Hem NyheterVinnyhet Le Petit Secret – ny årgång, lika bra vin!

Le Petit Secret – ny årgång, lika bra vin!

av Niklas Jörgensen

Alltså, vilken serie årgångar som Rhône levererar just nu. Fast det var nog många vinbönder som kände oron under våren 2018 när rankorna angreps av bladmögel vilket reducerade den potentiella skörden tidigt. Men sen kom ännu en varm sommar och en perfekt höst så trots lägre skördemängd är det inget snack om att kvaliteten är där. Och det märks i den nya årgången av Le Petit Secret!

Herrarna bakom Le Petit Secret, konsulterna Baptiste Olivier och Gérald Lafont, följer upp en läcker 2017 med en något stramare 2018 vilket inte minst tilltalar mig än mer. Det är ett ytterst seriöst vin, ett som de själva beskriver som en Côtes-du-Rhône Unique, där druvorna hämtas från lägen man normalt sett inte skulle använt till ursprungsbeteckningen. Dessutom är druvblenden inte den typiska för appellationen då Baptise och Gérald valt att låta såväl mourvèdre som carignan agera backup till grenache och syrah.

Niklas om den nya årgången av Le Petit Secret – 2018

Söderns garrigue kikar fram redan vid första sniffen, ni vet den där omisskännliga doften av den sydfranska vegetationen med bland annat lagerblad, lavendel, viol och blommande örter. En skön köttighet kompletterar tillsammans med färskkrossade björnbär och nyanser från tiden på ekfat. Vinet fyller gommen, det är maffigt i frukten men aldrig yppigt utan förvånansvärt stramt istället, med bakomliggande tanninstruktur som skänker ryggrad. Björnbär, plommon, lakrits och en hint choklad från eken hör till intrycken och allt avslutas i en behagligt torr och värmande final. Det här får mig att längta till grillsäsongen!

Niklas intryck: 89 LGP

Lika bra som 2017 men annorlunda i sin stramare framtoning. Och det är precis det jag älskar med årgångsuttryck! Le Petit Secret i årgång 2018 har artikelnummer 71847 (75 cl, 14,5%) och kostar 139 kronor. Det finns i mer än 80 Systembolagsbutiker och till övriga beställer du vinet utan extra kostnad. Flaskan levereras i en trälåda med handtag.

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING