Hem NyheterVinnyhet Lansering Prellenkirchen Samt & Seide 2019 från Dorli Muhr i Österrike

Lansering Prellenkirchen Samt & Seide 2019 från Dorli Muhr i Österrike

av Livets Goda

Dorli Muhr är den kvinnliga vinmakaren som med passion skapar eleganta röda viner i Carnuntum i Österrike, ett land mest känt för sina vita viner. Idag den 18 november släpps Prellenkirchen Samt & Seide 2019 i det tillfälliga sortimentet. Ett vin med både passion och perfektion, precis som vinets moder Dorli Muhr. Importören The Wineagency passade på att prata med henne när hon kom till Stockholm nyligen:

Hej Dorli, vad härligt att du är här hos oss! Röda viner på druvan Blaufränkisch är din specialitet, vad skulle du säga är det de största utmaningarna och fördelarna med att arbeta med röda viner i Österrike, som ju mest är känt för vita viner?

”Klimatförändringarna är det som skapar utmaningar för alla, men det är något vi alla måste anpassa oss till. I 30 år har vi alltid skördat Blaufränkisch med start 20 oktober, nu 2022 började vi skörda redan den 14 september och var klara två veckor senare. Jag tror att Österrike kommer att skifta till att bli mer av ett rödvinsland som en effekt av detta”.

Blaufränkish är en druva som inte är så välkänd här – hur skulle du beskriva viner på denna druva för någon som aldrig provat det?

“Jag brukar säga att det är ett vin som i sin stil är en syntes av druvorna Pinot Noir, Nebbiolo och Syrah. Blaufränkisch kan jämföras med en prima ballerina, som först behöver bygga upp musklerna för att klara av att utföra de svåra piruetterna, samtidigt som resultatet ska se lätt och elegant ut. Mina viner kommer från rankor som växer i jordmån med kalksten, vilket ger mer eleganta viner och Blaufränkisch reflekterar verkligen platsen det växer på vilket är viktigt att lyfta fram”.

Den 18 november släpper vi Dorli Muhr Prellenkirchen Samt & Seide. Kan du berätta om vilken typ av mat som passar till vinet?

“Då måste jag först förklara betydelsen av namnet! Allt handlar om texturen i munnen. Druvorna till vinet kommer från tjugo olika vingårdslägen på Spitzerbergs sydsluttning med både unga och gamla vinrankor. Den silkeslena men samtidigt täta delen av vinet (Seide) kommer från äldre vinstockar, medan druvorna från de yngre stockarna skapar den mer sammetsliknande, runda delen (Samt).Det ger ett vin som kan anpassa sig till maten, beroende på exempelvis serveringstemperatur. Servera det svalt i 14 grader, då är det perfekt till lättare fisk och skaldjursrätter, ja till och med rå fisk klarar det av galant. Vid en något högre temperatur är det perfekt till exempelvis rådjur. Det klarar även vita ostar som Brie och Camembert eftersom tanninerna är så fina. Så det har en stor spännvidd”.

Livets Goda om Prellenkirchen Samt & Seide Blaufränkisch 2019
Niederösterreich / Österrike / Weingut Dorli Muhr / 750 / 90113 / 189 kr / 92
Underbar komplexitet i druvlägenas sammansättning, 20 olika kalkrika lägen i Spitzerbergs södra sluttningar, gamla som unga rankor och växande på dessa druvan blaufränkisch. Det mynnar ihop i en mycket välspelande och sammansvetsad hållning där det strukturellt ligger på en ytterst elegant nivå med anknytning till vinets namn: sammet & silke. Frukten har en nobel mognad där mörka, salviputsade bär lierar sig med rödare yppighet, återigen ett komplext möte i karaktärer som smälter samman så väl i en pärla till vin med både passion och perfektion, precis som vinets moder Dorli Muhr.

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING