Hem Vinvärlden LG-Tipsar: Zenato Alanera Veronese 2015

LG-Tipsar: Zenato Alanera Veronese 2015

av Livets Goda

Livets Goda om 2015 Zenato Alanera Veronese
Det här vinet kräver lite tålamod från sin husbonde inledningsvis då det uppträder lätt bångstyrigt och med en högst egen agenda som ungefär säger ”kom inte hit och kom bara”. Men trägen vinner, och med en stunds dekantering blommar det ut, sätter sig och hittar balans och linje. Och det är ett Venetovin tacksamt befriat från soltorkad och söt frukt. Nej, fruktsötma har en stramare hållning med tydliga, men tacksamt fruktiga tanniner och jordigt animaliska smaker. Venetosötman integreras vidare med rostade fat, pepparkrydda, viol, örter, plommon, russinhintar, cigarrblad och lakrits, tillsammans med en ung körsbärsfrukt och svarta vinbär som breder ut sig över en mineralisk matta med vegetala instick.

Vinet är inte inställsamt utan har intensitet och koncentration. Det bjuder på ett skönt, juicy motstånd utan att bli ”svårdrucket” och ett frukttorrt anslag och syrlig fräschör i både mellanakt och avslut, vilket ger vinet en säregen karaktär med ett skönt temperament.

 Det här är en veneto med pondus och vi konstaterar att Zenato gör det här väldigt snyggt. Gott är det också!

89 poäng / Livets Goda

Zenato Alanera Veronese 2015
Nr 79311, 13,5%, 154 kr (750 ml), Venetien, Italien

Serveringstips
Zenato Alanera är ett superbt matvin som klarar många smaker. Dekantera ordentligt och servera svalt.

Kort om vinet:
Vinet är till största delen gjord på delvis torkade Valpolicelladruvor (corvinone och rondinella), men har också fått lite extra struktur och ryggrad av cabernet sauvignon och merlot. 50 procent av druvorna är torkade på den traditionella appassimento-metoden. Vinjuicen läggs sedan på franska ekfat i tolv månader och därefter ligger vinet i flaska under ytterligare tre månader.

*Alanera betyder på svenska korp och i Italien kännetecknar korpen ”corvo” Valpolicella-regionens stolthet, druvan Corvina.

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING