Hem Vinvärlden Leth Grüner Veltliner Familien Reserve – ett givet köp & perfekt till den vita sparrisen

Leth Grüner Veltliner Familien Reserve – ett givet köp & perfekt till den vita sparrisen

av Livets Goda

Familjefirman Leth i österrikiska vinregionen Wagram har med sina grüner veltliner och riesling charmat den svenska vinpubliken under ett antal år och fler av husets viner är numera tillgängliga på de flesta Systembolagsbutiker. Men ett vin sticker ut, ekologiska Familien Reserve på grüner veltliner, som för sina 129 kronor är ett givet köp!

Wagram är något av Wienbornas husvin i och med att vinregionen är mindre än en timmes resa från huvudstaden. Här finner vi Leth, en familjeegendom vars viner nått stor framgång i Sverige. Främst är det gröna sorter som odlas men de blå är i stigande och finns numera även på Systembolaget. Det som gör odlingarna i Wagram så speciella är den lössrika jorden, en nermald bergart som bidrar till lätta, fruktiga viner och som även lockar fram den distinkta vitpepprigheten i grüner veltliner.

Leth

Livets Goda om 2022 Leth Grüner Veltliner Familien Reserve, Wagram, Österrike

Med reservvinet så lägger Leth in ytterligare en växel och ger oss en visserligen fortfarande stramt hållen grüner veltliner men också med mer fetma, täthet och precis syra. Det stenfruktiga anslaget av gråpäron och persika i doften är djupare och backas upp av kryddigt pepprig färskost och grapefrukt, allt med en skön skärpa och definition. Smakprofilen är alert med kryddig fruktighet, citrusfrukter, skärpa i den fräsiga syran och ett läskande men ändå seriöst avslut som dröjer sig fint kvar i torr stil. För priset, druvärligheten och bara för att det är riktigt gott, så är detta ett givet köp. Ekologiskt.

88 p

En grüner veltliner som denna, med lite mer substans, plockar vi väldigt gärna fram till schnitzeln som serveras med vitvinsfräsig potatissallad på österrikiskt manér. Lika god är den dock till vårens högt emotsedda primör nummer ett – den vita sparrisen serverad med en hollandaise.

Leths ekologiska Familien Reserve på grüner veltliner finns i ett sjuttiotal Systembolagsbutiker. Till övriga kan du beställa det utan extra kostnad. Flaskan (750 ml, 13%) har artikelnummer 76570 och kostar 129 kronor.

Till Leth på Systembolaget här >>>

Läs gärna: En kvintett Leth – viner från Österrike HÄR

 

RELATERAD LÄSNING