Hem Vinvärlden Latiums cesanese – gammal i gemet men ändå okänd för de flesta

Latiums cesanese – gammal i gemet men ändå okänd för de flesta

av Livets Goda

Alla vägar bär till Rom sägs det och väl där är sannolikheten överhängande att du släcker törsten med en Frascati på någon skön trattoria i Trastevere. Men Latiums mest kända vin går väl knappast till historien som något allt för minnesvärt även om det har sina förtjänster och ska ärligheten fram så är det också lite av regionens aber, att man inte associerats med något stort vin. Kanske det geografiska läget med närheten till såväl Toscana och Umbrien bidragit?

Ändå så kan en förändring skönjas, såväl norr om huvudstaden som söderut. Inte minst då i kommunerna svagt sydöst om Rom, där cesansese och dess klon hängt sedan minst 600 år men högst sannolikt bra mycket längre. Druvan tycks vara unik för området och regionen vilket talar för att den har funnits länge, kanske så pass att det varit druvan som försett Rom under sina glansdagar med vin? De första dokumenterade noteringarna om druvans existens är dock från 1400-talet. 

Liten druva, liten klase men med tjockt skal ger viner som kan ha markerade tanniner och en distinkt pepprig kryddighet. Cesanese comune är huvuddruvan som ger något större frukt i jämförelse med klonen cesanese di Afille som anses vara något vassare.

Vi är tidigt ute här, med att tipsa om ett vin som först lanseras i mindre upplaga den 22 mars, men 2,400 flaskor och ett minst sagt humant pris om 169 kronor innebär att det säkert försvinner snabbt så skriv in 2014 Consilium Migrante i din kalender.

2014 Consilium Migrante (lansering 22 mars, 169 kr)

Lite av druvans egenskaper sitter i en ganska blek färg och det är inget som befinner sig på en bläckig, ogenomtränglig färgskala, snarare transparent röd. Initialt så är det funkiga dominant men det tar inte mer än en kvart innan vinet sätter sig och då smyger det fram en fin blomstjälkighet tillsammans med undervegetation, körsbär, torkade myntatoner och inte minst ett vitpepprigt drag. Lite stenkällare, tobak och läder på det bidrar till en ganska traditionell och mysig italiensk känsla. Smaken är skärpt med kryddiga anslag, saftig och samtidigt med lite kärv fruktighet och smeksamma tanniner. Viss mognad men ingalunda i nästa fas än. Det här växer ganska rejält i glaset och vi faller för vinets personlighet.

Redaktionens intryck: 91/100 LGP

  

Migrante är en relativt ung egendom som närmar sig sitt tjugonde år. Allt handlar om cesanese på de tre hektar som man äger och odlingarna är ekologiska om än inte certifierade. Vinet lagras ett år i stål och ytterligare ett antal år i flaska innan det lanseras. 

Till vänster: Lorenzo Migrante

Teckna en prenumeration på Livets Goda eller Whisky & Bourbon!

En prenumeration på Livets Goda (tryckt) innefattar 9 utgåvor och kostar 375 kr och mostvarande på Whisky & Bourbon kostar 175 kr (4 utgåvor). Prenumerationer tecknar ni smidigt här på vår prenumerationssida >> 

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING