Paret Gernot och Heike Heinrich har sedan de tog över familjen Heinrichs småskaliga vinproduktion 1985 haft som tydlig målsättning att skapa röda viner av hög kvalitet. Familjen Heinrich odlar i dagsläget sina druvor på 100ha i Gols, Burgenland, med biodynamiska principer.
Biodynamisk odling ligger familjen varmt om hjärtat och de har bland annat varit med och startat Respekt, ett certifieringsorgan för österrikiska vinodlare. Gernots fasta övertygelse är att ett fantastiskt vin alltid ska ge eko av den terroir från var det härstammar. Detta uppnås bäst genom att vinstockarna står i en miljö med stor biologisk mångfald där allt verkar i symbios och i ett naturens växeldragande. Denna fria hållning med minsta möjliga ingrepp på odlingarnas omgivningar har fått Gernot att helt och fullt fokusera på de röda vinernas terroir alltmedan hans kärlek fördjupats för det naturliga, oförstörda uttrycket hos de olika traditionella vita österrikiska vinerna. Gernot har till följd av detta bland annat fått utmärkelsen Falstaff Winemaker of the Year.
Druvorna som används till Heinrich Pinot Noir växer på östra sidan av sjön Neusiedlersee i Burgenland, alldeles intill Heinrichs vingård. Några av druvorna kommer från Goldberg med grusig jord, andra från Salzberg med lerjord. Vinet produceras med biodynamiska metoder. Druvorna skördas för hand och väljs noggrant ut. Vinet jäser spontant i stora ekfat och macererar i två veckor. Lagring sker i sex månader på begagnade 500 liters ekfat.
Heinrich Pinot Noir 2023 (20110) 149kr lanseras i Systembolaget fasta sortiment 2 december.