Hem Vinvärlden Larmandier-Bernier – ett bevis på att hårt arbete lönar sig

Larmandier-Bernier – ett bevis på att hårt arbete lönar sig

av Livets Goda

Pierre & Sophie Larmandier

Tidigare i år besökte Pierre och Sophie Stockholm och möjligheten gavs att få en pratstund med de två som dyrkat sina marker ekologiskt sedan starten av 1990-talet, innan paret tog nästa steg senare under decenniet och applicerade biodynamiska principer på sina lotter i Côte des Blancs.

“För att det var det enda raka, säger Pierre. Vi insåg att vi slösade bort fantastiska lägen som inte gavs en chans att visa upp sig, om vi fortsatte med kemisk bekämpning och gödning. Så vi började successivt att återföra livet till våra marker och började arbeta jorden istället för att bekämpa varje angrepp. Vi lärde oss helt enkelt att finna andra lösningar och inte bekämpa varje specifikt angrepp med för respektive sjukdom ämnat besprutningsmedel. Och så vände vi jorden istället, lät den andas och samtidigt motivera rotsystemet att söka sig längre ner – istället för att använda ogräsmedel.”

Men paret erkänner också att det är mycket jobb och att det är krävande. Belöningen ser de däremot i sina olika buteljeringar och det är precis det som var orsaken till förändringen – att förmedla de olika lägenas skillnader i sina viner samt att naturligtvis i slutänden ha en bättre produkt.

Och det har man idag, nu med cirka två decennier av biodynamisk odling bakom sig och en levande jord. Med andra ord, inga trendnissar som hoppat på det biodynamiska tåget för att det är coolt utan för att man är övertygad att det är vägen att färdas – något som är lätt att greppa då man inser att paret har grand cru-lägen i såväl Avize, Chouilly som Cramant. Plus då premier cru i Vertus.

Vad som särskilt utmärker vinerna från Larmandier-Bernier är den nästan totala avsaknaden av dosage, den ‘cocktail’ som tillsätts i buteljen efter att fällningen avlägsnats. Man behöver den helt enkelt inte, av flera skäl. Dels så har man en relativt hög snittålder på sina 15 hektar rankor i Côte des Blancs vilket innebär naturligt lägre skördeuttag men i och med att det är full aktivitet i myllan och rankorna är mindre sköra då de inte är beroende av kemikalier, så uppnår druvorna lättare en fenolisk mognad. Man behöver inte dölja något med andra ord, på grund av medioker druvkvalitet. Läget snackar.

Nedan återfinns ett urval Larmandier-Bernier, provat tillsammans med Pierre och Sophie. En del slutsålt, mängderna är inte stora, men kontakta importören Winetrade för att få en uppdaterad bild av vad som går att få tag på i nuläget. Det är värt besväret, tro oss!

Larmandier-Bernier

NV Longitude, Blanc de Blancs, Premier cru (cirkapris 340 kr)

En strålande blend där druvmaterialet hämtas från lägen i Avize, Cramant, Oger och Vertus. Vinet får som de flesta från huset ett år i fat innan buteljering och lagring på fällningen i flaska. Runt trettio procent reservvin ingår i varje buteljering.

Det här måste vara bland de bättre instegsvinerna i Champagne med tanke på vad som är i glaset. i Longitude råder en skön balans mellan mognadstoner, frukten har blivit aningen gulare och mindre citrusstinn samtidigt som det ändå finns en pigg kompletterande stenfruktskänsla. Äppelpaj, mandel och skolkrita kompletterar. I gommen en överraskande fyllig stil dels på grund av instegsnivån men också för att det är en blanc de blancs. Mogna äppletoner, nästan bakade, citron- och limeskal, torkade örter, ett stänk kryddighet och en lätt nötig avrundad finish. Saliverande. 91 LGP

2011 Terre de Vertus, Blanc de Blancs, Premier cru (cirkapris 400 kr)

Premier cru står det på etiketten men ändå utklassar det här vinet många med högre epitet. Från en sydostvänd sluttning i Vertus kommer chardonnaydruvorna till denna årgångschampagne. Två parceller ingår men det är att betrakta som ett enskilt vingårdsläge. Ett år på Stockinger-fat innan fyra år tar vid i flaska. Som alltid med Larmandier-Bernier så är det jäst med den naturliga jästen.

Kanske insidervinet nummer ett från huset, en buteljering som uppskattas för sin förmåga att uttrycka läget och som med en markerad syra gör syrafetischisterna lyckliga. Men framförallt rådet det balans i denna örtigt blommiga 2011:a som visar upp toner av mandelbiskvi, citrusfrukter, syren, gröna syrliga äpplen, skolkrita och diskret kryddhylla. Smaken är saliverande saftig med fin mognad i druvmaterialet som ändå är slankt och svalt i sitt uttryck. Torkade örter, kalkkross, gul frukt och en syrlig stringens går genom det rena avslutet. Här verkar man inte ha lidit av det märkliga året 2011 i lika stor grad som många andra. 92 LGP

2008 Vieille Vigne du Levant, Blanc de Blancs, Grand Cru (cirkapris 630 kr)

Lika bra att säga det direkt; det här är en fenomenal Champagne! Precis som namnet indikerar så är det tal om gamla rankor till det här vinet som framförallt hämtas från ett läge i Cramant (Bourron du Levant) där stockarna närmar sig 60 års ålder. En liten del druvor hämtas från ett närliggande läge där rankorna är drygt 75 år. Vinet spenderar runt året i fat från österrikiska Stockinger innan det ligger närmre åtta år på sin fällning i flaska.

I den stora årgången 2008 så excellerar vinet och här bjuds det på en intensiv, ännu relativt ungdomlig bouquet med allt från vita blommor, limeskal, havsstänk, syrliga stenfrukter till en touch kryddighet. Smaken är krämig i sin struktur, nästan gräddig, men likväl med en syra som skär genom och skänker en ryggrad som ger vinet ett imponerande djup. Stenfrukter, gröna äpplen och persika främst, driver frukten men här händer så mycket att det känns lite onödigt att prata detaljer. Köp, lagra och förvänta dig stordåd. Dosage? Typ, två gram. 94 LGP

NV Rosé de Saignée, Premier cru (cirkapris 450 kr)

En pinot noir men denna “blödarchampagne” innehåller också en tiondel pinot gris som får användas i regionen. Pierre och Sophie hör till de få i regionen som gör en saignée, av många ansett som den äkta roséchampagnen. Här macererar delvis avstjälkade druvor ett par dagar innan avrinningen och sedan startar jäsningen, den malolaktiska omvandlingen tar vid och vinet vilar på fällningen i ståltank nästan ett år, innan buteljering. Sedan följer två år i flaska innan degorgering och ett halvårs vila.

Det här är en riktigt förförande rosé med inbjudande nyanser av persika, smultron, örter, blodapelsin, blomsteräng och skolkrita i diskret solvarma bouqueten. Urläckert. I gommen sitter vinet ihop fint, trots sin ungdom och den ljusröda bärfrukten har en härlig energi som backas upp av en precis syra och en strimma av tanniner. Otroligt lätt att gilla denna som lär vara precis lika god ung som med ett par två-tre års lagring. Din egen preferens avgör. Dosage? Tre gram. 92 LGP

RELATERAD LÄSNING