Hem Vintips Lanson Noble 2004 Brut & Blanc de Blancs – Livets Goda exklusivt

Lanson Noble 2004 Brut & Blanc de Blancs – Livets Goda exklusivt

av Livets Goda

Lanson Noble 2004 Brut & Blanc de Blancs – Exklusivt erbjudande till Livets Godas vinklubbsmedlemmar

Champagnehuset Lanson, som har sin hemvist i Reims, grundades 1760 av Francois Delamotte och var alltså bland de första etablerade firmorna i området. Sonen Nicolas-Louis som var riddare av Malteserorden övertog ledarskapet 1798 och är upphovet till firmans vapen som består av ett rött Malteserkors. Namnet Lanson däremot togs inte förrän 1837, efter att partnerskap med Jean-Baptiste Lanson hade inletts år 1828 och Madame Delamotte avlidit. Ambitiösa Jean-Baptiste inriktade sig på att erövra nya exportmarknader såsom England, Holland och Ryssland och så småningom blev firman även kunglig hovleverantör i såväl Sverige som Spanien.

Lanson tillämpar inte malolaktisk jäsning och karaktären man vill uppnå i sin champagne är en kombination av kraft och frukt i sällskap med finess. Låter måhända en klyscha men som vi alla vet är det lättare än det låter, och Lanson har under de senaste 10 åren levt upp väl till detta med sin champagne. Kvaliteten är idag underskattat hög.

Serien ”Noble” tillverkas enbart då huset anser att årgången har något extraordinärt att erbjuda. Chardonnay kommer enbart från Grand Cru vingårdar i Côte des Blancs, och detsamma gäller för pinot noir som tas från Grand Cru klassade gårdar i Montagne de Reims.

Nu kan vi exklusivt erbjuda Livets Godas vinklubbsmedlemmar två ståtliga buteljer från huset i form av; Lanson Noble Brut Vintage 2004 & Blanc de Blancs 2004

55 flaskor av Noble Blanc de Blancs 2004 (750 ml, 1 850 kr) och 44 flaskor Noble Brut 2004 (750 ml, 1 699 kr) har exklusivt reserverats för Livets Godas Vinklubb och dessa flaskor går inte att finna på annat sätt som privatkonsument.

Gör så här för att fånga in Lansons Noble-champagner

Maila till info@livetsgoda.se och rubricera mailet ”Lanson Noble” och skriv vilken/vilka champagner som önskas (Brut och/eller BdB), samt hur många buteljer av vardera så emotser ni av oss artikelnumret på Systembolaget för beställning.

Lanson Noble

Chefredaktör Anders Enquist om
Lanson Noble Brut Vintage 2004, 94

100% grand cru druvor med fördelningen 70% chardonnay, 30% pinot noir som legat på sin jästfällning i 18 år innan buteljering. Dosagen är 6gr/l och totalt har 21 874 flaskor buteljerats.
En syrligt vittrad och spänstig champagne med en vitalt kryddkrusande fruktighet uttryckande lime och grape, äpplen, slingade röda bär och citrusskal. Underfundiga tropiska vindar visar sig med lätt vaniljdragen kokos och vanilj. Med sina vindar av gamla källarvalv uppstår en smått rustik fräschör med krämig struktur och kalksteniga tanniner. Bra längd och fin dagsform, men flera år kvar med välkomnande utveckling.

Chefredaktör Anders Enquist om
Lanson Noble Blanc de Blancs Vintage 2004, 94

100% grand cru chardonnay som legat på sin jästfällning i 18 år innan buteljering. Dosagen är 6gr/l och totalt har 14 017 flaskor buteljerats.
En uttrycksfull, uppåtgående champagne med ett snyggt flow med briljant mousse, syra, pigg kryddighet och stenigt mineraliska fästen. I sitt dagsstadie lätt kittlande harmoniskt bitsk. Fruktigheten fångar in terroirens vegetala fäste med vissa jordiga undertoner och sätter dessa snyggt i en flora av honungshintad lime, lemoncurd, apelsin, gula äpplen och små smörnötigt rostade brödtoner. Dosage på 6 gr/l men återhållsam och nyanserad i det söta anslaget. I avslutet vindar av gamla vinkällare. Även här bra dagsform, men det finns mer att ta ut innan dörren stängs.

Whisky & Bourbon samt Livets Godas Vin- och Whiskyklubb erbjuder kontinuerligt mycket bra och exklusiva erbjudanden, så ett medlemskap kan bana intressanta vägar till mer av livets goda. Vi påpekar även igen att Livets Goda/Whisky & Bourbon inte har några vinstintressen i våra erbjudanden. Vi tar fram olika erbjudande för det exklusiva i och med ett medlemskap i klubben.

RELATERAD LÄSNING