Lansering av Roodeberg Grythyttan Edition

Livets Goda 21 Nov, 2018
Vin I maj tävlade 33 sommelierstudenter på Restaurang- och hotellhögskolan Grythyttan i wineblending. Av de 11 lagen korades en vinnare och resultatet blev Roodeberg Grythyttan Edition 2017, en blend dominerad av Tempranillo och Shiraz tillsammans med Cabernet Franc och Petite Sirah. Nu, sex månader senare, lanseras vinet i beställningssortimentet.

För första gången någonsin låter KWV någon sätta sitt namn på en flaska Roodeberg, inte ens vinmakaren själv har gjort detta tidigare. Roodeberg Grythyttan Edition är framtaget i samband med en tävling tillsammans med Restaurang- och hotellhögskolan Grythyttan.

– Vi höll tävlingen i maj och bakgrunden till initiativet är att själva blending-momentet sällan tas upp som en del av utbildningen trots att det är en sådan viktigt del i processen att skapa vin samtidigt som det blev ett tillfälle att prata om Sydafrika som vinland, berättar Charlotte Oldne, produktchef för Roodeberg på Arvid Nordquist.

Under en dag i maj fick 33 sommelierstudenter uppdelade på 11 lag testa på wineblending. Studenterna hade de sex komponenter att tillgå, Cabernet Sauvignon, Shiraz, Petit Verdot, Cabernet Franc, Tempranillo och Petite Sirah. De 11 recepten skickades för bedömning till Wim Truter, chefsvinmakare på KWV som blandade alla recepten på plats i Sydafrika.

Det vinnande laget presenterade en blend bestående av 40 % Tempranillo och 40 % Shiraz tillsammans med en addering av 10 % Cabernet Franc och 10 % Petite Sirah.

– Det är väldigt roligt att studenterna vågade prova något annat än säkra kort som en Cabernet Sauvignon-blend. Wim är mycket förtjust i Tempranillo, det är en druva som han testar mycket just nu och den fungerar väldigt bra i Sydafrika, fortsätter Charlotte.

Grythyttan Edition 2017 finns nu i en begränsad upplaga om 1500 flaskor i Systembolagets beställningssortiment, pris 129 kr, art.nr 72815.

Om vinnarna
Deltagare: Daniella Rebelo, Anna Berg Grimstad och Emil Eriksson, alla från sommelierprogrammet i Grythyttan

Lagets syfte med blandningen: Vinet återspeglar studenterna i Grythyttans ungdomliga energi i det ikoniska Roodeberg-vinets anda. Ett kaxigt vin med mycket röd frukt och subtila gröna toner som lämpar sig bra för lagring och utvecklar en antydan till tobak.


Kaffebellini med hallon och lakrits

Whisky och Bourbon Gillar du hallon/lakrits? Bra! Här kommer ett recept på en…
19 Jul, 2019

Nautilus Pinot Noir har bytt årgång till 2015

Vin Nautilus Pinot Noir har nu bytt till årgång 2015 på…
17 Jul, 2019

Dreamhackers stora guide till craft beers och nattlivet i Montreal

Övrigt Det är inte längre en nyhet att Dreamhack kommer anordnas…
17 Jul, 2019

For Peat´s Sake Blended Whisky – största rökiga par-lanseringen på Systembolaget någonsin

Whisky och Bourbon For Peat´s Sake är en helt ny skotsk blended whisky…
17 Jul, 2019

Gratis guide: Boxtoppen bjuder dig på en omfattande genomgång av lådviner!

Övrigt Boxtoppen.se har gjort en genomgång av hela 125 lådviner ur…
15 Jul, 2019

Erik Nilsson, Jönköping, tar silver i Jameson Barrelmen’s Homecoming 2019

Whisky och Bourbon Jameson Barrelmen’s Homecoming är en global Jameson Whiskey-tävling som ordnas…
15 Jul, 2019

Brygghuset Finn bjuder in till Ölfestival

Whisky och Bourbon Den tredje augusti bjuder Brygghuset Finn in till en exklusiv…
15 Jul, 2019

Systembolaget lanserar i begränsad upplaga två viner från Ferraton Père et Fils

Vin Den 16 augusti erbjuder Vinovativa två viner från Rhôneproducenten Ferraton…
15 Jul, 2019

Red Stripe i samarbete med hiphop kollektiv för årets Red Stripe Music Tour

Whisky och Bourbon Red Stripe – den kultförklarade ölen från Jamaica med sin…
15 Jul, 2019

Vem dricker svenskarna helst öl med i sommar? GW såklart!

Whisky och Bourbon Leif GW Persson, Sveriges mest folkliga kriminolog tillika uppskattade medieprofil…
12 Jul, 2019

Domaine du Vieux Lazaret Châteauneuf-du-Pape, nu på magnumflaska

Vin 20-års jubilerande Domaine du Vieux Lazaret Châteauneuf-du-Pape, Sveriges mest sålda…
10 Jul, 2019

Årets lansering av Dogheria är här

Vin Poderi dal Nespoli firar iår 90 år och Lively Wines…
10 Jul, 2019

Sveriges bästa bartender utsedd

Whisky och Bourbon I förra veckan vann Josephine Sondlo den eftertraktade titeln ”Sveriges…
9 Jul, 2019

Thilda & Jerome representerar Sverige i S. Pellegrino Young Chef

Mat och Restaurang Nu är det avgjort, två svenskar går vidare till regionsfinalen…
9 Jul, 2019

Unikt samarbete mellan trendiga Teeling Irish Whiskey och Rum Plantation

Whisky och Bourbon Craftdestilleriet Teeling Whiskey är extremt kreativa när det gäller fatlagringar…
9 Jul, 2019

SodaStream lanserar to-go-flaskan My Only Bottle

Övrigt Debatten om plastens oroväckande inverkan på miljön är ständigt aktuell…
8 Jul, 2019

Var femte svensk vet inte vad bäst före betyder

Mat och Restaurang En av fem svenskar kan inte skilja på bäst före-dag…
8 Jul, 2019

Nästa års Michelin-stjärnor delas ut i Trondheim

Mat och Restaurang För första gången ska Michelin-guiden presenteras i Norge. Nästa år…
5 Jul, 2019

”Jakten på en perfekt Gin & Tonic” utsedd till världens bästa ginbok

Whisky och Bourbon Den svenska boken ”Jakten på en perfekt Gin & Tonic”…
4 Jul, 2019

McHalloum-ish? McDonald’s lanserar en nordisk variant av den populära osten

Mat och Restaurang McDonald’s letar ständigt efter möjligheter att kunna bredda sin meny…
4 Jul, 2019
Artikelarkivet