Hem NyheterVinnyhet Letargo Rioja Blanco 2019 och Teroldego d’Isera 2018 bland juninyheterna

Letargo Rioja Blanco 2019 och Teroldego d’Isera 2018 bland juninyheterna

av Livets Goda

Letargo Rioja Blanco 2019 – En klassisk vit Rioja med moderna influenser
Bodegas D. Mateos står för viner som speglar långvariga traditioner, djup kunskap och särskilt gynnade odlingsplatser. Det är med glädje importören presenterar en gedigen nyhet i Systembolagets fasta sortiment. Med en familjetradition inom odling och vinframställning som sträcker sig mer än hundra år tillbaka, hör Bodegas D.Mateos till ett av de starkaste vinhusen i Rioja.

Detta genom viner som visar en lika klassisk som modern vinregion. Allt tog sin början år 1886, då ett ungt par planterade en vingård vid foten av berget Yerga. Idag drivs Bodegas d. Mateos av 7:e generationen i familjen Mateo. Egendomens vingårdar uppgår till hundra hektar. År 2000 stod familjens nya och egna vineri klart och med vinmakare Mateo Ruiz i spetsen tillverkas  viner med personligt uttryck och sann karaktär.

Egendomens vingårdar ligger mellan 375 och 650 meter över havet och består främst av lerjordar. Letargo Rioja Blanco 2019 tillverkas på Viura och den sällsynta druvsorten Tempranillo Blanco* från Aldeanueva de Ebro i Rioja Baja. Vinet har jäst och lagrats på sin jästfällning i rostfria ståltankar.

*Tempranillo blanco är en vit druvsort som uppstått genom naturlig mutation av den blå druvsorten Tempranillo. Druvsorten
är godkänd av Consejo Regulador Rioja sedan 2007.

Letargo Rioja Blanco 2019
Nyhet 1 juni i Systembolagets fasta sortiment
Artnr. 2533 Pris 89 kr

Teroldego d’Isera 2018 – ”Ett bra vin börjar i vingården”
Från de natursköna sluttningarna i Trentino och ett av områdets mest välrenommerade vinhus, presenterar vi en särskilt glädjande nyhet i Systembolagets fasta sortiment. I början av 1900 – talet, då Trentino fortfarande låg under det
Habsburgska riket, samlades vingårdar i kommunen Isera i ett kooperativ som fick namnet Cantina Sociale d’Isera. Tillsammans tog man tillvara på de värdefulla druvorna från Iseras vackra och bördiga kullar. Med tiden formades det som idag är en av de äldsta och mest framgångsrika egendomarna i Trentino. Idag arbetar vinmakare Massimo Tarter tillsammans med drygt 150 odlare på 200 hektar mark.

Cantina d’Iseras ledord är ”kompromisslös kvalitet”, varefter alla steg i produktionen sker noga och i samspel med naturen. Allt enligt idén om att ett gott vin föds i vingården. Vineriet och vingårdarna moderniserades varsamt inför 100-års jubiléet år 2007. Teroldego är en inhemsk druvsort som har sitt ursprung i Trentino. Här odlas den på östra och sydöstra sluttningar belägna upp till 400 meter över havet. Jordarna består främst av grus och kalkrik sandlera, vilket är typiskt för kommunen Isera. Över vingårdarna sveper svala vindar ner från Dolmiterna och skapar ett optimalt klimat för långsam och fin mognad.

Teroldego d´Isera 2018
Nyhet 1 juni i Systembolagets fasta sortiment
Artnr. 2343 Pris 99kr

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING