Langhe nebbiolo – inget fel i att vara lillebror

Vin Producenten bakom den omtyckta Enzo Bartoli-serien, MGM Mondo del Vino, lanserar nu sin första Langhe nebbiolo på Systembolaget, lillbrorsan som är tidigare drickbar än sina större syskon, Barbaresco och Barolo.Nebbiolo-druvan har sannolikt
aldrig varit mer populär än den är just nu. Glädjande och välförtjänt onekligen för få sorter erbjuder samma komplexitet som den piemontesiska druvan. Vinerna från Barolo och Barbaresco har sannerligen sitt eget uttryck, för att inte nämna de olika växtlägena inom nämnda appellationer.

En hel del vatten har flutit under broarna sedan tiden då en nebbiolo krävde många, många års lagring innan den fann hem, om den nu gjorde det. Sedan kom en tid när det rakt motsatta inträffade mer eller mindre och vinerna blev allt för moderna med generöst tilltagen ek. Idag är vinmakningen återigen intelligent och det lyssnas mer på växtläget och druvor. Men lagring, jo det behöver de bättre än idag för att ges chansen att visa hela sin repertoar. Då är det skönt att ha lillbrorsan som stand-in.

Langhe nebbiolo och nebbiolo d'alba är två DOC, ursprungsklassifikationer som bägge erbjuder betydligt mer lättillgängliga viner på druvan och som dessutom når konsumenten tidigare. De är dessutom avsevärt billigare än Barolo och Barbaresco och förutom att fungera som lättillgänglig nebbiolo så kan de agera inkörsport till en annan värld.

MGM Mondo del Vinos Enzo Bartoli är i glaset, ett vin med DOC Langhe nebbiolo-klassificering vilket innebär att druvorna kan komma från såväl de mer namnkunniga delarna men även utanför dessas gränser. En Langhe nebbiolo från exempelvis Barolo-mark är oftast från yngre rankor eller viner som inte nådde hela vägen till toppvinet. 

2015 Langhe Nebbiolo, Enzo Bartoli (artikel 73663, 149 kr)
I glaset ett transparent vin med viss tegelnyans i kanten. Initialt aningen blygsamt men luft gör vinet gott och snart kommer de klassiska nyanserna fram. Årgångens värme speglas i bouqueten som har ett solvarmt djup med körsbär, nyponsoppa, torkade rosenblad, timjan och ett stänk tjärpastill. Lite fuktig tobak, lakritspipa och undervegetation kikar också fram. I gommen ett vin som är lätt att ta till sig och det finns ett visst djup och intensitet i frukten som dessutom backas upp av druvans typiska tanninstruktur. Blommigheten ändrar till violpastill i smaken men körsbären och nyponen går igen från doften samtidigt som det tillkommer en läderton och ett drag som bäst beskrivs som stenkällare. Eftersmaken är lätt körsbärssyrlig och saftig i sin finish.

Niklas intryck: 87 LGP

Känslan när man provar vinet är att det finns mer att hämta så flaskan lämnas över natten i kylskåpet och jodå, dagen därpå har det utvecklats och bjuder på mer nebbiolo-uttryck. Med andra ord, kan drickas nu efter en vända i karaff, kan lagras ett par år om du föredrar viner med mer ålder.

Om man beställer tre flaskor (447 kr) så levereras vinerna i en trälåda. Vinet kan ni beställa på Systembolaget här >>


Mariestads limiterade samlingsserie och jubileumsbok hyllar Den Stora Smakresan

Whisky och Bourbon Mariestads lanserar nu en exklusivt framtagen samlingsserie med alla de…
20 Nov, 2018

Niklas tipsar: En champagne som flörtar med sinnena, 2009 Alfred Gratien Cuvée Paradis

Vin Det är för mig något speciellt med Alfred Gratien. Delvis…
16 Nov, 2018

Premiär för Koge’s Choice - framröstad av tusentals svenska ölälskare

Whisky och Bourbon Den 7 december lanseras vinnarbidraget från Innis & Gunn’s öltävling…
15 Nov, 2018

Prisregn över Nils Oscar

Whisky och Bourbon Nu är det avgjort vilka som vinner priser i den…
14 Nov, 2018
Artikelarkivet