julbordet, dels finns det en mycket större risk att du överäter dig till bristningsgränsen om du är vrålhungrig. Vi har en tendens att äta mer än vi egentligen klarar av när vi är hungriga, eftersom vi enligt studier känner mättnadskänslor först efter ca 20 minuter.
 1. Lägg upp mindre på tallriken och ta fler varv runt buffébordet.
  En julbordssittning brukar oftast pågå under många timmar. För att ge magen bra förutsättningar att hantera matintaget: ta mindre på tallriken, och ta i stället mer mat fler gånger. Det är bra av två anledningar. Tester har visat att vi tenderar att äta upp allt vi har på tallriken – tar du mer vid varje runda, så äter du också mer. En annan vinst med fler små portioner kontra färre större, är att du får möjlighet att sträcka på dig. Rörelse – även om det bara handlar om att gå några meter, gör stor skillnad för magen. I sittande läge ansamlas mer gaser.
 1. Drick inte mer än du behöver, undvik grönkålen och ta mindre av de feta rätterna.
  Tänk på att din mage också fylls på av det du dricker. Vid en buffé med många rätter som du vill njuta av är det därför en idé att dricka mindre under själva måltiden. Ett bra beslut är också att ta mindre av de fetare rätterna så som Jansons frestelse, då de kommer bidra till att du känner dig tung i magen och i vissa fall illamående efter måltiden. Proteinrika inslag, så som julskinka, köttbullar och sill, har inte samma effekt, och är därför lättare att äta mer av utan att det påverkar måendet negativt. Bra är även gröna inslag på tallriken såsom julsallad, inlagd gurka eller rödbetor, de innehåller mycket vatten och fibrer som är bra för magen. Att äta stora mängder av grönkål eller rätter baserade på lök, kan vara riskfyllt, då kål och lök är gasbildande.

Värd för firandet?
Tre tips – Så får du dina gäster att lämna ditt julfirande med en bra magkänsla!

 1. Välj laktosfritt, växtbaserat och ha alternativ till kolsyrade drycker.
  För att ge dina gäster goda förutsättningar för en god magkänsla under och efter firandet, så är en genväg att välja laktosfria produkter och växtbaserade alternativ i maten. Hör dig för om allergier och specifika matpreferenser vid inbjudan så att du kan anpassa menyn mer än så om det behövs. Kolsyrade drycker har en tendens att göra oss extra bubbliga i magen, så ett gott råd är att erbjuda drycker som inte är kolsyrade
 1. Satsa på gröna alternativ.
  Vi har oftast mycket bra koll på de mest traditionella rätterna på julbordet. Vad vi inte får glömma är att det är viktigt att planera så att det finns gröna alternativ, julsallad, grönsaker eller helt växtbaserade rätter. Dessa kommer att göra det enklare för dina gäster att balansera sin måltid. Frukt och grönt innehåller oftast mycket vatten och fibrer vilket ger en lättare mättnadskänsla.
 1. Duka upp maten en bit ifrån matbordet.
  Att sitta stilla i timmar är inte bra för matsmältningen, och att röra sig minskar även gasbildningen. Varför inte duka upp maten i köket eller på annan plats, så att dina gäster får en naturlig anledning att röra sig lite lagom under festligheterna?

Laktosfri rödbetssallad
En klassisk rödbetssallad är ett måste på julbordet, eller på köttbullemackan vid advent.
Här är ett snabbt och enkelt recept på laktosfri rödbetssallad.

Lämna julbordet med en bra magkänsla

Ingredienser, 10 portioner
600 g Inlagda rödbetor
1 st Äpple1 ½ dl Majonnäs (välj lättmajonnäs om du vill hålla ner fetthalten)
1 dl Valio Laktosfri lätt crème fraiche 12%
1 msk Dijonsenap
3 krm Salt
1 krm Svartpeppar

Gör så här

 1. Låt rödbetorna rinna av och skär sedan i mindre bitar.
 2. Skär äpplet i mindre bitar.
 3. Blanda samman övriga ingredienser och smaka av. Var försiktig med senapen då den ger väldigt mycket smak. Om det blir för starkt kan man blanda ut med mer majonnäs och crème fraiche.

Vegansk gubbröra
Gubbröran är en klassiker på julbordet. Den passar lika bra på hårt bröd som till julvört eller potatis. Den här varianten är helt vegansk och baseras på inlagd aubergine.

Ingredienser, 6 portioner
300 g Aubergine
3 dl Vatten
2 dl Socker
1 dl Ättiksprit 12 %
3 st Kryddpepparkorn
1 st Lagerblad
4 st Potatis, kokt och kall
2 msk Kapris, finhackad
2 msk Gräslök, finskuren
1 dl Valio Oddlygood® Dream Fraiche
2 krm Salt
1 krm Svartpeppar, nymalen

Gör så här

 1. Skala auberginen och skär den i små bitar eller tärningar. Lägg auberginebitarna i en bunke.
 2. Koka upp vatten, socker, ättika, kryddpeppar och lagerblad. Slå över auberginen i skålen och låt stå över natten.
 3. Tärna den kokta och kalla potatisen.
 4. Sila bort lagen från auberginebitarna.
 5. Blanda auberginen, potatis, kapris, gräslök, Dream Fraiche, salt och peppar. Servera din veganska gubbröra på hårt bröd, julvört eller tillsammans med potatis.

Om undersökningen
Valio har sedan mitten av 1900-talet bedrivit forskning för hälsa och välmående. Forskningen kompletteras med flera återkommande trendmätningar, däribland Magrapporten®, som är Sveriges största undersökning om maghälsa. Magrapporten® 2023 är den sjätte upplagan och bygger på en statistiskt säkerställd undersökning genomförd av Kantar Sifo under perioden 16–27 maj 2023. Totalt intervjuades 2 001 personer i Sverige i åldrarna 16–79 år. Av dem var 500 personer mellan 16–30 år och 500 personer mellan 31–45 år. I gruppen som uppger att de har haft problem med magen det senaste året ingår 765 personer.

RELATERAD LÄSNING