Hem Whisky & Bourbon LG Tipsar: Benromach 10 YO – En ytterst smakfull whisky, 94 poäng!

LG Tipsar: Benromach 10 YO – En ytterst smakfull whisky, 94 poäng!

av Livets Goda

Livets Goda om Benromach 10 YO
Elegant fyllig, balanserat rik, honungshintad sötma med en snygg, ljus peaty touch, varvat med olorosons stiltypiska inslag möter oss i doftspektrat och vi slår snabbt fast att detta är en ytterst smakfull herre vi har i glaset. 

I gom ändras inte detta intryck. Tvärtom, vi charmas av en elegant, träig honungsfrukt beklätt av apelsinmarmelad, citrus crème brulée, lädersoffa med vissa mognadsinslag och röda körsbär med lite krydda. 

Imponerande är även att man vågar låta whiskyn ha sin naturliga sötma, som i detta fall känns perfekt doserad och transparent i karaktären. Sötman i en whisky är inget att förfasas över när den uppträder och klädsamt smeker omkring som den gör här, och där whiskyn sedan löper ut i ett långt avslut som bjuder på ett torrt och smakfullt bett med bibehållen fruktstruktur. Ja, att det här är en kvalitativ, balanserad, komplex och elegant pjäs råder inga tvivel om. Benromach 10 yo uppträder mjukt och lent i strukturen, samtidigt som det där åtsittande och mångbottnade bettet påvisar den inneboende kraften. Vi jämför det med en respektfull vulkan som pyr vackert men som inte bryter ut i ett okontrollerbart och oregerligt utbrott.

Det här är en whisky som förtjänar sin plats på whiskyhyllan och när vi sedan konstaterar att den kan hamna där för under 500 kr, ja då finns det ju liksom inget att vela om. Benromach 10 är faktiskt så pass bra!

94 poäng / Livets Goda

Benromach 10 YO 
Art.nr 85559, 488 kr (700 ml), 43%

>> Whiskyn beställer ni här

Lagring:
Spriten fylls på fat (80 procent bourbon och 20 procent oloroso sherryfat) under nio år. Efter detta får whiskyn gifta ihop sig under ytterligare 1-2 år på first fill oloroso sherryfat.

Allmänt vetande

”Pre-1960”
Att Benromach sticker ut bland skotsk whisky beror sannolikt på den unika karaktären, vilket skottarna kalla Pre-1960. Karaktären kommer från de tillverkningsmetoder som Benromach använder sig av. Det handlar bland annat om långa jästider, jäskar i lärkträ och ovanligt små pannor som körs mycket långsamt. Högre fenolhalt i malten (som ger en bakomliggande rökighet), färska sherryfat och ett naturligt källvatten är också sådant som ger Benromach sin egna stil i Skottland.

 Benromach 10 YO senaste utmärkelser
– World Whiskies Awards ”Best Speyside Single Malt 12 Years and Under”
– San Francisco World Spirits Competition ”Double Gold”
– The Ultimate Spirits Challenge ”95 points. Extraordinary Ultimate recommendation”
– The Spirit Business The Scotch Whisky Masters: ”Gold”

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING