Hem Vintips Lenny Kravitz Sotol på Systembolaget – Nocheluna

Lenny Kravitz Sotol på Systembolaget – Nocheluna

av Anders Enquist

Nocheluna: Sotol är ett sällsynt nordmexikanskt destillat och namnet Sotol kommer från det nahuatlska (Na-wa-tel) ordet ”Tzotolin” som betyder ”palmträd”. Plantan som används för att skapa Sotol är officiellt känt som Dasylirion (Dase-lirean) och skyddas av en DOC sedan 2002 när den destilleras endast från Sotol som skördats i de nordmexikanska delstaterna Chihuahua, Durango eller Coahuila.

Bakom Nocheluna Sotol finner man de Chihuahuan-födda Maestro Vinatero Don Lalo Arrieta och den erkände Sotol-experten Ricardo Pico, tillsammans med Master Distiller Iván Saldaña och partnern Lenny Kravitz.

Processen:
Efter 12-15 år skördas de vildvuxna plantorna och kokas på traditionellt vis i marken, innan den kan krossas för att extrahera juicen. Därefter vildfermentering i öppna träkar under 7-9 dagar, innan det dubbeldestilleras i kopparpannor.

Nocheluna

Nocheluna Sotol, 43%

Mexiko / FPS SPIRITS / 700 ml / Nr 59821 / 772 kr / 93
Sotol är inte direkt en helt vanligt typ av destillat, och närmaste släktingar i jämförelse är tequila och mezcal då destillationsprocessen är liknande, vissa smakdragningar påminner om varandra men där agave och sotol är två helt skilda plantor. Nocheluna är intressant i många aspekter. Det råder en frodig obeslöjad spritstruktur och samtidigt som den är den är råbarkad, så är den elegant med rundade kanter och ger ifrån sig en askig och fatrökig fruktighet med rund citrus, ört, lakrits och mynta, undertoner av mörka bär och en lättjefull sötma.
Det är nog inte PK eller riktigt rumsrent att uttrycka sig som vi kommer göra nu, men må så vara: det är en sjusärdeles cool (och god…) spritdryck.

Hur att avnjutas bäst: Intas sval eller strax under kall straight i ett brett bourbonglas utan is.
Men visst går det att finlira i ett mer rundat avecglas, och duktiga bartenders kommer hitta sina passande drinkar med Nocheluna som bas.

Nocheluna

RELATERAD LÄSNING