Hem Vinvärlden Les Belles Dames från Gitton – en klassiker still going strong

Les Belles Dames från Gitton – en klassiker still going strong

av Livets Goda

Den 1 februari 1977 gjorde Sancerre-vinet Les Belles Dames sin debut på Systembolaget. 34 år senare så står den där än och kvaliteten, ja den är det då inget fel på. I våra glas; trotjänaren Gittons Les Belles Dames i årgång 2019.

I det ständiga flöde av vin som når Systembolagets hyllor så är det lätt att glömma bort klassikerna, de som lyckas behålla sin position trots trender och ett överflöd av valmöjligheter. Dit hör Gittons Sancerre Les Belles Dames som absolut inte behöver be om ursäkt för sin hyllposition och att man lyckats bevara denna. Faktum är att vinet enbart växt i kvalitet de senaste åren och det märks också i denna fina 2019, en utmärkt årgång i Loiredalen.

2019 Sancerre Les Belles Dames, Loire, Frankrike

Gittons Les Belles Dames hör till Systembolagets sanna trotjänare och därför är det extra glädjande att de senaste åren ha noterat den kvalitetsnivå som vinet lagt sig på. 2019 följer i fotspåren på den lika fina 2018 och det är ett år med ypperlig fruktmognad samt välbalanserad syra. I denna buteljering får vi en tydlig örtblommighet och inte minst sticker fänkålsnyansen ut. Det stenfruktiga lierar sig med stenrökighet, trädgårdsgrönska, citron och vinbärsblad samtidigt som det finns en fint svag oxidativ känsla i frukten efter lagringen på äldre fat. Doftintrycken följer även med i den rena smakprofilen som bjuder på en mer nertonad stil av sauvignon blanc. Klassiskt ja, men ändå med viss intensitet och ett något fylligare uttryck som skvallrar om vinets ursprung, Sancerre. Nässlor och krusbär kikar fram i eftersmaken och det är ett vin som på ett fint vis visar upp appellationen.

88 p

Sancerre gör sig alltid ypperligt till skaldjur och mer klassiska fiskrätter och är också ett säkert kort inför månadens avslutande högtid, som aperitif eller till hummer.

Les Belles Dames ingår i det fasta sortimentet och du finner Sancerre-vinet i 100 butiker. Till övriga kan det beställas utan ytterligare kostnad. En flaska (750 ml, 13,5%) kostar 179 kronor och har artikelnummer 2245.

Till Les Belles Dames HÄR >

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING