Hem Vinvärlden Le Petit Secret – den lilla hemligheten!

Le Petit Secret – den lilla hemligheten!

av Niklas Jörgensen

Som eftertraktad konsult i vinvärlden öppnar sig ibland möjligheter och det är exakt vad Baptiste Olivier och Gérald Lafont tagit fasta på i det vin som nu gjort entré på Systembolaget. Med Le Petit Secret har de nämligen skapat en Côtes-du-Rhône från fyra vingårdslägen som många kanske skulle tycka var för bra för ursprungsbeteckningen men har man kontakterna och vill producera något riktigt vasst så är det precis så man går tillväga. Dessutom är druvmixen lite annorlunda även om grenache står för hälften medan andra halvan delas upp mellan syrah, mourvèdre och carignan.

Den lilla hemligheten

Olivier & Lafont bistår flera av de största producentnamnen i Rhône med sitt know-how och under sin egen etikett har man skapat en modern Côtes-du-Rhône där de nya ekfaten står för en tredjedel och backas upp av betongfat. Frukten är 2017-flörtig och mitt första möte med herrarnas vin lovar gott inför framtiden!

Niklas om 2017 Le Petit Secret – den lilla hemligheten

Säljs med trälåda

Här bjuds en skönt omfamnande grenache-fruktbomb där årgångens karaktärsdrag och värme skiner genom uppbackning av lagringen på ekfaten. Men ganska snabbt, vinet vinner mycket på karaffering, så kikar rosmarinblommigheten fram tillsammans med violpastill, svartpeppar och en hint av salami. Smaken då? Jodå, den växer rejält med luftningen och den fina skogsbärsfruktkärnan lindar in de rätt tydliga tanninerna som sannolikt bär främst mourvèdre och syrah-signum. Långt, fint balanserat och generöst men avslutar torrt vilket är a och o i en varm växtsäsong som 2017. Det här vinet lär inte vara en hemlighet länge till.

Niklas intryck: 89 LGP

God idag, lär vara än bättre om något års tid så göm gärna undan ett par till nästa vinter också. Det här är tvivelsutan en seriös Côtes-du-Rhône i den moderna skolan med snygg, ren frukt och som levererar mycket vin för sin prislapp på 139 kronor. Vinet som har artikelnummer 71847 (75 cl, 14,5%) beställer du till din föredragna Systembolagsbutik. Le Petit Secret levereras i en trälåda med handtag.

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING