Hem NyheterNyhet Mat & Restaurang Låt påskmusten återuppstå i hemmabaren

Låt påskmusten återuppstå i hemmabaren

av Livets Goda

Koka sockerlag på musten och njut av tre enkla och goda whiskydrinkar i påsk

Det är lätt att se varför whisky är ett så populärt inslag i hemmabaren. Dess komplexitet väcker smaklökarna med en blandning av torkad frukt och mjuk kryddighet från kanel och ingefära, vilket också ger en fin bas till flertalet populära drinkar. Men vad många inte vet är att påskmusten, som är ett självklart inslag under påskfirandet, lätt kan kokas ner till en sockerlag, där den fina essensen av humle och malt får en helt ny karaktär som gifter sig fint med whisky. Ett enkelt knep som tar påskfirandets drinkar till helt nya smakdimensioner.

Den gamla trotjänaren påskmusten kokas snabbt till en sockerlag vars smak väcker minnen och förhöjer noterna i whiskyn. Här är tre riktigt goda drinkar att njuta av i påsk, som garanterat kommer att imponera på gästerna.” säger Rasmus Borgström, Nordic Brand Manager på The Famous Grouse.

Sockerlag på påskmust
Ingredienser
1 l Påskmust (ej sockerfri)
Häll i 1 liter påskmust i en kastrull. Koka på medeltemperatur tills musten har konsistensen av sirap (av 1 liter must blir det ca 1 dl sockerlag). Låt svalna.

Must Flip It
Ett kinderägg av krämighet i perfekt balanserad sötma, ihop med whiskyns mjuka kryddighet och honung och vanilj.
Ingredienser
4 cl The Famous Grouse
2 cl Sockerlag av påskmust
1 Helt ägg
Bitters efter smak
Riven muskot till garnering

Mixa whisky, bitters, ett helt ägg och sockerlag i en isfylld shaker, häll upp i glaset. Garnera skumkronan med riven muskot.

Must Try
En generös kaffedrink på whisky kryddad med påsknostalgi.
Ingredienser
3 cl The Famous Grouse
2 cl Kaffelikör (kan bytas mot en skvätt svart kallt kaffe med socker)
4 cl Sockerlag av påskmust
Toppa med lättvispad grädde
Kaffebönor till garnering

Vispa grädde lätt. Mixa whisky, likör och sockerlag i en shaker, häll upp i ett kallt glas. Toppa med grädde. Garnera med kaffebönor.

The Must Old Fashioned
En cocktail där den kryddiga sötman från påskmusten ger klassikern Old Fashioned en spännande twist.
Ingredienser
5 cl The Famous Grouse
1,5 cl Sockerlag av påskmust
Bitters efter smak
Apelsinzest till garnering

Häll whisky, bitters och sockerlag i ett isfyllt glas, blanda varsamt med barsked. Garnera med apelsinzest.

RELATERAD LÄSNING