Hem NyheterNyhet Mat & Restaurang Leif GW Persson satsar på viltkött

Leif GW Persson satsar på viltkött

av Livets Goda

I början av oktober lanserar Svenskt Gårdsvilt en produktlinje med viltkött på utvalda ICA-butiker. Allt för att fler ska kunna välja bra mat från naturens gröna skafferi. Produktlinjen består av charkprodukter, färs och styckdetaljer – allt gjort på svenskt viltkött.

Inom charksortimentet finns bland annat klassiska korvar som viltwienerkorv, viltmiddagskorv, viltsalami och viltgrillare. Bakom företaget finns flera matkunniga ledare, entreprenörer och markägare som:

  • Leif GW Persson, professor i kriminologi, författare och tv-profil
  • Kenneth Bengtsson, styrelseproffs och fd koncernchef ICA
  • Peder Larsson fd VD för ICA Sverige
  • Karolin och Tomas Kull grundare av MatHem
  • Wanås Gods AB

”Många förknippar viltkött med söndagsstek, sås och potatis. Men vilt kan vara så mycket mer. För mig är det ett enkelt val då det är bättre ur miljösynpunkt, men också nyttigare och godare. Jag väljer vildsvin framför vanligt fläsk – älg, hjort och rådjur framför nöt och lamm – vilda fåglar framför höns och kalkon,” säger Leif GW Persson som är en av delägarna i Svenskt Gårdsvilt.

Svenskt Gårdsvilt är ett nystartat bolag som vill ta tillvara på det ekologiska viltköttet och göra det mer tillgängligt för fler. Viltkött är enkelt att laga och gott att äta. Djuren lever fria i skogen och köttet är fritt från antibiotika, hormoner och tillsatser, det är magert och rikt på mineraler.

”Vi ser en ökad efterfråga på klimatsmart mat där konsumenterna söker sig till mer närodlat och svenskt. Det finns en stor lucka i dagligvaruhandeln när det gäller viltkött som vi på Svenskt Gårdsvilt ändra på. Vi vill ta till vara på hållbara råvaror från skogens skafferi och värna om småskaliga livsmedelsproducenter i Sverige”, säger Karolin Kull, grundare och delägare av Svenskt Gårdsvilt.

WWF:s Köttguiden granskar bland annat olika köttslag utifrån kategorierna – klimat, biologisk mångfald, kemiska bekämpningsmedel, djurvälfärd och antibiotika – här får viltkött grönt på alla kategorier.

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING