1

Lansering av Champagne Savart hos Caviste.se – CAV 0050

Champagne Savart Champagnefirman Savart Lemoine skapades efter andra världskriget av René Savart i Écueil. Från början var egendomen mycket liten och René vinifierade och buteljerade produktionen helt själv. Hans son Daniel tog successivt över under 70-talet och egendomen bytte så småningom namn till Daniel Savart. Under 80-talet växte firman till fyra hektar genom att Daniel köpte ett flertal små vingårdslägen. I början av 90-talet fick Daniel hjälp av sin son Frédéric i vingårdarna och 2001 anslöt Frédéric till verksamheten på heltid. Sedan 2005 är Frédéric ansvarig för hela framställningen från vingård till källare och firman har återigen fått nytt namn, Champagne Savart. Frédéric har tagit Champagne Savart till en nivå som gjort vinerna mycket eftertraktade, och den begränsade produktionen gör att man sedan några år tillbaka inte kan ta emot fler nya kunder. Lanseringen CAV0050: CAV0050 innehåller Frédérics tre årgångslösa viner, där man blandar vin från flera olika årgångar innan buteljering utan att skriva ut årgång på etiketten. Startpunkten i Savarts produktion heter Brut L&#39Ouverture (2 flaskor), ett vin gjort på enbart pinot noir-druvor från egendomens yngre vingårdar. Frédéric låter L&#39Ouverture, till skillnad från sina övriga viner, genomgå malolaktisk jäsning, en naturlig process där vinets äppelsyra omvandlas till mjukare mjölksyra. På nästa nivå hittar vi Brut L&#39Accomplie (2 flaskor), som kommer från gamla stockar, mestadels pinot noir men Frédéric gillar att blanda med lite chardonnay för att öka friskheten. L&#39Accomplie är en blandning av vin från två årgångar (2013 & 2012) som tappats på flaska för kolsyrejäsning på våren 2014. Tack vare enastående kvalitet från båda årgångarna vin har Frédéric doserat denna upplaga av L&#39Accomplie med enbart 5 gram socker per liter. Brut Bulle de Rosé (2 flaskor) är Savarts roséchampagne. Vin från 2013 och 2012 har blandats med 6 % rött vin på pinot noir från 2013. Frédéric gör alltid det röda vinet från en liten isolerad vingård med gamla stockar i varmt mikroklimat på sluttningen i Écueil. Denna upplaga av Bulle de Rosé är tappad på flaska i mars 2014 och har fått ligga 18 månader på jästfällningen innan degorgering för att ge ett fruktigt och mineraliskt vin. Mer information om vinerna, producenten och beställning, finner ni på länken här