Hem Vinvärlden Launois Blanc de Blancs Grand Cru Réserve – ytterst stabil & kvalitativ champagne

Launois Blanc de Blancs Grand Cru Réserve – ytterst stabil & kvalitativ champagne

av Livets Goda

Launois hör till de där champagnehusen som i flera år överpresterat i det tysta. Inbitna champagnevänner har vetat detta men ändå har huset inte omnämnts så ofta som det förtjänar. Inte minst Launois druvrena chardonnay har under flera år hållit en hög kvalitet och levererat en stilren champagne som faktiskt smakar betydligt mer än den kostar. I glasen; Launois Blanc de Blancs Grand Cru Réserve.

En Grand Cru-buteljering och från egna marker i de klassiska Champagnebyarna Mesnil, Cramant och Oger som återfinns i Côte de Blancs, ja bara det inger respekt i en region där det mesta består av inköpta druvor. Tre år på sin jästfällning ges champagnen och det är en ytterst modest dosage tillsatt vilket blott gör det hela än mer imponerande; inte minst den krämiga textur som Launois får till i sin Grand Cru Réserve. Huset har en flaskform som sticker ut och just utformningen hänger samman med hur champagneflaskor från 1800-talets första hälft såg ut, en stil som dagens åttonde generation, beståendes av systrarna Caroline och Séverine Launois, valt att återskapa.

Livets Godas intryck av Launois Blanc de Blancs Grand Cru Réserve

Champagne för knappt trehundrafemtio kronor och denna kvalitet, ja det är bara att tacka och ta emot för Launois druvrena chardonnay gör då sannerligen inte bort sig i något sammanhang. Det stenfruktiga anslaget kopplar tillsammans med pigg citrus ett grepp om doftintrycket och även om basen är främst 2015 så finns det ändå en viss utvecklad ton i form av nougat, mandel och smörstinn brioche. Smakprofilen har även den viss utveckling även om det är en livlig och pigg mousse med uppbackande stenfruktig syra och citrus i fruktigheten. Närmast krämig textur och riktigt torrt i avslutet som är skönt saliverande och sätter i gång aptiten. Ytterst seriös champagne för 349 kronor.

89 p

Aperitifvänligt så det förslår men lika gott till skaldjursförrätten eller som livgivande gomrensare senare på kvällen. Champagne, gärna då blanc de blancs, är även en tacksam följeslagare till många serveringar vid påskhögtiden.

Launois Blanc de Blancs finns i drygt 280 Systembolagsbutiker och till övriga beställer du champagnen utan extra kostnad. Flaskan (750 ml, 12%) har artikelnummer 7450 och kostar 349 kronor. Sockerhalten klockar in på blott 0,5 g/100 ml.

Till champagnen HÄR >

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING