Hem Vinvärlden LG-Tipsar: Riktigt bra och seriöst vin med stil och kraft från Italiens minsta DOC, 90p

LG-Tipsar: Riktigt bra och seriöst vin med stil och kraft från Italiens minsta DOC, 90p

av Livets Goda

OBS – trälådan är nu slutsåld

Livets Goda om Biferno Riserva Zengarello 2011
Det vilar en slags skön vinlagerkällare över det här vinet. Smårustika vindar med ett fräscht anslag. 36 månaders fatlagring har gjort sitt till och då förstår ni alla att det handlar om ett både seriöst och ambitiöst vin, ett vin som uppvisar sin terroir stolt. Och gör det bra. Vi uppskattar mycket drivet i vinet, det tar oss hela tiden framåt och framåt i känsla och upplevelse. ”Nu lämnar vi zon 1 och kliver in i zon 2, följ med”, ungefär.

Frukten är generös, bär syrligt skön mörk körsbärsfrukt med vinbärsanslag, svaga tobakstoner, balanserad sötma, viol, florala instick och en slimmad maritim sälta. Sublima örter lägger sig som en krydda i vinet, tanninerna bjuder på det där tillgängliga och juicy tanninerna som både triggar och är följsamma liksom lyhörda till sin husbonde, och den mineraliska klangen bär både diskant och bas i det långa avslutet, för det finns snygga muskler i detta vin.

Prislappen indikerar inte alls vad det här handlar om, det är nämligen så ofantligt mycket bättre än så! Biferno Riserva är ett stolt, seriöst vin med stil och finess och som är både elegant och robust på samma gång, som tacksamt kan intas idag men samtidigt har en bra källarpotential, låt oss säga upp till 5-6 år. Dags att ta Biferno in i zonen igen…

90 poäng / Livets Goda

Biferno Riserva Zengarello 2011
Nr 75840, 14%, 109 kr (750 ml), Biferno, Italien

 

Övrigt, lagring, servering:
Att finna ett vin med denna kompetens, som lagrats i 36 månader, för 109 kr – det händer sällan. Och fortfarande finns det en stor lagringspotential i vinet för de som vill. Dessutom passar detta vin till allt i antipasti-väg. Vi gillar fruktens nyvakna tillstånd direkt vid öppnandet, men att dekantera i svalt utrymme nån timme innan servering känns bra det också.

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING