Hem Vinvärlden Lanson Rosé – en kvalitativ champagne & som andas sommar

Lanson Rosé – en kvalitativ champagne & som andas sommar

av Livets Goda

Lanson är inte bara ett av de äldsta husen i Champagne, man var även bland de första att producera en rosé för mer än 60 år sedan. Kunskapen tar man med sig till dagens rosé som ser hela fyra års lagring och där det även ingår en dos rött vin, något som är unikt för champagne. Dags för Lanson Le Rosé Label!

Lansons rosé hämtas från hela 100 olika lägen där hälften är på Grand- och Premier cru-nivå. Precis som så många andra champagnehus så har man ingått kontrakt med odlare som förser dem med druvor men man äger även 57 hektar själva och där 16 hektar av dessa odlas enligt ekologiska och biodynamiska principer. Lanson har av tradition nästan helt undvikit den malolaktiska omvandlingen i sina viner, där äppelsyran omvandlas till en mjukare mjölksyra, och det förklarar den fräschör som vinerna uppvisar.

Livets Godas intryck av Lanson Le Rosé

De blå druvsorterna dominerar denna blend med pinot noir representerandes drygt hälften och vi har en ordentlig dos reservvin på drygt en tredjedel. Även om det omedelbara intrycket av Lansons Rosé handlar om rödsyrliga bärinslag med hallon och jordgubbar i doften så smyger chardonnay i periferin med stenfruktiga toner och nougathintar. Det finns även en citruston som drar mot blodapelsin. Smakprofilen är syrligt rödbärig med vinbär, hallon och citron där den senare bidrar till att fint linda in vinets diskreta dosage. Kaksmulor samt nötiga toner och fudge noteras också och vinet har ett behagligt fästande och långt avslut där den finstämda moussen bär fram det citruspigga. En mycket bra champagne!

90 p

Vårt tips är att njuta av champagnen till en superfräsch apelsin- & fänkålssallad med friterad bläckfisk. Kombinationen är enastående och rosén visar ytterligare smakdimensioner. Recept:

4 solmogna apelsiner
1 fänkålshuvud med blast kvar
1 rödlök eller schalottenlök
1–2 bläckfisktuber
Vetemjöl
Ströbröd
1 ägg
Olivolja
Rödvinsvinäger, salt, peppar, neutral olja

Tina bläckfisken om du köpt fryst. Skiva i ca 1 centimeter tjocka skivor. Vänd i mjöl, sedan ägget som du vispat upp lätt och till sist i ströbrödet som du saltat. Låt ligga och stelna till i 20 minuter. Skär bort skal och vitt på apelsinerna. Skiva slantar, gärna lite tjockare så de inte faller i bitar. Skiva fänkål tunt men använd inte stjälk och rot. Däremot blasten, som ser ut som dillkvistar, hackar du grovt och sparar. Skiva upp lök och blanda med apelsin och fänkål. Rör om och häll på en dressing på vinäger, olivolja, fänkålsblast, salt och peppar. Låt salladen stå kallt medan du hettar upp neutral olja och friterar bläckfiskringarna ett par minuter. Lägg på hushållspapper. Arrangera salladen men lämna vätskan som bildats och använd endast denna försiktigt som dressing. Toppa med bläckfisken.

Lansons rosé har artikelnummer 7495 och en flaska (750 ml, 12,5%) kostar 499 kronor. Du hittar champagnen i utvalda Systembolagsbutiker och till resten beställer du den utan extra kostnad.

Till Lansons Rosé HÄR >>>

RELATERAD LÄSNING