Hem Vinvärlden Lansering från Normandie – Le Gin de Christian Drouin

Lansering från Normandie – Le Gin de Christian Drouin

av Livets Goda

Det är inte ofta dryckesvärlden berikas med en helt ny upplevelse, en innovation som får bartenders att jubla och dryckesrecensenter att ta till lovord som om det vore en bortglömd gudadryck som hade återupptäckts. Le Gin de Christian Drouin har fått ett sådant mottagande i fransk dryckespress och man talar om ”en skänk från ovan som vår tid behöver mer än någonsin”.

Återigen har Christian Drouin och hans son Guillaume skapat magi från Normandie. Familjen Drouin har vunnit alla priser som går att vinna för sin Calvados Coeur de lion, sin cider och andra produkter som man tillverkar på traditionellt vis, med delvis antik utrusning i Pays d´Auge, som är hjärtpunkten och själva epicentrum för all världens calvados. Familjen Drouins framgångar har krönts otaliga gånger och 2013 tilldelades man den mest ärofyllda utmärkelse ett destilleri kan få vid World Spirits International Competition – best distillery in the world.

Le Gin är en helt ny typ av gin som till skillnad från all annan gin är baserad på äppeldestillat. Det har tagit oenologen Guillaume Drouin två år att utveckla den optimala blandningen av cideräppel, örter och kryddor. För att tillverka Le Gin används inte mindre än 30 olika äppelsorter som alla kommer från familjens egna odlingar i Normandie. Dessutom ingår åtta ingredienser som varför sig får macerera för att sedan destilleras separat och slutligen blandas och gifta sig samman under största varsamhet.

Smakerna och aromerna har Guillaume Drouin hämtat från Calvadosvärlden, med enbär som enda undantag. Till skillnad från nästan alla ginproducenter hemlighåller familjen Drouin inte receptet, allt deklareras öppet och klart: ingredienserna är enbär, ingefära, rosenblad, kardemumma, mandel, citron, ginseng, kanel och vanilj. Den helt unika smaken ligger i blandningen av dessa kryddestillat, i den separata destilleringen av ingredienserna och i den unika kroppen av äppelsprit baserad på 30 utvalda äppelsorter.

Såhär skriver Frankrikes ledande dryckesspecialist ”La Maison du Whisky” om Le Gin:
”De första man känner är äpple som sakta går över i lakrits och i en elegant ton av milda enbär, efter en finstämd inledning kommer en fantastisk vitalitet med äppelblom, hallon och svarta vinbär. Finalen smakar bara mer och mer och man riktigt omfamnas av tarte tatin och söt kvittengelé”.

Från och med 2016-01-22 finner du Le Gin på hyllorna i 55 av Systembolagets butiker.
Le Gin tillverkas batchvis i små volymer och tillgången är begränsad. Nr 40017-01: Le Gin, 42% 700 ml, Coeur de Lion: pris 449 kr”

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING