Hem Vinvärlden LG-Tipsar: Zenato Ripassa, recepten till samt Zenato-Special

LG-Tipsar: Zenato Ripassa, recepten till samt Zenato-Special

av Livets Goda

Zenato verkar i det som är hjärtat av Valpolicella – Classico-zonen. Här i det mer kuperade landskapet är bra mark dyr, mycket dyr och förklaringen stavas avsevärt bättre förutsättningar jämfört med den del av Valpolicella som hör till slättlandet. Classico-druvorna når lättare optimal mognad tack vare solexponeringen samtidigt som dräneringen säkerställer att rankorna inte har ett överflöd av näring. Idag har Zenato än mer fokus på den fina och syrarika corvina, en druva som backas upp av rondinella och den tanninrika oseleta, en sort som återupptäcktes för blott ett par decennier sedan och som allt mer skuffat undan den medelmåttiga molinara i blenden. Firmans Valpolicella Ripassa Superiore är ett troget inslag i Systembolagets sortiment och en trygg utpost när vinstilen står på inköpslistan.

Livets Goda om 2014 Zenato Ripassa Superiore
Den nya årgången som landat i butikerna är en ytterst värdig uppföljare till 2013. Men skillnaderna är där och det som gör att 2014 sticker ut är dess finstämdhet; elegans. Med lite luft i glaset så möts vi av ett vin med begynnande komplexitet, transparenta körsbärstoner, lätt rökig stenkrossmineralitet och en charmerande lavendelnyans. I bakgrunden diskreta toner av apelsinzest, mandelmassa och tobak. Urläckert sniffvin!

Smaken då? Jodå, upplevelsen från doften följer med i gomkänslan där vinet uppvisar fint djup, smeksam frukt, skön apelsinläskande syra och fräschhet, mycket tack vare en uppbackande tanninstruktur. Den lilla sötman på sex gram sitter där den ska och adderar till vinets charm men får det aldrig att bli kladdigt.

När ripasso smakar som denna så är det vansinnigt enkelt att älska och ta till sig.

90 poäng / Livets Goda

2014 Zenato Ripassa Superiore
Nr 12324, 199 kr, 14%

Vinet finns för närvarande på över 300 Systembolagsbutiker, hitta din närmsta butik här >>

Recepten
Zenatos Ripassa Superiore är även en fin kompanjon till mat av olika dess slag och här bjuder vi på två passande receptmatchningar.

Pappardelle med mozzarella- och pestobullar
Till receptet >>

Grillbuffé
Till receptet >>

 

Zenato – En specialutgåva från Livets Goda
Det finns inga genvägar till kvalitativ Valpolicella sade Alberto Zenato när Livets Goda intervjuade honom förra året och det är ett påstående som få opponerar sig mot. Men när en regions viner åtnjuter stor framgång så föder det också ett tänjande på gränserna och vips så är lycksökarna på plats. Något som inte minst vi i Sverige noterat i takt med den våg av oinspirerad Valpolicella som strömmar in i landet. Fast nu finns det pålitliga aktörer som Zenato att luta sig tillbaka mot, producenter som en gång i tiden satte standarden och som inte bara fortsatt att leverera klass utan dessutom höjt kvaliteten i sina viner.

Låt dig inspireras och få insikt med denna specialutgåva som lägger fokus på familjeföretaget Zenato

Specialutgåvan laddar ni ner kostnadsfritt här >>

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING