Langhe nebbiolo – inget fel i att vara lillebror

Vin Producenten bakom den omtyckta Enzo Bartoli-serien, MGM Mondo del Vino, lanserar nu sin första Langhe nebbiolo på Systembolaget, lillbrorsan som är tidigare drickbar än sina större syskon, Barbaresco och Barolo.Nebbiolo-druvan har sannolikt
aldrig varit mer populär än den är just nu. Glädjande och välförtjänt onekligen för få sorter erbjuder samma komplexitet som den piemontesiska druvan. Vinerna från Barolo och Barbaresco har sannerligen sitt eget uttryck, för att inte nämna de olika växtlägena inom nämnda appellationer.

En hel del vatten har flutit under broarna sedan tiden då en nebbiolo krävde många, många års lagring innan den fann hem, om den nu gjorde det. Sedan kom en tid när det rakt motsatta inträffade mer eller mindre och vinerna blev allt för moderna med generöst tilltagen ek. Idag är vinmakningen återigen intelligent och det lyssnas mer på växtläget och druvor. Men lagring, jo det behöver de bättre än idag för att ges chansen att visa hela sin repertoar. Då är det skönt att ha lillbrorsan som stand-in.

Langhe nebbiolo och nebbiolo d'alba är två DOC, ursprungsklassifikationer som bägge erbjuder betydligt mer lättillgängliga viner på druvan och som dessutom når konsumenten tidigare. De är dessutom avsevärt billigare än Barolo och Barbaresco och förutom att fungera som lättillgänglig nebbiolo så kan de agera inkörsport till en annan värld.

MGM Mondo del Vinos Enzo Bartoli är i glaset, ett vin med DOC Langhe nebbiolo-klassificering vilket innebär att druvorna kan komma från såväl de mer namnkunniga delarna men även utanför dessas gränser. En Langhe nebbiolo från exempelvis Barolo-mark är oftast från yngre rankor eller viner som inte nådde hela vägen till toppvinet. 

2015 Langhe Nebbiolo, Enzo Bartoli (artikel 73663, 149 kr)
I glaset ett transparent vin med viss tegelnyans i kanten. Initialt aningen blygsamt men luft gör vinet gott och snart kommer de klassiska nyanserna fram. Årgångens värme speglas i bouqueten som har ett solvarmt djup med körsbär, nyponsoppa, torkade rosenblad, timjan och ett stänk tjärpastill. Lite fuktig tobak, lakritspipa och undervegetation kikar också fram. I gommen ett vin som är lätt att ta till sig och det finns ett visst djup och intensitet i frukten som dessutom backas upp av druvans typiska tanninstruktur. Blommigheten ändrar till violpastill i smaken men körsbären och nyponen går igen från doften samtidigt som det tillkommer en läderton och ett drag som bäst beskrivs som stenkällare. Eftersmaken är lätt körsbärssyrlig och saftig i sin finish.

Niklas intryck: 87 LGP

Känslan när man provar vinet är att det finns mer att hämta så flaskan lämnas över natten i kylskåpet och jodå, dagen därpå har det utvecklats och bjuder på mer nebbiolo-uttryck. Med andra ord, kan drickas nu efter en vända i karaff, kan lagras ett par år om du föredrar viner med mer ålder.

Om man beställer tre flaskor (447 kr) så levereras vinerna i en trälåda. Vinet kan ni beställa på Systembolaget här >>


Dags för vårens mat- och dryckesevent

Whisky och Bourbon 29-30 mars är det dags för årets första – och…
21 Feb, 2019

Nobelvinet Cigalus Rouge i ny inbjudande årgång

Vin För andra gången på blott fem år föll valet på…
20 Feb, 2019

En barbera som din bolognese kommer älska

Vin Tiden då det där med kooperativ i vinbranschen hade en…
20 Feb, 2019

Guide Michelin Nordic 2019: Danmark går om Sverige med sina totalt 33 stjärnor

Mat och Restaurang Michelin Guide Nordic Countries 2019 delades ut i den danska…
19 Feb, 2019

Tre nya 2-stjärniga och fyra 1-stjärniga i MICHELIN Guiden Nordic Countries 2019

Mat och Restaurang Årets nordiska Michelin-guide publicerades igår efter att Stjärnorna offentliggjorts vid…
19 Feb, 2019

Livets Goda Premium - För dig som uppskattar att vara uppdaterad

Vin Älskar du vin och drycker av alla dess slag, och…
16 Jan, 2019

Små partier öl 15 februari 2019 – 12 drycker provade

Whisky och Bourbon Premium Bland nyheterna kommer favoriten från ett svenskt bryggeri, alkoholstark öl…
14 Feb, 2019
Artikelarkivet