Hem Vinvärlden Låt festen börja!

Låt festen börja!

av Livets Goda

Substance CS består till hundra procent av cabernet sauvignon och druvorna kommer från tre olika vinlägen; Goose Ridge, Frenchman Hills och Coyote Canyon. Vinet har lagrats i 12 månader på franska fat (varav 50 procent nya) och årgången 2017, som nu är den aktuella på Systembolaget, är således vårt Dryckestips denna vecka.

”Tja, vad ska jag säga mer? Att 2017 Substance CS är ett gränslöst socialt kompetent vin, att det är ett enastående gott vin? Men jag anar att ni redan greppat det…”

Chefredaktör Anders Enquist om 2017 Substance CS
Ny årgång av detta vin och festen är på hög volym från början och karusellen snurrar på max från första varvet. Men det är en väldigt gemytlig stämning på festen och det är en väl avvägd hastighet på karusellen. Att skriva att ett Charles Smith vin känns eftertänksamt, kanske för en del låter…annorlunda. Men vi som följer Charles viner vet att han kan och oftast numera nyanserar det inte sällan mörka och generösa fruktdrivet med syra och mineralitet och därmed skänker vinerna den erforderliga elegansen och balansen. Som med detta vin.

2017 Substance CS är fruktdrivet och generöst men har en elegant egde i de silkigt spelande tanninerna. Den unga, men fint mogna och fylliga frukten i kombination med den vackert etsade mineraliteten ger vinet en bra syra och jag upplever vinet mer transparent i musklerna där faten känns aningen mer dolt integrerade än i föregående årgång, som var som en oemotståndlig radiohit med sanslöst melodisk och tilltalande refräng. Det är det här också, tveka inte en sekund på det. Som jag skrev i inledningen, partyt går igång omedelbums. Däremot finns en mer tidlös och melankolisk melodi i vinet som gör allt ”lyssningsbart” fler gånger. En melodi som är svårare att nöta ut. Jag skriver det med risk att bli påhoppad av diverse striktare renlevnadsorganisationer: du kan helt enkelt inta mer av varan utan att känna dig mätt och trögflytande. Varje möte i näsa och gom ger mersmak, du ställer in ”musiken” på repeatknappen och låter allt bara fortgå.

Kliver vi mer sansat in i smakridåerna så avger frukten i sin tur bjudningar av björnbär, blåbär, körsbär, vinbär, jordgubbar, allt i mörk skymning med en sötsyrlig toning i sig där även en attraktiv beska ger balans. Örtigheten är spetsad med lakrits och det ligger även dova toner av ceder från faten och fuktiga tobakshintar i skymningen. En kryddighet växer balanserat fram längre in i resan och avslutet har styrka och bra frukthäng, vinet torkar aldrig ut utan bjuder på sig själv länge och väl på ett ytterst smakfullt vis.

Tja, vad ska jag säga mer? Att 2017 Substance CS är ett gränslöst socialt kompetent vin, att det är ett enastående gott vin? Men jag anar att ni redan greppat det…

92 poäng

2017 Substance CS (cabernet sauvignon)
Nr 74083, 14,5% (750 ml), 179 kr
Washington State, USA

Serveringstips:
Här vill vi först och spontant utbrista ”drick som det är”! Sedan lägger vi till att vi inte kroknar det minsta av att få vinet serverat till exempelvis ett par rediga hamburgare, grillad kyckling, lasagne, en pasta med tryffel eller en köttbit, serverad med pommes och bea. Servera också som alltid gärna lätt svalt, men inte kallt!

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING