Launois Rosé Valentine – En mycket smakfull roséchampagne

av Livets Goda

Familjeföretaget Launois, som nu drivs i åttonde generationen, hör till ett av de champagnehusen som inte omnämns lika ofta som de kanske förtjänar. Sedan starten 1872 så har man varit baserad i Grand Cru-byn Le Mesnil-sur-Oger i Côte de Blancs. Dagen till ära så har vi  grävt ner oss i Launois Rosé Valentine, en perfekt champagne för alla dagar i veckan, eller varför inte till stundande Alla Hjärtans Dag?

Buden är många om druvblenden i Cuvée Rosé Valentine, 100% pinot noir eller i par med en mindre del chardonnay. Så, enligt Launois själva så är denna buteljering fördelat med en blend av 80% pinot noir – där 7% är rödvin av pinot från sezanne – och 20% chardonnay, punkt. Dosage är 7gr/l och 36 månader spenderat på jästfällningen.

Livets Goda om Launois Rosé Valentine

Cuvéen bjuder på ytterst sparsamma sockerflöden i karaktären och en mer elegant krävande distinkt hållning. Här finns kalkigt mineraliska ådror i fruktigheten som broderas med pomerans, moreller, smultron, jordgubbar och blodapelsin. En tråd av limezest ger en bitterljuv not som sätter sig välplacerat, men det engelska ordet bittersweet är ett mer direkt uttryck för var Rosé Valentine landar i detta. Det råder även stöttande och silkigt drivande tanniner som ger en ödmjuk men rättrådig hållning. Med lite tid i glaset utvecklas små briochenoter som ger en antydan om ridderlig mognad.

Och det sistnämnda är en viktig del här, Rosé Valentine utvecklas mycket smakfullt kall serverad i en pinot kupa som sedan får stå och ta till sig lite rumsvärme. Där, efter 6-8 minuter minuter i glaset börjar hon vackert blomma ut på allvar. Där börjar Rosé Valentine visa sina flygfärdiga och vinösa vingar. Gott idag men lagringspotential föreligger.

92 poäng

Launois Rosé Valentine
Nr 54864 (750 ml) 12%, 469 kr
Champagne, Frankrike

Champagnen finner man på Systembolaget HÄR

Kort information: Flaskformen
Huset har en flaskform som påminner om en potstill och just utformningen hänger samman med hur champagneflaskor från 1800-talets första hälft såg ut, en stil som dagens åttonde generation, beståendes av systrarna Caroline och Séverine Launois, valt att bevara.

Inspiration: Möra revbensspjäll från lamm med citronsås och champagne från LaunoisHÄR