Hem Vinvärlden Laurent-Perriers 2008 Millésimé Brut – en fenomenal champagne!

Laurent-Perriers 2008 Millésimé Brut – en fenomenal champagne!

av Livets Goda

Ett hus som sätter en stor ära i att leverera blends av högsta klass måste man liksom bara respektera för det innebär att de arbetar med mycket årgångsvin från de djupa källarvalven. Laurent-Perrier sällar sig onekligen till skaran och det hör inte till vanligheterna att stöta på husets Vintage Champagne. Men när det väl sker, ja då köper man, trygg i att det alltid är toppkvalitet. Som den fenomenala 2008:an, en av Laurent-Perriers främsta i modern tid!

Sedan starten av 1950-talet så har Laurent-Perrier endast producerat Vintage Champagne i 29 årgångar. Dessutom är man mån om att först släppa vinerna när de fått avsevärd ålder på sin fällning – åtta år när det kommer till toppåret 2008. Jag har nu haft förmånen att prova vinet några gånger sedan release och slås varje gång av hur skärpt det är med husets fräschör och närmast dansanta lätthet i fokus.

Niklas om 2008 Laurent-Perrier Vintage

Druvor från 10 olika Grand Cru-byar ligger till grund för 2008n och där chardonnayn hämtas från lägen i Côte des Blancs. Och det märks, inte minst Chouillybasen sticker ut med sin distinkta modelleriga framtoning där den gula frukten får uppbackning av pigga citrustoner, ostronskal och en delikat myntaörtighet samt rödbärig transparens som man ofta finner i husets champagner. Och så älskar jag att fräschören tar så stort utrymme – utan att det där brödigt jästiga släpps fram. I gommen är det rakt av renhet och finess i husets lättare stil men som likväl är fullpackad med smakintryck och intensitet. Det närmast svävar fram och bubblorna, små men många, förstärker det pigga intrycket tillsammans med en precis syra och citrusaktig stenfrukt. Det är bara att tacka för uppvisningen!

Intrycket: 93 LGP

2008:an är ännu ungdomen, har många, många år kvar i sig, men högklassiga viner har balansen från start och själv har jag svårt att värja mig mot det där stadiet när det juvenila så sakta är på väg att ta steget mot att hinta vissa mognadstecken. När dessutom prislappen på en så pass stor årgång som 2008 ändå är minst sagt sympatisk så kan man faktiskt kosta på sig att knäcka en eller annan redan nu!

Laurent-Perrier Vintage 2008 finns i närmare 20 Systembolagsbutiker. Till övriga beställer du vinet utan extra kostnad >>>. En flaska (75 cl, 12%) kostar 589 kronor och har artikelnummer 75308.

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING