Hem Vintips Lansering av två auktionsviner från Kloster Eberbach – 95 & 97 poäng

Lansering av två auktionsviner från Kloster Eberbach – 95 & 97 poäng

av Anders Enquist

Lansering av två auktionsviner: Nu den 15 maj släpps två röda viner från Kloster Eberbach´s årliga vinauktion på Systembolaget. Vinauktionerna har en lång tradition i Rheingau och etablerades 1806, när hertigen av Nassau lät auktionera ut viner på fat för första gången i Eberbach-klostret. Idag handlar det främst om rariteter och mindre mängder av mycket speciella viner.

En gång om året, i år i början av mars, auktionerar Eberbach-klostret och VDP Rheingau gemensamt ut sina viner. Utvalda rariteter från skattkammarna i Rheingau VDP-vingårdarna, stora ädla söta toppviner och unika viner i stora flaskor erbjuds. Dessutom kommer viner som är speciellt vinifierade för auktionen att bära namnet VDP. Auktion. Réserve. De bjuds ut exklusivt på auktionen. Sedan några år tillbaka streamas auktionen live och det är möjligt att bjuda online.

Se även Livets Godas intervju med Dieter Greiner, Managing Director Kloster Eberbach Vineyard, längre ner.

Lansering av två auktionsviner på Systembolaget den 15 maj

Lansering av två auktionsviner från Kloster Eberbach

Lansering av två auktionsviner från Kloster Eberbach

Kloster Eberbach Auktion Réserve Pinot Noir 2021
Nr 74192 / 649 kr / 95
Fatet för detta vin är speciellt utvald för auktionen när vinerna från Höllenberg blendas. Förfinat friskt generös och driven frukt med bra syresättning, djup och precision. Rödmogen frukt med noter av vinbär och körsbär, med mer mörkare drag av björnbär, viol och lakritssträngar. Silkigt elegant tanninstruktur som bär vinet ömsint men bestämt. Ett vin att både inta idag och lagra för en kommande fin utveckling de kommande 10 åren.
Total upplaga är 240 buteljer, varav 36 lanseras via SB

Lansering av två auktionsviner från Kloster Eberbach

Lansering av två auktionsviner från Kloster Eberbach

Kloster Eberbach Höllenberg Frühburgunder Trocken 2021
Nr 70079 / 799 kr / 97
Kloster Eberbach är en av de första producenterna av frühburgunder och den äldsta buteljen som ruvar i vinkällaren är från 1943. Det här är också ett vin som funnits endast på auktion, så att det nu lanseras 36 buteljer via SB är unikt. Druvan är en klon från spätburgunder (pinot noir) och vinet i fråga strålar av nobel komplexitet och harmoni. Alla delar är i symbios med varandra, från syresättningen vidare in i fruktens stenigt glansiga dragningar av rödmogna hallon, körsbär och mogna slånbär, till tanninernas klangfulla driv och elegant förvaltande skarpsinnighet. Med fruktens delikata mognad och tanninernas vuxna uppträdande öppnar vinet famnen storartat idag, och borgar även för en fortsatt god utveckling i ett generöst antal år framöver.
Total upplaga är 180 buteljer, varav 36 lanseras via SB

I samband med att Dieter Greiner, Managing Director, Kloster Eberbach Vineyard, besökte Livets Godas redaktion en dag i våras bad vi honom ge sin syn på några ting rörande Kloster Eberbach.

Dieter Greiner på Livets Godas redaktion – Lansering av två auktionsviner från Kloster Eberbach

Dieter Greiner om…

…VDP. Auktion. Réserve:
Auktionerna startade 1806. Innan dess såldes vinerna på fat, och folk visste inte riktigt vad de köpte. För att garantera kvaliteten började klostret tappa det på flaska, då ansågs vinet mer pålitligt. Numera håller vi auktioner varje vår och koncentrerar oss främst riesling och pinot noir. Varje år säljer vi ett vin där vinsten går till välgörenhet, och i år är det en årgång från 1964. Vi räknar med att sälja den för mellan fyra och fem tusen euro, baserat på priserna de senaste åren. Detta vin säljs bara på auktionen som i år hålls den andra mars. Sex eller sju producenter säljer vin på auktionen, och åttio procent av vinerna återkommer från år till år. Varje år kommer cirka 500 personer till auktionen, många av dem stammisar. I år har vi ändrat bokningssystemet, så att folk själva bokar online. Mycket bättre, för bokningarna brukade ta en väldig tid.

…auktionsurvalet av frukt i vingårdarna:
När vi gör så kallade ”shots” plockar vi druvorna från vissa vingårdar i omgångar, i början, i mitten och i slutet av skörden. På så sätt får vi olika strukturer att arbeta med. Vinerna förvaras i fat i källaren. Efter två år bestämmer vi vilka fat som vi gör auktionsviner av, så det slutgiltiga beslutet tas i källaren.

…pinot noir vinerna:
Vår pinot noir har hög syra på grund av vingårdarnas läge. De ligger på sydsluttningar men högst upp växer skog så på kvällarna strömmar kall luft ner mot floden och kyler vingårdarna. Vi har ganska svala nätter men varma dagar, på grund av söderläget. Vi har därför mer uttalad frukt och mer syra än andra vingårdar.

… druvan frühburgunder:
För 100 år sedan började vi odla druvan frühburgunder, klonad från spätburgunder (pinot noir). Denna druva mognar mycket tidigare, i augusti. Den tidiga mognaden är en stor utmaning, delvis för att getingarna, som finns på sommaren, älskar druvor. Så vi måste täcka vingårdarna i nät. Druvan är väldigt ömtålig, och det är inte alltid lätt att veta när den ska skördas, men gör vi rätt blir det ett vin som åldras mycket väl. Vi gör årgångsviner varje år. Vi har fortfarande kvar av 1943 års årgång, som av experter har kallats ett vinmirakel.

…fathanteringen till de röda vinerna:
Vi använder yngre barriques till vissa viner, men aldrig till pinot noir. Våra viner har aldrig den där tunga eksmaken. Vi använder små fat för att ge vinet mer struktur. Om det är en elegant årgång vill vi behålla elegansen och använder stora fat, men om det har mer muskler måste vi tämja vinet i små fat.

…stjälkar:
Vi låter aldrig stjälkarna ligga i.

…äldsta rieslingvinet i Kloster Eberbach´s källare han provat:
För två år sedan provade vi nittio årgångar från en och samma vingård, vilket var mycket intressant. Det äldsta vinet var från 1882.

…årgång 2021:
Viner från 2021 är lite svalare, mer klassiska. Ljus frukt, snarare än mörk. Också en klassisk pinot noir årgång.

…yngre kontra äldre vinstockar:
Vinstockarna i våra vingårdar är cirka femtio år gamla. Jag är inte en av dem som tror att man behöver 100 år gamla vinstockar. Allt beror på året, skörden, mängden blad jämfört med druvor. Men vinstockarna måste klara stressiga år. Är de för unga blir de opålitliga. Men om förutsättningarna är bra – bra jord, vattenförsörjning, en bra skörd – klarar sig unga vinstockar fint. En gammal vinstock är mer jämn i kvaliteten. Man måste vara uppmärksam på unga vinstockar men kan få samma kvalitet om naturen sköter sig.

Dieter Greiner träffar Livets Goda på lunch – Lansering av två auktionsviner från Kloster Eberbach

…frost:
Tyskland har inga stora problem med frost. Och våra vingårdar ligger på sluttningar, nära Rhen, så det är inte ofta det blir frost. Mindre än fem procent av våra vingårdar riskerar frost. Vi har andra utmaningar.

…årgångsvariationer:
Vi gillar det faktum att våra viner varierar från år till år. Vi tillverkar inte Coca-Cola och vill att årgångarna ska spegla vad som har hänt under året. Trots att vi också aldrig satsat på kraftiga tanniner är våra viner väldigt populära.

…chefsvinmakaren Kathrin Puff:
Kathrin började 2018. Dessförinnan hade hon inte bott i Tyskland på många år. Vid 20 års ålder tog hon dubbelexamen i oenologi i Italien (den första tysken som gjorde det), där hon blev kvar och arbetade som vinmakare. Därefter arbetade hon i Nya Zeeland och Australien. När ägaren till Red Bull, en thailändsk kille, ville börja tillverka bra vin i Thailand – låter galet – kontaktade han Catherine, som tog sig an jobbet och blev kvar i Thailand med sin familj. När hon till slut kom tillbaka till Europa hade vi turen att anställa henne. När hon kom till oss 2018 hade hon aldrig riktigt jobbat med Riesling Trocken. I samband med det ville vi förbättra våra Steinberger-viner, eftersom det var århundraden sedan Steinberger hade varit riktigt hyllat. Catherine ville förstå varför vinet var så känt, varför det smakat så bra. Som tur var hade vi massor av dokumentation, böcker och annat. Beskrivningar på hur vinet hade tillverkats förr i tiden. Nu ville hon att vi skulle göra på samma sätt. Så vi plockade de bästa druvorna från de bästa vinstockarna och krossade dem med fötterna i vingården. Enligt böckerna blev doften på något sätt mer uttrycksfull på detta sätt, och jästen arbetades in i druvorna. Därefter togs de krossade druvorna till klostrets pressar från 1668, som låg ovan jord, vilket innebar att mer syre cirkulerade. Ingen jäst tillsattes, utan den från druvorna fick räcka. Vi blev förvånade över hur ren saften blev. Den hälldes sedan på 300-litersfat, som sedan fick stå i en bod i vingården (inte i källaren). Mot slutet tillsatte hon ytterligare några druvor för att tillföra mer jäst, och sedan började jäsningen. Vi lät det stå så hela vintern, med ett litet element i boden så att det inte skulle frysa. Sedan fick vinet ligga på fat i tre år. Det blev 250 flaskor och fem magnumflaskor av olika blandningar. Vinet blev väldigt gott och extremt stabilt. Av misstag lät jag en öppnad flaska stå kvar i en kyl, och efter fyra månader var det lika gott. Häpnadsväckande!

…hur man gjorde vinerna förr i tiden:
Jag inspireras över hur de gjorde förr, och har läst våra böcker om vinifiering för över 100 år sedan. Då skrev de alltid årgångsrapporter från varje vingård, och beräknade hur länge vinet skulle behöva lagras innan det var klart. De tittade på druvans struktur och gjorde därefter en uppskattning. Vinet tappades bara på flaska om det var tillräckligt stabilt för att hällas upp i ett glas och smaka exakt likadant dagen därpå. Stabilitet var ett ledord.

…beslutet att sluta producera isvin:
För att göra ett bra isvin behövs tidig frost. Vi slutade tillverka isvin 2012, för 2013 blev det inte ens frost, och vi fick slänga massa druvor. Förändringar i klimatet gör att druvorna mognar tidigare, så vi kommer inte att göra isvin på en överskådlig framtid. Generellt sett skördar vi tidigare nuförtiden. Vårt äldsta isvin är från 1966, och det allra första tillverkades år 1832. När vi tillverkade isvin brukade vi få frost i november eller december, och druvorna mognade i oktober. Nuförtiden mognar de i september.

…ändrade klimatförhållanden och skördestart:
Om vi jämför med tjugo år tillbaka skördar vi säkert tre veckor tidigare nuförtiden. När jag började för tjugofyra år sedan började vi aldrig skörda riesling förrän oktober. De senaste tio åren har vi dock avslutat hela skörden i början av oktober. Det tidigaste vi någonsin skördat var 2018, den 16 augusti vilket för övrigt är min mammas födelsedag. Rekord!

Förr i tiden, när vi skördade senare, gick allt långsammare. Nu när temperaturerna stigit måste allt gå fortare. Ibland behöver vi mer folk, men vi försöker arbeta ekonomiskt och är mycket väl förberedda med våra skördemaskiner. Vi bara KÖR! Det var svårare förr, när många druvor plockades för hand, eftersom maskinerna inte fick plats mellan raderna av vinstockar. Men nu är det mer effektivt, och vi har knappt några vingårdar där vi plockar för hand. Även om vi är lika många som arbetar på vingården kan många av oss fokusera på annat, såsom att sköta själva ruljangsen.

 

Lansering av två auktionsviner från Kloster Eberbach

RELATERAD LÄSNING