Lansering av Roodeberg Grythyttan Edition

Livets Goda 21 Nov, 2018
Vin I maj tävlade 33 sommelierstudenter på Restaurang- och hotellhögskolan Grythyttan i wineblending. Av de 11 lagen korades en vinnare och resultatet blev Roodeberg Grythyttan Edition 2017, en blend dominerad av Tempranillo och Shiraz tillsammans med Cabernet Franc och Petite Sirah. Nu, sex månader senare, lanseras vinet i beställningssortimentet.

För första gången någonsin låter KWV någon sätta sitt namn på en flaska Roodeberg, inte ens vinmakaren själv har gjort detta tidigare. Roodeberg Grythyttan Edition är framtaget i samband med en tävling tillsammans med Restaurang- och hotellhögskolan Grythyttan.

– Vi höll tävlingen i maj och bakgrunden till initiativet är att själva blending-momentet sällan tas upp som en del av utbildningen trots att det är en sådan viktigt del i processen att skapa vin samtidigt som det blev ett tillfälle att prata om Sydafrika som vinland, berättar Charlotte Oldne, produktchef för Roodeberg på Arvid Nordquist.

Under en dag i maj fick 33 sommelierstudenter uppdelade på 11 lag testa på wineblending. Studenterna hade de sex komponenter att tillgå, Cabernet Sauvignon, Shiraz, Petit Verdot, Cabernet Franc, Tempranillo och Petite Sirah. De 11 recepten skickades för bedömning till Wim Truter, chefsvinmakare på KWV som blandade alla recepten på plats i Sydafrika.

Det vinnande laget presenterade en blend bestående av 40 % Tempranillo och 40 % Shiraz tillsammans med en addering av 10 % Cabernet Franc och 10 % Petite Sirah.

– Det är väldigt roligt att studenterna vågade prova något annat än säkra kort som en Cabernet Sauvignon-blend. Wim är mycket förtjust i Tempranillo, det är en druva som han testar mycket just nu och den fungerar väldigt bra i Sydafrika, fortsätter Charlotte.

Grythyttan Edition 2017 finns nu i en begränsad upplaga om 1500 flaskor i Systembolagets beställningssortiment, pris 129 kr, art.nr 72815.

Om vinnarna
Deltagare: Daniella Rebelo, Anna Berg Grimstad och Emil Eriksson, alla från sommelierprogrammet i Grythyttan

Lagets syfte med blandningen: Vinet återspeglar studenterna i Grythyttans ungdomliga energi i det ikoniska Roodeberg-vinets anda. Ett kaxigt vin med mycket röd frukt och subtila gröna toner som lämpar sig bra för lagring och utvecklar en antydan till tobak.


Den 1 juni lanseras Orval trappistöl på nytt

Whisky och Bourbon Orval är tillbaka! Den 1 juni lanseras Orval på Systembolaget.
22 May, 2019

Leif GW Persson lanserar GW:s Rosa

Vin Efter fjolårets succé med GW:s RÖDA och GW:s VITA har…
22 May, 2019

Talisker bjuder in till fiskeäventyr i Fiskebäckskil

Whisky och Bourbon Whiskyvarumärket Talisker lanserar ett fiskeäventyr i Fiskebäckskil tillsammans med Restaurang…
22 May, 2019

City Gross e-handel slår försäljningsrekord – lanserar fler matkassar

Mat och Restaurang City Gross e-handel fortsätter att gå starkt framåt i och…
22 May, 2019

Arla Köket® lanserar nya desserter

Mat och Restaurang Lagom till att sommaren gör entré lanserar Arla Köket fräscha…
22 May, 2019

Downtown Camper öppnar hållbart café

Mat och Restaurang Den 1 september slår Downtown Campers nya café upp portarna…
22 May, 2019

Dags för Ostens Dag 27:e maj

Mat och Restaurang Nu firas snart ostens dag! Svenskar är storkonsumenter av ost…
22 May, 2019

Mumm Millésimé 2012 i exklusiv årgångsdesign

Vin Mumm Millésimé 2012 har nyligen uppdaterats med ny flaskdesign som…
22 May, 2019

NJIE lanserar egen klädkollektion under namnet Athleisure

Övrigt NJIE utvecklar och säljer innovativa koncept med fokus på hälsa…
22 May, 2019

Alsace, Bourgogne, Champagne & Chablis

Vin Lördag 19 oktober kan du resa med Ekman Buss och…
22 May, 2019

Först till kvarn - Outleten är påfylld

Vin Nu har Winefinder fyllt på deras outlet. Där hittar man…
22 May, 2019

Svävande ryggsäck från Arboga Bryggeri

Whisky och Bourbon Nu är tiden med skummande öl i skog och mark…
21 May, 2019

MER - två nya sockerfria sommarsmaker

Övrigt MER är för många en barndomsfavorit och inför sommaren lanserar…
21 May, 2019

CasusGrill - Den miljövänliga engångsgrillen

Mat och Restaurang Sommaren är räddad! Nu lanseras CasusGrill - den naturliga engångsgrillen.
21 May, 2019

Brutal Brewings nya Raw Law - Pink Haze

Whisky och Bourbon Raw Law Pink Haze, i grunden en weissbier som är…
21 May, 2019

Niki Lauda är död efter lång tids sjukdom

Övrigt Mannen som kom tillbaka från döden har nu återvänt, för…
21 May, 2019

Pierre Olivier lanserar Cuvee Rosé Prestige

Vin Pierre Olivier Cuvée Rosé Prestige Brut är ett mousserande vin…
20 May, 2019

Mästerkocken Leif Mannerström lanserar eget vin inför sommaren

Vin Leif Mannerström är känd både som domare i TV-programmet Mästerkocken…
20 May, 2019

Problematisk bostadsmarknad påverkar ungas relationer

Övrigt Nära nog hälften av de unga i åldern 20 till…
20 May, 2019

Amanda Lindqvist är Lidls Mästare 2019 - Tog hem vinsten på gamla rester

Mat och Restaurang Efter tolv tuffa tävlingsveckor har Lidls Mästare 2019 korats. Finalen…
20 May, 2019
Artikelarkivet