Hem Vinvärlden Lär känna Livets Goda del 2: Christoffer Enquist

Lär känna Livets Goda del 2: Christoffer Enquist

av Livets Goda

Tjena Krickan, om några timmar invigs helgen. Vad kommer du att dricka ikväll?
Hmm, med tanke på att vi är mitt uppe i att prova cirka 40 muscatviner nu under eftermiddagen, så är svaret sannolikt ingenting eller på sin höjd ett par flaskor San Pellegrino. Men om det hade varit en helt vanlig fredag så skulle pengarna nog ligga på en röd Bourgogne av finare snitt, alternativt en kraftfullt, elegant Barolo – sådana viner mår man ju alltid bra av.

På Livets Goda är du både säljare, vin- och whiskyprovare samt skriver artiklar, dessutom är du en riktig masterchef. Vi tänker oss alla möjliga drycker under en middag hemma hos dig, kan du beskriva hur en äkta Krickan-middag ser ut?
Den senaste tiden har jag blivit väldigt inspirerad av Netflix alla Chef´s Table-avsnitt. Den otroliga kreativiteten som världens alla kockar berikar oss med, alla fantastiska råvaror, smaker och färger får mig verkligen att gå igång. Det i kombination med restaurangbesök runtom i Sverige har gjort att jag i den mån det går, försöker bygga upp liknande koncept hemma. Eftersom jag ändå är en glad amatörkock så når jag aldrig upp till de nivåerna som önskas, men övning ger färdighet säger man ju. När det väl är dags för en typisk Krickan-middag (vilket alltid måste ske på en lördag eftersom det som vanligtvis slutar med 6-8 timmar framför spisen) så utgår jag ofta ifrån ett par, tre faktorer som jag fått ”pippi” på. Det kan vara allt ifrån proteinet, säsongen, till ett par rätter som jag någonstans sett och inspirerats av, och sedan försöker jag bygga upp en meny utifrån det med en klar röd tråd rakt igenom. Oftast slutar det med en 10-13 rätters, uppbyggd på 3-4 smårätter, 3-4 förrätter, 2 varmrätter följt av 2-3 efterätter och någon avslutande ”pralinvariant”. När jag sätter ihop de här middagarna så är det maten jag utgår ifrån och därefter matchar vinerna till, och det brukar, censurerat sagt, bli ett antal buteljer vid de här tillställningarna. Men vid sidan om detta, för alla de stunder när möjligheten inte finns att ”leka” mästerkock, då är en stående klassiker att bara ta en riktigt j%#&a fin köttbit, marinera den i olja och örter i några timmar, för att snabbt halstra den perfekt. Serveras med en god och varierande sallad och till det välja ut ett bra vin från den regionen som jag för stunden är sugen på, det fungerar ju det också!

Om du tar ledigt från matlagningen hemma och går ut och käkar, vad äter du helst då?
Den där frågan är lika svår att svara på som ”vilket är ditt favoritvin”. Jag är en allätare och uppskattar all form av mat, så det är humöret för dagen tillsammans med storleken på plånboken som avgör vart jag hamnar. Det finns så mycket bra restauranger i Stockholm, på alla nivåer. Sannolikt skulle jag kunna hamna på allt från Frantzén, Mathias Dahlgren och Esperanto till den lokala kötthallen Sovel eller på O´Learys för en hamburgare i all sin enkelhet.

Du är en väldigt duktig provare och provar massor. Har du något speciellt provningsknep som du kan dela med dig av till läsarna?
Här finns det mängder av knep, tycken och metoder och jag är väl inte den bäst anpassade för att ge råd i det här fallet, det finns andra som är så mycket bättre på det än vad jag är. Men om jag skulle säga något, vilket jag ofta utövar på min umgängeskrets där alla inte är lika insnöade på dryck som jag, så skulle det vara att ta ett mindre –och ett mer kostsamt vin av samma typ, druva och område, för att snabbt visa på skillnaderna som finns i komplexitet, elegans, balans, kraft och smak dom sinsemellan. Det är enligt mig ett av de effektivaste sätten att övergripligt visa på de skillnaderna som finns i vinerna, vad som händer när man lägger några kronor mer på ett vin. Dessutom är det ingen som efter det tycker att jag är konstig (nåja, inte lika konstig i alla fall) för att jag lägger så mycket pengar på dryck, för det smakar ju så mycket bättre. Och bättre är ju alltid roligare och mer njutningsfullt.

På den klassiska frågan om vilket vin du skulle ta med dig till en öde ö så lägger vi även till att du får ta med dig ett musikalbum. Vad skulle den perfekta kombon bli för dig?
Och där kom en till sådan där ”jättelätt” fråga att svara på… Med så mycket bra vin och bra musik, hur ska man kunna välja ut bara en kombination. Men okej, för sakens skull då. Musikmässigt skulle nog valet hamna på något album från Tupac, eller Lupe Fiasco, nej Tupac blir det. Få personer har lyckats göra sådan berörande, musikalisk och harmonisk hiphop som han (som tragiskt nog gick bort den där kvällen i Las Vegas för 20 år sedan, den 13 september 1996, endast 25 år gammal) som år efter år fortfarande håller måttet och fortfarande är en inspiration för musikbranschen. Albumet ”All Eyez on me” får följa med i sällskap av någon utvald butelj från den högaktade DRC. Det skulle nog kunna bli en ganska njutningsfull stund där i min ensamhet på ön…

Och slutligen… Frågan med svaret som alla undrar kring eftersom du provar så mycket – har du något riktigt hett undergroundtips till läsarna på bästa dryckeshajpen just nu?
Dryckeshajper vet jag ingenting om och jag kan inte säga att jag lägger speciellt mycket energi på vad som ”bör” drickas och vad som är ”inne” just nu. Jag är en enkel människa som dricker det som jag anser är gott och som jag för stunden är sugen på, oavsett om det är trendigt eller ej. För stunden avnjuter jag gärna en Coors Light inför den stundande NHL säsongen, för att komma i ”hockeymood”. På vinfronten är ett stundande regelbundet inslag av det ”sötare” slaget Fontanafreddas Moscato d´asti – Moncucco, vilken är sådär läskigt god och ytterst passande till en hemmagjord semifreddo. Husskumpan hemma blir Charles Heidsieck Brut Réserve, ackompanjerat av mängder buteljer rött och vitt av gott slag från alla möjliga länder.

RELATERAD LÄSNING