Leeuwin Estate - klassikern från Margaret River lanseras i augusti

Niklas Jörgensen 13 Jun, 2018
Vin För snart 40 år sedan kom det första kommersiella vinet från Leeuwin Estate i västra Australien och det dröjde inte länge förrän man hade fått blickarna på sig från engelskt håll. Med åren som följde så växte firmans anseende och särskilt Art Series-vinerna såg till att sätta Margaret River på vinkartan på allvar. Senare i sommar lanseras två viner ur serien i Sverige och Livets Goda har redan nu provkört.

Margaret River blev, när regionen slog igenom, något av en motpol mot östra Australien. Vissa kallade uttrycket närmast europeiskt. Generaliserande eller ej, påståendet byggde på en svalare stil med mindre yppig frukt och mer moderat alkohol jämfört med mer bombastiska viner från South Australia och Barossa exempelvis. Leeuwin Estate men även namn som Cape Mentelle och Cullen såg till att bekräfta detta.

I augusti släpps två viner från idag klassiska Leeuwin Estate som under alla år hållit fanan högt, 2013 Cabernet Sauvignon och 2014 Chardonnay, bägge ur Art Series. Och vi har såklart provat.

2014 Art Series Chardonnay. Leeuwin Estate Alltså, det här är bara så läckert. 11 månader i ny fransk ek, en del av vinet har jäst med odlad jäst, en del spontant. Bouqueten är ännu ungdomlig även om viss åldersfetma kan skönjas. Likväl är det fräscha kryddiga toner från eken som möter citrusfrukter, nötighet, svala tropiska inslag och ett lätt örtigt anslag. Komplexiteten är på g med andra ord. I gommen ett skönt intensivt vin utan att bli för mycket, snyggt integrerad ek, mogen gul frukt, hasselnötter, blomsteräng och ett krämigt, närmast viskost drag. Lång, tät eftersmak. Utan tvekan ett vin som lär överleva mången Bourgogne som säkerligen var förebilden för några decennier sedan. (94 LGP) 

2013 Cabernet Sauvignon, Leeuwin Estate Så annorlunda i sitt uttryck jämfört med östra Australien. Här bjuds det på klassiska cedertoner, svarta vinbär, färsk mynta, rostade toner från faten och en överlag skönt inbjudande bouquet som flörtar friskt med provaren. I gommen ett silkeslent vin men inte utan vissa önskvärda gupp längs vägen. Ännu livlig och ungdomlig mörk bärfrukt som backas upp av en bakomliggande tanninstruktur samtidigt som det finns en mer sensuell ’cabbighet’ i vinet som drar mot tobak, örter, blommighet och lagerblad. Slösande rik utan att vara en parodi, frukten är sval men mogen och avslutet är långt och med kryddiga inslag från fatbehandlingen. Ett vin man gärna återser om fem år. (92 LGP)

Priserna. Chardonnay-vinet landar på 575 kronor och lanseras den 16 augusti. Cabernet Sauvignon kommer kosta 385 kronor och släpps den 17 augusti. Har du ännu inte provat Leeuwin och då i synnerhet Art Series så lägg datumen på minnet; vinerna har idag ett alldeles eget uttryck som inte ängsligt blickar mot andra regioner.

Importör i Sverige: Jakobsson & Söderström AB

PS. Skruvkapsyl på viner av denna klass; ibland är det skönt att slippa våndas över eventuell korkdjävul när vinet öppnas.


Alkoholfri bärs – mer populärt än någonsin

Whisky och Bourbon Allt fler svenskar dricker alkoholfri öl och under den varma…
15 Aug, 2018

Bank Hotel

Mat och Restaurang Nu öppnar Stureplansgruppen sitt nya boutiquehotell – Bank Hotel. Hotellet…
15 Aug, 2018

Frida Ronge blir ambassadör för hållbart fiske

Mat och Restaurang Genom den internationella organisationen MSC, Marine Stewardship Council blir Frida…
14 Aug, 2018

Nils Oscar Kellerbier är topp tio i världen

Whisky och Bourbon Nils Oscar Bryggeri och spannmålsföretaget Warbro Kvarn har sedan i…
13 Aug, 2018

Portia Roble - Omfångsrikt vin med med skönt kompspel och finurliga soloslingor

Vin Portia Roble är producerat av Bodegas Portia, som är det…
10 Aug, 2018

Niklas tipsar: Louis Roederer Brut Premier på magnum, 94 poäng

Vin Första intrycket när du skänks Champagne ur en magnumflaska -…
9 Aug, 2018

Michelinkrögaren Karim Khouani ny kökschef på Brasserie 1742

Mat och Restaurang Karim Khouani är Brasserie 1742´s nya kökschef. Karim kommer senast…
8 Aug, 2018

Jacka gjord på återvunna festivalflaskor ska få unga att panta

Övrigt För att öka medvetenheten hos ungdomar kring vikten av att…
8 Aug, 2018
Artikelarkivet