Hem NyheterVinnyhet Le Domaine d’Henri 821 Blanc de Blancs 2018

Le Domaine d’Henri 821 Blanc de Blancs 2018

av Livets Goda

Michel Laroche är Chablis personifierad. Få personer har betytt mer för regionen än Michel. Med drygt 50 skördar under bältet har Michel aktivt arbetat för en mer hållbar odling och ett lägre skördeuttag efter den fasta övertygelsen att bra vin endast kan göras av bästa möjliga råmaterial. Många förvånades när han valde att sälja sitt livsverk Domaine Laroche. Michel däremot hade redan börjat fila på sitt nästa projekt.

Han var inte redo att rycka upp familjens koppling till Chablis vid rötterna utan ville behålla familjens äldsta och bästa vingårdar för att låta dem gå i arv till sina barn. Han döpte det nya vineriet till Domanie d’Henri, efter sin far. Första årgången 2012 hade Michel lite drygt 8 ha mark i hjärtat av Chablis varav 4,5 ha premier cru Fourchaume. Han vinifierade vinerna hos Domaine Laroche i väntan på att det egna vineriet stod klart 2013.

Le Domaine d’Henri visar både familjen Laroche’s historia men också framtid. Döttrarna Laroche arbetar dag ut och dag in bland vinrankorna, i källaren och ute i världen med pappa Michel vid rodret som får fokusera på vinmakandet tillsammans med sina barn. ”Nu”, säger Michel, ”har jag mer tid till att smaka och göra bra vin. Detta är inte business, detta är bara nöje.”

Le Domaine d’Henri 821 Blanc de Blancs 2018 tillhör ett av nöjesprojekten. Margaux Laroche, Michel’s dotter säkrade upp frukt precis norr om Chablis med avsikten att producera Chablis första Pet Nat (Pétillant-naturel). Pet Nat är en av de äldsta vinmakarmetoderna och det första sättet mousserande vin skapades på. Den första jäsningen avstannas för att buteljera vinet där den andra jäsningen påbörjas helt naturligt. Siffrorna 821 är en referens till dagarna mellan knopparnas uppkomst fram till degorgering. Årgång 2018 är den andra årgången någonsin producerad av 821 Blanc de Blancs som nu lanseras i Systembolagets tillfälliga sortiment den 1a September.

Le Domaine d’Henri 821 Blanc de Blancs 2018

Nr 92142, 189 kr
480 fl lanseras i Systembolagets tillfälliga sortiment.

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING