Hem Vintips Le Roi Soleil – provencalsk charmör

Le Roi Soleil – provencalsk charmör

av Livets Goda

Le Roi Soleil: Kuststaden Saint-Tropez vid den Franska Rivieran sattes på kartan och blev en metropol för kändisar och konstnärer under 1950-talet, mycket tack vare Brigitte Bardot som levde och verkade där. Sedan dess förknippas staden med lyx, glamour och ses som en lekplats för de rika. Men på senare tid så har området också blivit kända för deras framgångsrika och kvalitativa roséviner, till den nivån att en hel vinvärld har kopierat framgångskonceptet. I dagens tips så har vi provat Le Roi Soleil från just Saint-Tropez och Provence.

Bakom Le Roi Solei ligger Les Maîtres Vignerons de St Tropez som grundades 1964, då åtta vinodlare på Saint-Tropez halvön beslutade sig för att bygga en gemensam anläggning för buteljering och distribution, för att bättre kunna framhäva sitt arv, sina varumärken och sin jordmån. Idag omfattar Maîtres Vigneron 11 vingårdar och tre vinerier och filosofin är densamma idag som på 60-talet; ”Växa tillsammans samtidigt som vi respekterar varje enskild medlem”.

Värt att notera är också att den visuellt vackra flaskan är speciellt framtagen för detta vin, som kommer att lanseras internationellt i sommar.

Le Roi Soleil

Le Roi Soleil

Livets Goda om Le Roi Soleil

I druvblenden finner man grenache, cinsault, syrah, mourvedre och carignan som ger oss den klassiska provensalska charmen som vi förväntar oss från detta område. Vinet presenterar på ett generöst och elegant vis noter av hallon, smultron och svarta vinbär, kompletterat av en kalkmineralisk underton som ger vinet dess karaktäristiska struktur. Tanninerna är välbalanserade och ger en behaglig munkänsla, samtidigt som en fin zestighet lyfter fram vinets friska toner. En snygg hint av skalbeska från blodapelsin adderar en extra dimension till upplevelsen, medan toner av trädgårdsgrönska och en läcker kryddsnärt skapar en balanserad helhet.

88 poäng – stark rekommendation

Perfekt till vårens sparris eller som god partner till en Toast Skagen eller en sallad Nicoise. Naturligtvis gör sig denna rosé alldeles utmärkt serverat lätt kylt i ensamt majestät för att skåla in våren.

Le Roi Soleil återfinns i Systembolagets beställningssortiment och flaskan (750 ml, 13%, sockerhalt 1 gr/L) som kostar 159 kronor har artikelnummer 73008. Vinet beställs till önskad butik för uthämtning.

Till Le Roi Soleil på Systembolaget HÄR>>>

RELATERAD LÄSNING