Hem Vintips Lansering 24 april: Dalmore Luminary No.2 2024 Edition

Lansering 24 april: Dalmore Luminary No.2 2024 Edition

av Anders Enquist

Den 24 april lanseras Dalmore Luminary series No 2 på Systembolaget, uppföljaren i det exklusiva samarbetet mellan det anrika whiskyhuset The Dalmore och Skottlands designmuseum, den berömda designinstitutionen V&A Dundee. Lanseringen består av två delar där den första är en hårt limiterad upplaga av The Rare, en 49-årig highland Single Malt whisky. The Rare kommer i en glasskulptur som är designad av den internationellt hyllade Melodie Leung från Zaha Hadid Architects. Den andra delen i serien kallas The Collectible och det är den vi idag har provat.

Dalmore Luminary No.2 2024 Edition är en exklusiv 16-årig highland Single Malt whisky som produceras i en striktbegränsad upplaga, där 54 flaskor har landat i Sverige. Bakom slutresultatet av Dalmore Luminary hittar vi The Dalmores Master Whisky Maker Gregg Glass och Master Distiller Richard Paterson OBE.

24 april

Den 24 april lanseras Dalmore Luminary series No 2

Dalmore Luminary No.2 2024 Edition 48,6%

Highlands / Skottland / Whyte & Mackay / 700 ml / Nr 85666 / 3 269 kr / 96
16 år i lagringen där bourbonfaten är urmodern och där finishen sedan har skett i av Graham’s Tawny Port-fat och Apostolessherryfat, och som krydda på moset en liten del i utvalda bourbonfat som innan vårdat peated whisky. Slutresultatet är förstås i sann Dalmore anda elegant och med strukturell precision och vinöst nobla känningar.
Finlemmat karamelliserad sötma med vanilj och ljus choklad i en junonisk och maritimt nyanserad fruktighet med körsbär, äpplen, torkad aprikos och apelsin, sultanrussin, ungsinta fikon, med lätt strykning av blommande viol och salvia. En liten peatyness gör sig synlig med anslutande cigarrtobak, ömt bevarad i en smittandes läderbeklädd humidor.
Det är utsökt balanserat och väl avvägt. Excellent är nog ett värdigt ord att sätta i sammanhanget.

RELATERAD LÄSNING