Hem Vinvärlden Legendarisk producent som är precis lika stilsäker idag!

Legendarisk producent som är precis lika stilsäker idag!

av Christoffer Enquist

Marqués de Murrieta är en ikon i Rioja, ja hela Spanien, och vinernas status har sin förklaring i ett svårslaget historiskt track record med legendariska årgångar som 1959, 1964 och 1970 där vinerna än idag levererar stor njutning. Grunden till sin framgång lade Murrieta redan under 1800-talets andra halva när man gjorde något som ingen annan tidigare gett sig i kast med i regionen – sneglade åt Bordeaux och började fatlagra vinerna. Den mer än sekellånga erfarenheten är precis det Livets Goda också uppmärksammar när reservan från läget Finca Ygay hälls upp i våra glas – husets alldeles egna klassiska vingård!

God spanjor

Livets Goda om 2015 Marqués de Murrieta Reserva

En Rioja att älska, inte minst för oss som haft regionen så kär under många år. Reservan förenar det bästa av två världar – det som gjorde varenda svensk knäsvag för Rioja när regionen var nummer ett här hemma för tre decennier sedan – möter här det moderna anslaget som de små faten bidrar med. Här är det generösa nyanser av svarta vinbär, körsbär och lakrits tillsammans med snyggt integrerade och kryddiga fattoner. I bakgrunden lirar det mineraliska som i underområdet Rioja Alta gärna drar åt ett jordigt intryck. Och smaken, ja den pekar i den eleganta riktningen med maritim sälta, kryddhylla, fuktig tobak och silkiga tanniner som stöttas upp av en rödbärig transparent frukt. Det är charmigt som attan och vansinnigt lätt att gilla!

Intrycket: 91 LGP

Ett vin som är riktigt njutbart redan idag men som också kan utvecklas under flera års lagring. Dessutom är det oerhört användningsbart med en svårslagen anpassningsförmåga till de flesta kötträtter även om vi kanske helst av allt väljer det till en ugnsstekt ört- och vitlökskarré av bättre snitt. 2015 Marqués de Murrietas Reserva har artikelnummer 2612, kostar 169 kronor och finns i ett antal Systembolagsbutiker. Till resten beställer du vinet utan extra kostnad.

Vinet finner du här >>>

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING