Nu tas ytterligare kliv i Leksands hållbarhetsarbete när alla knäckebrödsförpackningar klimatmärks. Knäckets klimatresa följs hela vägen från fält till butik och hade under 2020 ett genomsnittligt klimatavtryck på 0,578 CO2e per kilo. Minst påverkan har storsäljarna Knäcke Normalgräddat och Brungräddat med 0,55 CO2e per kilo. För ett paket Trekantsknäcke innebär det ett så lågt avtryck som 0,11 CO2e per paket. Märkningen kommer att synas i form av ett grönt löv på toppen och sidorna av varje paket från och med augusti 2021.
– Redan på 50-talet inleddes den resa vi är på nu, då Leksands Knäckebröd började att återvinna ugnarnas spillvärme i bageriet. 2013 kunde vi benämna oss som fossilfria och nu är vi stolta över att på bästa plats kunna redovisa våra knäckens klimatavtryck, direkt på paketen, säger Annika Sund, marknadschef på Leksands Knäckebröd.
Tillsammans med U&We som oberoende tredjepart har Leksands Knäckebröd utfört en klimatfotavtrycksberäkning avseende 2020 års produktion och försäljning. Genom samarbetet har Leksands Knäckebröd kunnat kartlägga hela produktionskedjan i minsta detalj. I beräkningen inkluderas allt från råvaror och jordbruk, tillverkning, energiavfall i produktion och förpackningsmaterial såväl som transporter till butik och konsumentsvinn. Att många leverantörer ligger i närområdet ger ett ännu bättre resultat.
– Hållbarhet ligger i vårt DNA och har alltid varit en självklar del av vår verksamhet. Att vi dessutom är ett familjeföretag gör att framtiden ligger mig extra varmt om hjärtat. Leksands Knäckebröd ska leva i många generationer till, då är det minsta vi kan göra att bana väg för ett fortsatt starkt fokus på hållbarhet och klimat. Vi har gjort den här beräkningen för att vi ska kunna göra framtida förbättringar där det ger mest resultat, fortsätter Annika.
Hållbarhet som tradition
Sedan starten av Leksands Knäckebröd på 1800-talet har hållbarhet och innovation varit en central del av verksamheten och de fortsätter konsekvent att jobba för att minska sina utsläpp. Till exempel sker större delen av leveranserna av råg i HVO-driva transporter, målet är att komma till 100%, samtidigt som nuvarande tjänstebilar fasas ut mot El, Hybrid eller HVO-bilar. Redan 1956 började allt varmvatten och lokalerna värmas upp med spillvärme från ugnarna, hela bageriet drivs av vind- och vattenkraft och sedan 2013 är Leksands Knäckebröd helt fossilfria. Så tidigt som 1997 var Leksands det tionde livsmedelsföretaget i Sverige med miljöcertifieringen ISO 14000.
Hantverket och passionen för smak har aldrig kompromissats. Knäckebröden är bakade helt utan tillsatser och på enbart rena råvaror. Rågen är från svenska gårdar och vattnet från den egna källan.