Hem Vinvärlden Larsson i Australien del 1 – röda upptäckter och återupptäckter

Larsson i Australien del 1 – röda upptäckter och återupptäckter

av Livets Goda

Skämt åsido så tror jag väl att det stora flertalet i vår bransch varken tycker bu eller bä om Australien. Det är dock ett faktum att dess viner lyser med sin frånvaro på dagens vinlistor. Visst finns det befogade fördomar gentemot könlösa, kommersiella och tillrättalagda instegsviner, eller de biffigaste, mest uppumpade och smått vulgära exemplen. Däremellan däremot, finns det en sådan oerhörd bredd av småskaliga, storskaliga, hantverksmässiga, personliga, balanserade, karaktärsfulla och intressanta viner som definitivt måste upptäckas och undersökas! Två underbara veckor i oktober spenderades i New South Wales, Victoria och South Australia där alla de klassiska distrikten hanns med. Ett fyrtiotal producenter och oräkneliga viner senare känner jag mig hyggligt upplyst om vad som försiggår idag och vart vindarna blåser. Även om min ödmjuka sida fortfarande skulle kalla mig dilletant på området! Jag har sammanställt mina smakintryck och i detta nummer blir det de röda vinerna som avhandlas, i nästa nummer blir det upptäckter och återupptäckter på den vita sidan samt rosé, mousserande, alternativa druvor, enstaka viner, samt röda viner från Tasmanien, Adelaide och Langhorne Creek. Vinerna har provats under olika omständigheter då detta var främst var en resa som gick ut på att uppdatera mig, träffa producenter, besöka vingårdar, äta, dricka umgås och ha förbannat kul! Inte enkom att prova så mycket vin som möjligt! Jag har därav begränsat mig till att ta med de viner som provades ur anständiga glas sittandes i en okej miljö där man kunde ta noteringar och där provningen bjöd på någon slags bredd. New South Wales Hunter Valley En sann ögonöppnare. Detta är ett av de mest extrema klimaten i vinvärlden. Hade något ljushuvud fått idén idag, att plantera denna subtropiska region så hade personen ifråga blivit kraftigt nedröstad – för varmt och för fuktigt! Emellertid så är det paradoxala att man här producerar några av landets mest nyansrika och eleganta förebilder. Självklart är Semillon en imponerande historia, till vilken vi återkommer i nästa nummer, emellertid finner jag en av landets mest underskattade vinstilar vara Hunter Shiraz. Trots det stekande klimatet så hinner druvorna utveckla arom och nyans tidigt och den som förväntar sig biffiga och yppiga viner à la Barossa eller McLaren Vale går helt bet. Här snackar vi medeldjupt rubinröda, drickvänliga och medelfylliga viner med strålande lagringsduglighet, aromatisk nyans, peppriga, rödfruktiga och inte helt sällan under trettonprocentsgränsen. En kär återupptäckt! McWilliams Mount Pleasant – stilren shiraz från en producent som spelar säkert… 2011 Philip Shiraz. Ett alldeles utmärkt vin om vi ser till den modesta prislappen 15 AUD. Vinet uppvisar en medeldjup rubinröd färg, doften har nyanser av vitpeppar, plommon, röda bär och söta julkryddor. Elegant medelfyllig struktur, rundade tanniner, tydlig druvkaraktär mer i en norra Rhône stil, frisk medellång finish. 87 2010 High Paddock Shiraz (25 AUD). Lite mer djup och karaktär än ovanstående vin, julkryddor och peppar, inte uppenbar, minner mig aningen om Hermitage på doften och inte minst smaken som är medelfyllig, stram och frisk med en god längd och nyanser av krossade bär, peppar, en liten köttighet med uppfriskande tanniner på slutet. 89 2011 Rosehill Vineyard Shiraz (35 AUD). En högre belägen vingård med vittrad vulkanisk jord planterad 1946 av den legendariske vinmakaren Maurice O´Shea. Färgen är fortfarande rubinröd och alkoholen ligger på modesta 13,5 %. Doften är en blandning av mineral, julkryddor, röda, mörka bär och en liten ton fat. Bra bett på smaken, smakintensiv med elegant textur, fint uppfriskande tanniner, klassig frukt, fina kryddnyanser och en lång, elegant finish. 92 2013 Canberra Syrah. Vi håller oss kvar i New South Wales men beger oss till högre höjder i Canberra som är lite av ett nytt Mecka för svalodlad syrah. Vinet bjuder på en ren och generös doft av plommon, röda bär, lite örter och peppar, smaken har en medelfyllig struktur, frisk syra, saftig ung frukt, naturliga tanniner och en hyggligt lång nyanserad finish. 88 Tyrrell´s – underskattad och komplex shiraz från den obestridde semillon-kungen… Vat 9 Shiraz är ett befriande vin för alla som tröttnat på de kliniskt rena, tekniskt fulländade och förbannat karaktärslösa fruktbomber som australisk shiraz blivit synonymt med för många vinälskare. Lagrat i gamla ekliggare gjort av frukt från vingårdar planterade mellan 1892 och 1969. Vinerna håller sig mellan 12,8-13,5 % alkohol. 2013 Vat 9 Shiraz. Härlig doft, nästan med inslag av tequila som jag ibland finner i unga peppriga rhôneviner, friska krossade bär, julkryddor, kryddpeppar och en medelfyllig struktur med nyans och lager av röd frukt, mogen banan hur ytligt det än må låta! Frisk och lång avslutning med närvarande och balanserade tanniner. 91 2011 Vat 9 Shiraz. Medeldjup rubinröd färg. fint nyanserad doft av sten, hallon, björnbär och viol, smaken har en tät kärna frukt och medelvikt, ren röd frukt, peppar och fin kryddlåda, eleganta tanniner och en mycket lång avslutning, om vi skall dra paralleller till norra Rhône så är detta snarare Hermitage. 93 2007 Vat 9 Shiraz. Lite mer mognadstoner på doften och mer solmognad än årgångarna ovan, mörkare frukt, björnbär, plommon, lite mintiga toner och lagerblad, lite bredare struktur med syltade bär, mjuka tanniner men ändå med fin naturlig friskhet och en lång finish med begynnande komplexitet. 90 Brokenwood – seriöst strukturerade viner från en seriös men lekfull producent… 2011 Hunter Valley Shiraz (45 AUD). Ett utsökt instegsvin även om prislappen ligger lite högre än det som de flesta definierar som insteg! Detta har en bredd och komplexitet som flertalet single vineyards inte nödvändigtvis har. Nyanserad doft av lakrits, röda och mörka bär, nedtonade fat, fina kryddor och en tät kärna frukt, plommon, krossade bär, uppfriskande tanniner, moderat alkohol på 13,5 % och en rejäl längd med hygglig komplexitet. 91 2011 Graveyard Shiraz (175 AUD). Firmans flaggskepp bjuder på lite mer längd och bredd än vinet ovan med det kräver tid innan det visar sin storhet (se nedan), ren och diskret doft av vilda bär, kryddlåda och befriande medelfyllig struktur, snarare med en betoning på längd, elegant och potent. Med blotta 13 % alkohol. 92 1998 Graveyard Shiraz. Här händer det grejer, vackert utvecklad rubinröd färg, doften har tillskansat härliga mognadstoner av kött, rökelse, läder och massor av söta bär. Bra vikt och bredd, smaken har mjuknat och rundat av kanterna med perfekt integrerade tanniner, massor av komplexitet och en mycket lång nyanserad finish, ett strålande exempel med perfekt drickbarhet! 94 2012 Cricket Pitch Red (South Eastern Australia). Jag måste trots min ofolkliga hållning nämna det alldeles utsökta ”husvinet” som var det bästa i kategorin jag träffade på. Över 200 000 flaskor produceras och för 20 AUD bjuds man en cabernet-dominerad doft, fin kryddighet, mörka bär, bra bredd, fyllig frukt och lena tanniner, med en saftig avslutning och bättre längd än man väntar sig, riktigt bra. 88 Victoria Det blev mest intensivt provande i Yarra och Mornington där de burgundiska influenserna sprudlar och nya hantverksmässiga viner växer fram som aldrig förr. Trots fascinationen för nya skolans bourgognetolkningar så skall vi inte förglömma de tempererade och aningen varmare delarna i centrala och norra Victoria som King Valley, Goulburn Valley och Beechworth där utsökt cabernet, shiraz, sydfranska och italienska druvsorter fortfarande stöps i stramare versioner än de flesta från South Australia. Det känns dock som att många av dessa har lyst lite med sin frånvaro då inga av de gigantiska producenterna huserar i dessa trakter. Yarra Valley Alla talar om coola Yarra. Det nya meckat för svalodlad pinot noir och syrah. Jag är benägen att hålla med att det är svårt nästintill omöjligt att finna en dålig flaska syrah eller chardonnay i regionen. Pinot noir lämnar dock lite mer att önska, det kanske är att svära i kyrkan, men jag tror i ärlighetens namn att många av odlarnas vision om att frångå gamla skolans syltiga och klumpiga stilar har resulterat i att man nästan är för rigid vad det gäller att skörda tidigt, använda stjälkar och försöka skapa finess. Visst finns det gott om mycket fina exempel men vår primadonna till älsklingsdruva är ju som sagt en historia i sig… Luke Lambert – småskalig rebell som gillar naturkork, nebbiolo och ofiltrerat… 2014 Crudo Shiraz. En enkel, rättfram och generös shiraz från de lägre delarna av Yarra, välgjord och inställsam med saftig frukt, milda kryddor, mjuka tanniner, lite saftighet à la Beaujolais, men ändå med klassisk druvkaraktär och viss längd. 87 2012 Syrah. Ett tydligt ställningstagande då vi ser stavningen av druvsorten. Frukten kommer från de svalare delarna av Upper Yarra. Detta framgår också rätt tydligt då man sätter näsan i glaset – rått kött, läder, svartpeppar och viol. Smaken är klassiskt medelfyllig med fin intensitet, tät frukt, fin ryggrad av tannin, finmalda kryddor och en elegant lång finish. Jag tänkte direkt Cornas och då jag frågar Luke vad hans förebild är svarar han givetvis Cornas! 92 2012 Nebbiolo. Jag har mycket sällan stött på de italienska druvorna utanför hemregionerna som bjuder på någon slags typiskhet eller karaktär, men i detta fall snackar vi parfym och elegans med toner av röda bär, tobak, lite rosenblad, apelsin och nejlika. Smaken är härligt stram och frisk med mogna, dock närvarande tanniner, frisk syra, slank kropp och lång, hyggligt komplex finish. 90 Timo Mayer – kreativ tysk med fingertoppskänsla och törst för goda viner… 2013 Mayer Pinot Noir. Hälften hela klasar, hälften avstjälkat med frukt från övre Yarra. Doften är ännu ung och behöver luft innan elegant röd frukt, ingefära och fina kryddor framträder. Smaken är slank och frisk i en elegant rödfruktig stil med god längd, ännu ung utan komplexitet. 88 2013 Dr. Mayer Pinot Noir. Här är det endast hela klasar som gäller och doften bjuder redan på ett uns komplexitet, blommiga och finkryddiga toner, aningen mörkare frukt än ovan, medelfyllig struktur men med aningen mer påtagliga om än mogna tanniner, bra bett I eftersmaken, god frukt och en lång finish. 91 2013 Granite Upper Yarra Valley Pinot Noir. Stramare rakt igenom, inte negativt men vinet kommer behöva mer tid. Citrus, röda bär, sten och julkryddor på doften frisk och balanserad med betoning på längd snarare än bredd, elegant röd frukt, ingefära och citrus på eftersmaken, nedtonade fat och bra potential. 89 2013 Big Betty Shiraz. Döpt efter svärmor, vinet är dock mer nyanserat än svärmor förmodar jag! återigen skulle jag tala om Cornas i jämförelse, krossade bär, viol, peppar och kött på doften med en tät, lång och köttig finish och fint balanserade tanniner. 91 Mac Forbes – totalitär terrorist med stram smak… Samtliga viner nedan är pinot noir men Mac Forbes vill inte sätta ut druvsorten på etiketten då han anser att läget är det viktigaste i ekvationen. Handskörd, ofiltrerat, stjälkar och personlighet prioriteras även om undertecknad tycker att ett uns fruktmognad inte hade skadat. 2013 Coldstream. Diskret parfym av röda bär, ingefära och citrus, relativt söt på doften men smaken är stram med viss bitterhet och påtaglig syra, diskret frukt och hygglig längd men aningen ogint och ofärdigt. 87 2013 Woori Yallock. Här klaffar det minsann! Fin och intensiv doft med jordiga/steniga toner, ingefära, röda bär, viol och mogen citrus med en medelfyllig struktur med mogna tanniner, frisk och ihärdig finish, ett väldigt burgundiskt vin på bästa sätt. 92 2013 Wesburn. Här bjuder doften på relativt exotiska toner av mint och eukalyptus med söta vilda bär, smaken är dock aningen stramare, relativt lätt med hög syra, strama tanniner och en medellång finish. 85 Oakridge – bourgognefreaks som verkligen vet vad de pysslar med… I mitt tycker den mest konsekvente och högkvalitativa producenten i Yarra som gör både pinot och chardonnay av absolut världsklass. Några av de mest ”konsekventa och sammanhängande” vinerna rakt igenom. Samma strikta burgundiska förebilder, emellertid avstjälkar man de flesta av toppvinerna. Single vineyard-buteljeringarna betingar omkring 40 AUD och prestigevinerna 864 på omkring 70 AUD. 2013 Willowdale Vineyard Pinot Noir. Ren och tydlig doft med inslag av nypon, hallon, ingefära och nejlika. Snyggt byggd på smaken med bra nerv, saftig röd frukt, mineraliga toner, finkryddig med lång och ren finish. 91 2013 Lusatia Park Vineyard Pinot Noir. Intensiv och mogen doft med inslag av lagerblad, mint och vilda bär, aningen mörkare frukt än ovan, smaken har bra koncentration men len textur, köttig, finkryddig och mycket lång finish, stor potential. 93 2013 864 Pinot Noir (från Block 4 och Guerin Vineyard). Underbar parfym, cederträ, hallon, röd citrus och diskreta fat. Smaken har en tät kärna med bra vikt och volym, fint distribuerade tanniner, naturlig friskhet, elegant frukt och en mycket lång, ihärdig finish, utsökt! 94 2010 864 Syrah (Winery Block). Härlig mognad, intensiv parfym av tobak, lakrits, rökelse och björnbär. Smaken är bred med välbevarad friskhet, fin kryddighet, mogna tanniner, viss utveckling och komplexitet, lång och kryddig finish. 91 2010 864 Cabernet Sauvignon (Winery Block). Vi skall inte glömma att då Yarra upplevde sin renässans på 70-talet så var det syrah och cabernet som var långt viktigare druvor än pinot och chardonnay som man planterade för att göra mousserande viner. Kanske inte det trendigaste idag men det finns gott om fina exempel. Bordeaux-lik doft av cassis, örter, mörka bär, cederträ, diskret mint och en tät kärna, precis mogna tanniner med en positiv stramhet, bläckig frukt och rejäl längd, ännu ungdomligt med stor potential. 91 Giant Steps – eleganta viner från jazz och vinälskande entreprenör… En minvertikal av Applejack Vineyard Pinot Noir med frukt från de högsta delarna av Upper Yarra 350 meter över havet. 2013. Frisk och ren doft av röda vinbär, hallon, nejlika och en fin textur, len och avrundad med livlig friskhet och lång tydlig finish. 91 2012. Ännu ungdomligt och precis så slutet som endast röd Bourgogne kan vara, man anar en fin potential med röda bär, citrus, ingefära och lite mineral, smaken är medelfyllig, diskret med en frisk syra, fina men närvarande tanniner och medel mot lång finish, behöver ännu tid. 89 2010. Snyggt och välslipat med hallon, björnbär, röd grapefrukt och diskret ek. utvecklad medelfyllig struktur, lent och friskt med saftig bärfrukt och medel mot lång finish, fint avrundat men utan komplexitet. 88 En minivertikal av Mea Culpa Shiraz med frukt från Tarraford Vineyard i Central Yarra. 2013. Där satt den! Vilken härlig intensitet, renhet, balans och nyans ett skönt hopkok av viol, blåbär, friska bär, finmalda kryddor, pulveriserad sten och fin rök. Smaken är tät och koncentrerad utan att bli baktung, återigen skulle jag jämföra med köttig, parfymerad Cornas, komplex, nyanserad och mycket lång finish. 94 2012. Lite varmare och mognare doft av solmogna mörka bär, fin ek, rostade toner och julkryddor, bred frukt och peppriga toner, på smaken, koncentrerad med frisk syra och hygglig längd, gott och stilrent men inte med samma skärpa som 2013. 89 2011. Fint nyanserad doft med björnbär, viol, sydfranska örter och en liten köttighet. Smaken har en tät fruktig kärna, medelvikt, balanserade tanniner, friska bär, kardemumma och en lång ren finish, viss utveckling, rondör och komplexitet. 91 Mornington Peninsula Port Philip & Kooyong – cool pinot från coola halvön… Två märken under samma tak som delar ägare och framförallt vinmakare i form av den talangfulle Sandro Mosele. Kooyong har ett lite större utbud av single vineyards samt att både priserna och kvaliteten är aningen högre. Återigen är förebilderna strikt burgundiska – man träffar helt rätt med Kooyong medan Port Philip känns aningen magra och inåtvända i mitt tycke. 2012 Port Philip Estate Red Hill Pinot Noir. Doften bjuder på syltad frukt, apelsinzest och lite ek, smaken går åt det lättare hållet med en påtaglig syra, liten sträv upplevelse, söta röda bär och en rätt enkel finish. 86 2012 Port Philip “Balnarring” Pinot Noir. Doften bjuder på örter och söta bär, smaken är lätt med en uttalad syra, ungdomliga tanniner, diskret frukt och en medellång finish. 87 Kooyong 2012 Massale Pinot Noir. Här går det åt minsann åt rätt håll – skön doft med ingefära, kryddnejlika, och elegant frukt som vilda bär och aprikos, smaken är silkig och avrundad med tät kärna och bra bett på slutet, skänker både fräschör och njutning. 90 2012 Meres Pinot Noir. Diskret ek, kryddpeppar och nejlika på doften, körsbär och röda bär samt aningen ek på smaken, elegant medelfyllig, aningen stramare än vinet ovan med en lång och ihärdig finish. 91 2012 Haven Pinot Noir. Sötare och mognare doft av syltade röda bär, ingefära och aprikos. Saftig och avrundad textur, aningen lättare mittpalett men med en ihärdig finish och elegant kryddig frukt. 90 2012 Ferrous Pinot Noir. Lite djupare doft än ovan, sten, mineral, vilda bär, körsbär och julkryddor. Bra koncentration utan hårdhet, finlemmade tanniner och uppfriskande syra med lite mörkare frukt och en mycket lång, rik finish, strålande bra. 93 2009 Meres Pinot Noir. Ett mognare exempel bjuder på en strålande doft av tryffel, rök och syltad frukt, smaken är ok, men börjar kännas lite uttorkad där tannin och syra tar över frukten men helt ok med viss komplexitet. 88 Beechworth Castagna – biodynamisk regissör med italienska förebilder… Julian Castagna är något av ett original i den australiska vinindustrin. Han är helt självlärd men med en stor erfarenhet av feta representationskonton och världens stora viner från hans tid som filmmakare. Han säger modest att han bara vill göra medelfylliga och drickvänliga viner han själv tycker om, även om Genesis Syrah idag har uppnått en smärre kultstatus. 2012 Adam´s Rib. 65 % nebbiolo 35 % syrah. Ingen klassisk blandning direkt, emellertid levererar vinet en elegant rödfrukt och citrus à la Nebbiolo med lite tätare mörk frukt och pepprighet à la Syrah, unga men mogna tanniner, bra friskhet, tydligt och klart med en god längd. 90 2012 Un Segreto. 60 % sangiovese 40 % syrah. Vinet minner exemplet ovan aningen med charmig röd frukt, körsbär, fina kryddor och en tät men frisk struktur med medelvikt fin kryddighet och lång klar finish. 89 2010 Un Segreto. 60 % sangiovese 40 % syrah. Lite mer mognad och utveckling, aningen mörkare frukt, körsbär, mandel, örtkryddor och en tät kärna frukt, pulvriga tanniner och lång finish. 90 2009 Genesis Syrah (80 AUD). Detta är ett av det rikaste och mognaste exemplet av detta vin som kanske inte är helt typiskt, Julian Castagna säger ”i love it tremendously” och det är lätt att hålla med. Vinet har uppnått en fin mognad, och bjuder på en rik kryddighet, mörk frukt, lite köttighet, som om vi skall referera till Rhône, går mer mot solmogen Côte-Rôtie. Smaken är tät och koncentrerad med en avrundad textur, lager av kryddig mörk frukt och en lång rik finish. 92 2008 Genesis Syrah (80 AUD). Ett mer elegant exempel än ovan, lyxig och väl inbäddad fransk ek, kryddlåda, diskret rök, mörka bär och en tät kärna frukt, friskt och nyanserat med lager av kryddig frukt och en mycket lång mineralig finish. 94 King Valley Brown Brothers – en viktoriansk klassiker med omfångsrik portfölj… Jag förmodar att denna producent hemma i Sverige likställs med rättframma och generösa viner. Faktum är att en producent av denna storlek har ett enormt omfattande utbud från högt till lågt, utbudet från Tasmanien är alldeles utmärkt, de experimentella vinerna i deras Kindergarden en välbehövlig frisk fläkt och inte minst de klassiska stilarna nedan. 2008 Patricia Cabernet Sauvignon (60 AUD). Inbjudande och ren doft av saftig mörk frukt, cassis, aromatiska örter en liten fläkt mint, och fin ek. smaken är tät i en medelfyllig klassisk stil med bra friskhet och vital mörk frukt, ännu ungdomligt utan komplexitet men potent. 89 2000 Patricia Cabernet Sauvignon. Här kommer belöningen efter 15 år i källaren, väldigt bordeaux-lik doft av cederträ, tobak, valnöt och elegant mörk frukt, smaken har en tät kärna, tanniner som precis mjuknat och smält in i vinet, nyanserade smaker och en lång komplex finish. 92 2008 ”125 Years Special Reserve”. 50 % shiraz 25 % mondeuse och 25 % cabernet som jästs tillsammans. Elegant och ren doft med blommiga toner, röda och mörka krossade bär, frisk och medelfyllig med bra smakintensitet och längd med fint balanserad ek och polerade tanniner. 90 Goulburn Valley Tahbilk – klassisk vinmakning, gamla stockar och en virtuell skattkammare av mogna viner… Absolut befriande att slippa höra talas om PH, Brix, malo på fat och andra teknikaliteter som man lätt överöses med från den uppsjö av laboratorieutbildade teknokrater som länge dominerade den australiska vinindustrin. Visst behöver vi teknologi och utveckling men inte på bekostnad av karaktär och stil. Detta var en fantastisk återupptäckt där djupet och bredden av de mogna vinerna verkligen uppvisade vilken klass Tahbilk håller. Vertikal Shiraz (ingångsvin som aktuell årgång 2009 kostar 163 kronor i systembolagets beställningssortiment). 2012. Fin betoning på frukt, avsaknad av fat, mer i en pepprig rhône-stil med söt frukt, krossade bär och kryddig avslutning. 87 2005. Mer köttighet och kryddighet på doften, viss utveckling men ännu vital frukt, fint avrundad, varm och mogen finish. 87 1999. Mer komplexitet och mognad på doften, kryddlåda, syltade bär och tobak. Fint avrundad textur med fruktig kärna och hyggligt lång nyanserad finish. 89 1981. Inte storartat i sig men hur många instegsviner håller denna stil efter 30 + år? Utvecklad doft med cederträ, rök, lite dammighet, syltad frukt och en len textur med söt frukt, torra kryddor och medellängd. Intressant och lärorikt. 85 Vertikal Cabernet Sauvignon (18-20 AUD) 2012. Mocka, söt frukt, cassis, krossade bär, ingen tydlig fatkaraktär, avrundad och medelfyllig textur, generös och hyggligt lång finish. 87 2004. Återigen strålande bra med tanke på det låga priset och ett fint exempel på den komplexitet som kommer med lagring. Doften är mogen och generös med mörk frukt, cassis, körsbär och mint. Smaken ör koncentrerad och bred med lakrits och mörk frukt, välbevarad friskhet och en lång kraftfull finish. 91 1998. Här har mognad infunnit sig och doften bjuder på cederträ, kryddor och mintchoklad. Smaken är klassiskt medelfyllig med strama men mogna tanniner, kraftig och hyggligt lång finish, viss komplexitet och nyans, bra. 90 1991. Ett vin som bjuder på fin doft och viss komplexitet – mocka läder och cassis, smaken har dock torkat aningen och slutar aningen torrt och strävt. 84 1979. Ytterligare en ögonöppnare – väldigt bordeaux-likt med grafit, cederträ, torkad frukt och läder, smaken håller ihop fint med söt frukt, avrundade tanniner, nyans och rondör utan oxidation med en komplex finish. 90 Vertikal Reserve Eric Stevens Purbrick Shiraz (70-75 AUD) 2008. Härligt intensiv doft av peppar, rök, björnbär och en uppsjö mogen frukt på smaken, ännu med välbevarad fräschör, tät och koncentrerad, strax mer än medelfyllig med fint inlindade tanniner, nyans och harmoni, lager av bläckig frukt, mycket lång och kraftfull finish, strålande potential. 93 2002. En sval och elegant årgång som ännu känns ung och vital. Doften bjuder på plommon, björnbär, lakrits och fina kryddor. Smaken är tät med medelvikt, väl avvägd stramhet, uppfriskande tanniner, lång och intensiv finish med viss komplexitet, potent. 91 1999. Detta känns aningen varmare med lite mint och eukalyptus på doften och lätt syltad frukt, smaken håller dock ihop fint, saftig och avrundad med en bra längd och varmfruktig finish. 89 1994. Återigen en svalare årgång med modesta 12,5 % alkohol. den mest komplexa doften hittills – kryddlåda, kött, rökelse, praliner och söt frukt. Smaken är rik och koncentrerad med lager av kryddig frukt, nyanserad och komplex med mycket lång finish, strålande! 95 Vertikal Reserve Eric Stevens Purbrick Cabernet Sauvignon (70-75 AUD, årgång 2004 kostar 443 kr i systembolagets beställningssortiment) 2008. Fantastiskt rik och ren doft av viol, mörk frukt, cassis, mineral, örter utan kännbara fat. Smaken är rik, tätpackad och koncentrerad men lyckas vara elegant på en och samma gång, läckert putsade tanniner, lager av bläckig frukt, frisk och livlig med nyans, balans och en mycket lång tätpackad finish, sensationellt bra! 94 1994. Långt ifrån lika imponerande som shirazvinet från samma årgång detta känns svalare med örtiga toner, dill, röd frukt och en stramare struktur, frisk syra, strama tanniner och lättare finish. 85 1991. Fin komplex doft med utveckling – cederträ, tobak, söt röd frukt, kryddor och en medelfyllig struktur, frukten har torkat aningen, stram finish, men ändå gott med ett uns komplexitet. 87 1981. Härligt mogen doft utan oxidation eller trötthet, fint trä, klassisk bordeauxdoft av tobak, mörk frukt och viss örtighet. Klassiskt medelfylligt med avrundad textur, god drickbarhet, söt frukt och en lång komplex finish, välbevarat! 90 Vertikal ”1860 Vines” Shiraz (250-260 AUD) 2008. Underbar renhet och nyans på doften, mörk bläckig frukt, viol mineral och mogna örter. Smaken är tätpackad, koncentrerad och imposant utan att vara baktung, frisk och mineralig med eleganta tanniner, bra extrakt, mogna björnbär, viol och mild peppar, trots ungdomen en strålande drickbarhet, friskhet och remarkabel längd, stort! 96 2004. Ett svalare år än 2008 på papper men högre mognad och alkohol. Elegant frukt, mörka bär, plommon, björnbär, ceder, tobak med en rik och koncentrerad smak, varm och avrundad med finlemmade tanniner som har en uppfriskande roll, nyanserad med lager av generös frukt, börjar få lite mognadstoner på slutet, kraftig och mycket lång finish. 93 1999. Generöst och komplext med en begynnande mognad. Doften är rik och generös med plommon, mörk frukt, kirsch och tobak. Bred och mogen på smaken med en tät kärna, avrundade tanniner, elegant frukt, balanserad alkohol och ingen tillstymmelse till fat, rik, tät och lång finish med god komplexitet. 91 1996. Fin mognad, påminnande om vinet ovan med aningen sötare frukt, konfityr, läder och tobak, smaken är elegant byggd, en storlek mindre än ovan, komplex kryddighet, rök och lager av elegant frukt, mycket lång varm finish. 92 1987. Underbar parfym här öser vi på med svart tryffel, rök, cigarrlåda, läder och massvis av mörk frukt. Smaken är kraftig och nyanserad med perfekt utveckling balans, harmoni och en remarkabelt lång kraftig, komplex eftersmak, utsökt! 95 South Australia Om vi ser till rådande trender bland sommelierkollegor och vinsamlare så betraktas väl nästan South Australia som en motpol till småskalighet, terroir, cool climate och allt det där man skall gilla? Detta är navet för de stora och gigantiska producenterna, de stora varumärkena, den tekniska och kliniska vinmakningen och överflödiga soltimmar! Eller inte? Visst är Adelaide med omnejd vinindustrins epicenter och de stora producenterna trivs bra i krokarna, men återigen så är det en oerhörd mångfald och distinkta skillnader mellan Adelaide Hills tolvprocentiga sauvignon blanc till sextonprocents grenache i McLaren Vale till nyansrik Riesling från Eden Valley till chokladdoppad, rostad och munfyllande shiraz från de lägre delarna av Barossa. Generellt så känns det som de flesta producenter generellt backat några steg och de mest pompösa, fatiga, alkoholstinna, yppiga och rubrikskapande exemplen har ersatts av balanserade, personliga och karaktärsfulla dito. Processen har definitivt förfinats och balanserats. Att bara simplifiera och tycka att det är cool climate som gäller vore ju smått inskränkt då en betydande del av världens stora viner faktiskt stöps i varma, torra och soliga Medelhavsklimat! Penfolds – en sann ledare i både kvantitet och kvalitet… 2010 Magill Estate Shiraz Adelaide. 1 051 kr för årgång 2012 på SB. Ung bläckig frukt, lakrits, björnbär, och en frisk tät kärna med samma fyllighet men mjukare textur än St Henri, välbyggd och balanserad, med generös kryddig frukt, balanserad syra och en lång, ren finish. 91 2010 St Henri Shiraz South Australia. 601 kr för årgång 2011 på SB. Detta vin har alltid varit en personlig favorit i portföljen (mer om detta kan läsas i Livets Goda # 69 från 2013 där 1957-2010 avhandlas i en unik vertikal reds anmärkning). 2010 har så sakteliga börjat öppna sig och bjuder på en elegant parfym av viol, mörka bär, cassis, tobak och mineral. Smaken är snyggt balanserad med bra extrakt, frisk och livlig med lager av elegant lila frukt, köttiga toner och återigen får jag vibbar av Cornas även om vinet trots allt känns tydligt Barossa/South Australia dock befriat från nya fat. Snyggt byggt med bra balans och harmoni samt en lång bläckig och frisk finish, stor potential. 93 2010 Bin 169 Coonawarra Cabernet Sauvignon. 2 049 kr på SB. Detta vin har endast gjorts 1973 och 2008. Nu när Penfolds förfogar över mer prima vingårdar i Coonawarra har man börjat producera denna utan att kompromissa kvaliteten på flaggskeppet Bin 707. Doften är sagolikt ren och nyanserad med bläckig mörk frukt, cassis, aromatiska örter och eleganta fat. Smaken är rik och kraftfull, med fin balans och tät koncentrerad frukt, snyggt konstruerat utan baktunghet eller alkoholvärme, lager av elegant frukt, föredömliga tanniner, diskreta fat, och en mycket lång klingande finish, ännu ungt och oförlöst men med stor potential. 94 2010 Bin 150 Marananga Shiraz Barossa Valley. En mer klassisk tolkning från Barossa. Doften är pepprig och blommig med mörka plommon, choklad och björnbär. Smaken har lite mer bredd à la Barossa, rik och generös frukt, mörka bär, plommon och diskreta fat, här känner man dock en anstrykning av amerikanska fat och vanilj snyggt inbäddat i den yviga frukten, bra täthet och längd, välgjort i en klassiskt generös stil. 91 2008 Grange South Australia. 4 299 kr för årgång 2009 på SB. Frukt från Barossa med 7-8 % från Clare Valley och 1-2 % från Magill Estate. Doften är den mest typiska av samtliga viner i denna uppställning om vi talar om rik yppig frukt, generösa amerikanska fat, mocka och vanilj. Vinet är ännu återhållet och slutet med stor koncentration, varm mogen frukt och en lång varm finish, kommer att utvecklas men känns ännu ungt och aningen ofärdigt. Har aldrig varit det starkaste kortet i min bok, håller vanligtvis St Henri och Bin 707 högre. 92 2002 RWT Shiraz Barossa Valley. Lätt rostad doft, kryddor och mörk söt frukt. Smaken är tät och koncentrerad med söt frukt, rostade toner och hyggligt lång ännu ung finish. 89 1996 Bin 707 Cabernet Sauvignon South Australia. Frukt från Coonawarra, Barossa, Padthaway, och McLaren Vale. Underbar doft, elegant och utvecklad med cassis, teblad, tobak, cigarrlåda och viol. Smaken är först och främst elegant med en tät struktur, raffinerade tanniner, lager av elegant frukt, toner av cassis, tobak och en mycket lång spänstig eftersmak, klassigt! 95 1967 Bin 7 Coonawarra Cabernet Kalimna Shiraz. En liten bonus på slutet för att visa lagringsdugligheten! Elegant och välbevarat med en klassisk bordeauxdoft, tobak, läder och torkad frukt. Smaken har en bra struktur, avrundad och hyggligt tät utan oxidation eller trötthet, lång och raffinerad finish, ett stort vin med fin komplexitet och välbevarad frukt. 92 Barossa Valley och Eden Valley En virtuell resa från Mosel till södra Spanien skulle man kunna säga. Eller inte. Eller spelar ingen roll då vi väl inser det omfång av vinstilar som produceras i dessa klassiska och tongivande distrikt. Jag hade i början av trippen tydliga förväntningar på Yarra och dess bourgogne-tolkningar, Hunter och dess fantastiska semillon och så vidare. Barossa… nej här visste jag inte riktigt vad jag förväntade mig! Det resulterade emellertid i en positiv överraskning med övervägande goda viner från fantastisk

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING