Hem Vinvärlden Laxcheesecake och champagne

Laxcheesecake och champagne

av Livets Goda

”De här härliga snittarna är matiga och vackra. Gör gärna cheesecaken en eller ett par dagar innan så kan du skära upp dem / stansa ut snittarna när det är dags att servera. Till detta föreslår vi champagnen Françoise Bedel Origin´Elle Extra Brut ( artikelnummer 7874, 316 kr ) För att göra denna delikatess behövs följande ingredienser: Botten: 75 g smör 200 g kavring Fyllning: Färsk lax 2 gelantinblad 300 g Philadelphiaost 1 dl turkisk yoghurt 2 msk hackad till 1 citron salt och peppar Till garnering: 1 ask krasse Räkor 50 g forellrom Tillagning: Värm smöret i mikro så att det blir mjukt (eller låt det stå framme en stund). Mixa det sedan ihop med brödet i en matberedare. Klä en springform (med löstagbar botten) med bakplåtspapper och tryck ner kavringmassan i botten. Jämna till det med baksidan av en matsked. Blötlägg gelatinet i kallt vatten. Mixa Philadelphiaosten med yoghurten, laxen och dillen till en jämn smet. Pressa citronen i en liten skål och värm saften i mikro. Lös sedan upp gelatinet i den varma citronjuicen och mixa ner det i laxsmeten. Smaka av med salt och peppar. Bred fyllningen över botten i ett jämt lager. Täck över formen med plastfolie och låt den stå i kyl i minst 4 timmar. Tag fram formen, lossa kanterna och lyft över cheesecaken på en skärbräda (ta tag i bakplåtspappret). Ta en stans (cirka 4 cm i diameter) eller ett litet snapsglas och stansa ut runda snittar så tätt du kan. Lägg upp snitsarna på ett fint fat och toppa med krasse, räkor och forellrom. Drycken till: Andreas Larsson, sommeliervärldsmästaren, om Origin’Elle: ””Intensiv och mogen doft i en oxidativ stil, lätt rökig, med höstfrukt, kastanj, söta bär, honung och pain d´epice, bra komplexitet, fatjäst. Stort bett på smaken, krämig och expansiv i munnen med honungsglaserad frukt, nötcrème men trots denna känsla av sötma en hög friskhet och lång, torr, frisk avslutning. 89 LGP ”””

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING