Hem Vinvärlden Le Orme – övertygande barbera från Piemonteikonen Michele Chiarlo

Le Orme – övertygande barbera från Piemonteikonen Michele Chiarlo

av Livets Goda

”…Ett vin med såväl substans som karaktär…”

I takt med att framgången växte så expanderade familjeegendomen och Michele Chiarlo följde sin fars råd om att bara köpa vingårdar i betydelsefulla lägen. Anrika Cerequio blev en del av portföljen, likaså toppläget Cannubi. Men han investerade också i högklassig barberamark – något som länge varit något Michele brunnit mest av allt för.

Niklas om 2016 Barbera d’Asti Le Orme från Michele Chiarlo
Här bjuds det Piemontemarkörer i doften som redan idag är generös i en sval stil och lätt att ta till sig med mörka körsbär i täten, uppbackade av en örtblommighet och ett diskret inslag av mörk choklad. Fräschören accentueras än mer när vinet tillåts hålla runt 14-15 C i glaset.

Sedan vinet provades för första gången i vintras så har det onekligen funnit än mer harmoni; körsbären och blåbären, örtigheten och den lilla lakritstonen gör sig väldans fint med de försiktiga tanninerna, den matvänliga syran och framförallt, den förtjänstfullt torra smaken. Ett vin med såväl substans som karaktär; men så är det också en topproducent bakom spakarna som vet hur man ska hantera druvan.

Betyg: 89 poäng

Barbera d’Asti Le Orme 2016
Nr 2351 (750 ml) 13,5%, 125 kr
Piemonte, Italien

Vinet kan beställas till valfri Systembolagsbutik här >>

Sugen på matinspiration i klassiskt manér?
Se Livets Godas matchning där Le Orme möter Isterband med stuvad potatis

Se receptet här >>

 

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING