Pieropan ses idag som en ledstjärna i Soave. De var först i Soave med att jobba organiskt och med specifika vingårdslägen. Här visar de tydligt att Soave inte behöver stå för billigt, vattnigt vitt vin, utan de kan vara komplexa. I över ett århundrade har familjen Pieropan revolutionerat vinframställning i Soave.
Pieropan’s arv började på slutet av 1800-talet när den visionära vinmakaren Leonildo Pieropan köpte det historiska Palazzo Pallucci i den medeltida byn Soave. Idag för Teresita och sönerna, Andrea och Dario, patriarkens vision vidare. Andrea överser vinodling och Dario vinmakningen. De stoltserar än idag med samma noggranna uppmärksamhet för detaljer som sina förfäder gjorde.
Familjen Pieropan odlar marken på ett miljömedvetet och ekologiskt tillvägagångssätt. De blandar det historiska hantverket med modern teknik. Den första vingården att produceras som ”single vineyard” Soave Classico var Calvarino – 1971. Pieropan krediteras med att ha initierat en renässans av kvalitetsvinodling i Soave. Familjens uthållighet i att släppa enskilda vingårdslägen, från valda sluttningar, har ökat Soaves status och satt en hel region på alla kvalitetsmedvetna konnässörers läppar.
Vinet görs på 90% Garganega och 10% Trebbiano di Soave. Druvorna växer i västligt läge på vulkanisk jord 50-300 meter över havet. Vinrankor varierar i vingården mellan 6-60 år. Allt handskördas från september till slutet av oktober, i minst två olika omgångar. Vinet lagras i 5-9 månader tillsammans med sin jästfällning i cement innan det fylls på flaska och får vila ytterligare en tid före vinet lanseras.
Pieropan Soave Classico 2023 (art.20108) 149kr lanseras i Systembolagets fasta sortiment 2 december.