Leeuwin Estate - klassikern från Margaret River lanseras i augusti

Niklas Jörgensen 13 Jun, 2018
Vin För snart 40 år sedan kom det första kommersiella vinet från Leeuwin Estate i västra Australien och det dröjde inte länge förrän man hade fått blickarna på sig från engelskt håll. Med åren som följde så växte firmans anseende och särskilt Art Series-vinerna såg till att sätta Margaret River på vinkartan på allvar. Senare i sommar lanseras två viner ur serien i Sverige och Livets Goda har redan nu provkört.

Margaret River blev, när regionen slog igenom, något av en motpol mot östra Australien. Vissa kallade uttrycket närmast europeiskt. Generaliserande eller ej, påståendet byggde på en svalare stil med mindre yppig frukt och mer moderat alkohol jämfört med mer bombastiska viner från South Australia och Barossa exempelvis. Leeuwin Estate men även namn som Cape Mentelle och Cullen såg till att bekräfta detta.

I augusti släpps två viner från idag klassiska Leeuwin Estate som under alla år hållit fanan högt, 2013 Cabernet Sauvignon och 2014 Chardonnay, bägge ur Art Series. Och vi har såklart provat.

2014 Art Series Chardonnay. Leeuwin Estate Alltså, det här är bara så läckert. 11 månader i ny fransk ek, en del av vinet har jäst med odlad jäst, en del spontant. Bouqueten är ännu ungdomlig även om viss åldersfetma kan skönjas. Likväl är det fräscha kryddiga toner från eken som möter citrusfrukter, nötighet, svala tropiska inslag och ett lätt örtigt anslag. Komplexiteten är på g med andra ord. I gommen ett skönt intensivt vin utan att bli för mycket, snyggt integrerad ek, mogen gul frukt, hasselnötter, blomsteräng och ett krämigt, närmast viskost drag. Lång, tät eftersmak. Utan tvekan ett vin som lär överleva mången Bourgogne som säkerligen var förebilden för några decennier sedan. (94 LGP) 

2013 Cabernet Sauvignon, Leeuwin Estate Så annorlunda i sitt uttryck jämfört med östra Australien. Här bjuds det på klassiska cedertoner, svarta vinbär, färsk mynta, rostade toner från faten och en överlag skönt inbjudande bouquet som flörtar friskt med provaren. I gommen ett silkeslent vin men inte utan vissa önskvärda gupp längs vägen. Ännu livlig och ungdomlig mörk bärfrukt som backas upp av en bakomliggande tanninstruktur samtidigt som det finns en mer sensuell ’cabbighet’ i vinet som drar mot tobak, örter, blommighet och lagerblad. Slösande rik utan att vara en parodi, frukten är sval men mogen och avslutet är långt och med kryddiga inslag från fatbehandlingen. Ett vin man gärna återser om fem år. (92 LGP)

Priserna. Chardonnay-vinet landar på 575 kronor och lanseras den 16 augusti. Cabernet Sauvignon kommer kosta 385 kronor och släpps den 17 augusti. Har du ännu inte provat Leeuwin och då i synnerhet Art Series så lägg datumen på minnet; vinerna har idag ett alldeles eget uttryck som inte ängsligt blickar mot andra regioner.

Importör i Sverige: Jakobsson & Söderström AB

PS. Skruvkapsyl på viner av denna klass; ibland är det skönt att slippa våndas över eventuell korkdjävul när vinet öppnas.


Esperanto tar farväl

Mat och Restaurang Efter totalt 13 år lägger Esperanto tillsammans med sina systerrestauranger…
21 Jun, 2018

Ny rapport: Fattigdom och lidande bakom vår mat

Mat och Restaurang I en livsmedelsindustri som går med miljarder dollar i vinst…
21 Jun, 2018

Sveriges bästa hantverkscider korad

Vin Nu är Sveriges bästa hantverkscider korad. Det är Spritmuseum som…
20 Jun, 2018

Nu är det klart – här är finalisterna i Årets Kock 2018

Mat och Restaurang Under kvalets andra dag har de 16 tävlande genomfört ett…
20 Jun, 2018

Besök Bordeaux i skördetider - Exklusiv vinresa med Winefinder.se

Vin I april genomförde Winefinder sin första Premiumresa någonsin, då en…
20 Jun, 2018

Årets stora Bordeauxprovning - Biljetter släppta

Vin Nu är det snart dags för årets stora händelse för…
20 Jun, 2018

Sverige och Norges skickligaste cocktailskapare är korade - utsedd av The North, The Cooper & The Men of Tain by Glenmorangie

Whisky och Bourbon I söndags, den 17 juni, hölls finalen av The North,…
19 Jun, 2018

2008 Cristal, "min bästa hittills" säger Roederers källarmästare

Vin -Det här året markerar min 30:e skörd hos Roederer, och…
19 Jun, 2018

Dags för Årets Stora Bordeauxprovning 2018

Vin För åttonde året i rad bjuder Winefinder in till Årets…
19 Jun, 2018

VASA Bryggeri börjar med öl; återlanserar det gamla varumärket Sundsvalls Öl

Whisky och Bourbon VASA Bryggeri återlanserar nu det nostalgiframkallande och lokala varumärket Sundsvalls…
18 Jun, 2018

Silver till Sverige i kock-EM

Mat och Restaurang Det blev tre nordiska länder på pallen i Bocuse d’Or…
17 Jun, 2018
Artikelarkivet