Hem Vinvärlden Le Volte dell’Ornellaia tillsammans med T-Bone, rostade bönor och svamp

Le Volte dell’Ornellaia tillsammans med T-Bone, rostade bönor och svamp

av Livets Goda

KÖTTET 1 T-bone, minst 800 gram… 1-2 kvistar rosmarin BÖNOR 3 dl kokta bönor En knippe persilja CHAMPINJONER 20 st små champinjoner, helst delade i två Olivolja Smör Salt Svartpeppar Så gör du: KÖTTET Ta fram köttet en timme innan stekning så det blir rumstempererat. Salta och peppra köttet på båda sidor. Stek på hög värme i en klick smör blandat med en skvätt olja. Vispa runt rosmarinen och se till att smöret och oljan tar smak av den. Ös gärna smöret med en sked över köttet under stekningen. 4-5 minuter på varje sida och låt sedan köttet vila i ca 7-8 minuter. BÖNOR Blötlägg bönorna enligt anvisningar på paket. Det går givetvis också att köpa bönor färdiga på burk men upplev gärna skillnaden och känslan med riktigt tillagade bönor. Det är nästan som natt och dag. Rosta i en torr panna utan smör tills de får en lätt brun färg. Flytta över till en skål och smaksätt med persilja, salt, svartpeppar och olja. Använd gärna en riktigt bra olivolja. SVAMP Rensa svampen och torrstek under några minuter tills vätskan är borta. Lägg i en klick smör och stek på hög värme till svampen har fått en fin gyllene färg. Smaka av med salt och peppar. SERVERING Servera hela köttbiten på bordet och skär upp det i skivor eller bitar som på bilden. Frossa ordentligt. Servera bönor och svamp vid sidan som är ett mycket vanligt tillbehör i Toscana. Gärna med en bit vitt lantbröd och din favoritolja. Vinet till: 2014 Le Volte dell’Ornellaia NR 32472 / 750 ML / 13,5 % / 159 KR ÅRGÅNG 2013 FINNS PÅ MAGNUM / 399 KR Ornellaias instegsvin presterar här en stabil upplevelse. Tobak, fat, körsbär, pinjenötter, lavendel och örter i en ursprungstypisk stil. Det är ett fräscht vin med en rödyppighet i en mörk slank struktur och frukt vilket öppnar upp flera vägar när det kommer till matkombinationer, likväl som den är alldeles utmärkt att inta för sig själv. Vidare finner vi även en lätt krydda och småsilkiga tanniner. Tillgängligt och gott att inta direkt. I denna kombination så får Le Volte bekänna färg, och denna årgång av vinet gör den så med bravur. Det här är en rätt som kräver lite styrka och murrighet från sin vinbonde. Även om Le Volte är ett ganska lättsamt och elegant vin, så tar rätten fram styrkan och koncentrationen samtidigt som vinet både står emot och bär upp rätten. Maten ges en krydda samtidigt som vinets inre mörkfruktighet och örtighet förhöjs och gifter sig med maten. 2014

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING