Hem Nyheter Lev balanserat i samklang med säsongens skörd av vin, frukt och grönt

Lev balanserat i samklang med säsongens skörd av vin, frukt och grönt

av Livets Goda

I ekonomiskt oroliga tider är det viktigare än någonsin att vara hälsosam och leva i symbios med naturen. En hälsosam och balanserad kropp bidrar till ett klart sinne och öppet hjärta. Hur försätter man kroppen och sinnet i total avslappning för att motverka sorg och depression?

Artikeln är i samarbete med cibdol.se

Det viktigaste du kan göra för din hjärna är att träna

Rörelse är livsviktigt. Lagom träning ger stora hälsofördelar, både fysiskt och mentalt. Få in små rörelsepauser i vardagen för att bryta stillasittande kontorsarbete. Tag trapporna, cykeln, gå av en hållplats före sin slutstation. Varje steg räknas. Satsa på en halvtimmas pulshöjande träning om dagen. Håll träningen varierad för att skapa kontinuitet och välj den träningsform som ger mest glädje och inget tvång. Är man typen som gillar att träna ensam eller i lag?

Yoga bort den inre stressen

Yogan är en uråldrig tradition som kombinerar rörelse med vila. Man behöver inte ansluta sig till en kostsam yogastudio för att utföra en balanserad rutin. Investera i matta av god kvalitet för att skydda sina knän. Bred ut den i sitt hem, gärna under bar himmel på en mjuk gräsmatta och ta del av det fria utbud av väl sammansatta mindfulnessövningar man kan hitta online. Yogan förstärker upplevelsen av nuet och balanserar den spirituella hälsan.

Tacksamhetsövningar ökar graden av inre välbefinnande

Sätt den högra handen över hjärtat. Meditera vad man är tacksam över i livet. Lyssna på sin själs lärdomar. Kanske vill man prata med någon som inte längre finns i det jordliga livet? Visualisera den person man vill förenas med och lätta på hjärtat. Säg vad man vill ha sagt. Håll inget inne. Damma av dagboken och  uttryck sig i skriftlig form om det känns lättare. Eller gå ut i skogen och utför ett primalskrik Ronja Rövardotter-stil. Det viktiga är att utsöndra endorfiner, kroppens eget morfin.

Den bästa kryddan är hunger

Smaklökarna förstärks genom yoga. Öppna naturens skafferi och njut av säsongens skörd av grönsaker, frukt och vin. En god natts sömn är avgörande för sitt välbefinnande, men svårt för många att uppnå. Lider man av sömnsvårigheter kan några droppar CBD Olja under tungan, eller i sin smoothie göra underverk. Oljan är även välgörande mot nedstämdhet, irritation, koncentrations- och minnessvårigheter och lindrar värk.

Djurens betydelse för människans hälsa

Ett annat sätt att motverka ensamhet, isolation och negativa tankar är att omge sig med djur. Husdjur har flera terapeutiska hälsofördelar, förbättrar sin livskvalitet i samvaron med andra djurägare. Våra håriga familjemedlemmar visar sig även ha en blodtryck och kolesterolsänkande funktion.

Bryt med energitjuvar

Njut av livet och välj lycka och glädje framför negativitet, missunnsamhet och avund. Fundera på vilka relationer som är icke-dömande och får en att må bra och utvecklas som människa. Sätt tydliga gränser för personer med missbruksproblematik för att inte hamna i en mentalt nedbrytande medberoende-situation. Låt ingen annan person kidnappa hjärnan eller förminska sitt egenvärde.

Dansa dig lycklig och betydelsen av beröring

Musik, dans och konst har en beprövad förmåga att ge njutning och naturlig smärtlindring i dess frigörande av oxytocin. Lägg ifrån surfplattor och digitala verktyg. Sätt på en ljuv symfoni i högtalaren, eller en heavy metal-platta och försätts i det tillstånd ens sinne ber en om. Rör kroppen som den själv vill. Bjud upp till dans om man har en person nära! Tag i varandra och känn hudkontakt. En tillgiven beröring i form av en hand på kinden eller axeln har en vetenskaplig lindande effekt med oro och ångest.

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING