Hem Vinvärlden Launois Blanc de Blancs Grand Cru Réserve – ett högst anständigt nyårsbubbel

Launois Blanc de Blancs Grand Cru Réserve – ett högst anständigt nyårsbubbel

av Livets Goda

Launois hör till de där champagnehusen som kanske inte får så mycket omtalan fast de borde. Inte minst så är champagnen vi nu har i våra glas, en druvren chardonnay enkom från firmans egna Grand Cru-lägen, alldeles utmärkt i stilen och inte minst så kommer den i ett prisläge som är rätt svårslaget.

Chardonnaydruvorna till denna Grand Cru-buteljering hämtar det familjeägda Launois från egna odlingar i de klassiska Champagnebyarna Mesnil, Cramant och Oger som återfinns i Côte de Blancs. Tre år på sin jästfällning får vinet och det är en ytterst modest dosage i vinet vilket gör det än mer matorienterat.

Huset har en flaskform som sticker ut och just utformningen hänger samman med hur champagneflaskor från 1800-talets första hälft såg ut, en stil som dagens åttonde generation, beståendes av systrarna Caroline och Séverine Launois, valt att bevara.

Livets Godas intryck av Launois Blanc de Blancs Grand Cru Réserve

Champagne för dryga trehundringen och denna kvalitet, ja det är bara att tacka för Launois druvrena chardonnay gör då sannerligen inte bort sig i våra glas. Det stenfruktiga kopplar tillsammans med pigg citrus ett grepp om doftintrycket och även om basen är främst 2015 så finns det ändå en viss utvecklad ton i form av nougat och smörstinn brioche. Smakprofilen har även den viss utveckling även om det är en livlig och pigg mousse med uppbackande stenfruktig syra och citrus i fruktigheten. Närmast krämig textur och riktigt torrt anslag gör detta till den perfekta matchampagnen.

89 p

Aperitifvänligt så det förslår men lika gott till skaldjursförrätten eller som livgivande gomrensare senare på kvällen.

Launois Blanc de Blancs finns i närmare 250 Systembolagsbutiker och till övriga beställer du den utan extra kostnad. Flaskan (750 ml, 12%) har artikelnummer 7450 och kostar 339 kronor. Sockerhalten klockar in på blott 0,5 g/100 ml.

Till champagnen HÄR >

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING