Hem Vinvärlden Lavantureux levererar utmärkt 2013

Lavantureux levererar utmärkt 2013

av Livets Goda

Den känslan får man inte i vinerna från Domaine Roland Lavantureux, en firma som grundades av Roland Lavantureux 1979 men idag drivs i andra generation av hans söner Arnaud och David. Efter att under många år bara arbetat med kvalitetsklasserna petit chablis och chablis från cirka sju hektar vingårdar har man idag 20 hektar vinmark och av det också ägor i premier cru Fourchaume och grand cru Vaudésir. Instegsvinet 2013 Petit Chablis (ca 165 kr / 86 LGP) kommer från fem hektar vingårdar med 25-30 år gamla stockar och är som traditionen påbjuder uteslutande jäst i ståltankar. Det har förvisso en ganska årgångstypiskt rik frukt, vilket vintypen normalt sett inte har, men det positiva är att här också finns en rätt trevlig mineralisk energi. Det är inget stort och märkvärdigt vin, men det är gott och faktiskt rätt uppfriskande. Lite större intensitet och också stramhet finner man i 2013 Chablis (ca 190 kr / 88 LGP) som kommer från lika gamla stockar men sammanlagt 13 hektar vingårdar. Också det här vinet är jäst i ståltankar och därefter lagrat i ungefär ett år, av vilket cirka sex månader på sin jästfällning. Här är de mineraliska kvaliteterna mer uttalade och frukten, som har inslag av citrus och grönt äpple, är också både svalare och lite stramare. Från tre små lotter i byn Lignorelles om totalt 0.90 hektar med mellan 50 och 65 år gamla stockar kommer cuvéen 2013 Chablis Vieilles Vignes (ca 205 kr / 89-90 LGP). ”I de här lotterna skördar vi alltid lite tidigare än i de andra, men ändå får druvorna något högre mognad och vinet därmed lite större fyllighet”, förklarar David Lavantureux när vi provar vinerna. Det förklarar också till viss del det något större djupet och den längre eftersmaken i vinet. En annan aspekt som gör vinet mer uttrycksfullt och därmed bättre än de enklare vinerna är att det har en mer distinkt karaktär av kimmeridgejorden, en känsla av ostron- och musselskal. Det hela är ytterst aptitligt. Om de enklare vinerna bör drickas tidigt, är det här ett vin som mycket väl kan utvecklas positivt de närmaste fem till tio åren. Samma avsaknad av den årgångstypiska druvmognaden noteras i 2013 Chablis Vau Prin (ca 235 kr / 90 LGP) som kommer från sydligt exponerade vinstockar. Till skillnad från de andra vinerna har det här vinet jästs i 228 liter stora ekfat, men inget av faten är nya och därför noterar man snarare den textur som fatjäsning ger, men absolut ingen ekfatskaraktär. ”Vi vill verkligen inte ge vinerna någon ekkaraktär och därmed dölja känslan av terroir, därför köper vi bara några år äldre ekfat från en vinproducent i Beaune”, förklarar David när vi talar om bruket av ekfat. Också det här är ett utsökt vin med en finstilt mineralisk stringens och elegans. Drick det nu och de närmast fem till tio åren. Samma vinifieringsteknik har tillämpats för 2013 Chablis Premier Cru Fourchaume /ca 279 kr / 92 LGP) som är ett utmärkt vin med stor elegans och markerad mineralitet. Firmans lott ligger i den fina vingården l’Homme Mort längst upp i nordväst i det större läget Fourchaume, en vingård som ofta ger de finaste vinerna här. Det här är en klassisk chablis med en intensiv men lättsam och lång och elegant eftersmak och även om det är verkligt gott redan nu är det ett vin som kommer att vinna komplexitet de kommande fem åren, varför lagring är att rekommendera. Det största numret är inte helt oväntat 2013 Chablis Grand Cru Vaudésir (ca 490 kr / 93-94 LGP), som kommer från den mer solexponerade sidan av dalgången som utgör vingården Vaudésir. Omkring 80 procent av vinet är jäst i äldre ekfat, men 20 procent har bara sett ståltankar och ger därmed lite mer stramhet till vinet. Här har man också lyckats hålla vinet fritt från de lite rikare fruktsöta och till och med av rötan något orena nyanser som förekommer i många viner i denna svåra årgång. De mineraliska kvaliteterna är utmärkta och vinet har också en lång och elegant eftersmak med friska toner av citrus och gröna äpplen. Domaine Roland Lavantureux är en medelstor firma med en produktion på cirka 100 000 flaskor om året. Från att tidigare bara har sålt sin enklare viner till Sverige, har den svenska importören nu fått in även de lite bättre vinerna. Efter Livets Godas stora genomgång av årgången 2013 i Chablis har den här fina familjedomänen positionerat sig högt upp i toppen och vinerna är både köpvärda och lagringsdugliga. Svensk importör är Jakobsson & Söderström Vinhandel, www.j-s.vin.se

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING